hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 油箱注滿度vs耗油量vs車輛動力
開啟左側

油箱注滿度vs耗油量vs車輛動力

HY671 發表於 2006-2-24 11:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

希望你地明我想講乜。

唔知係錯覺定係油針有問題定係事實,總係覺得剛打爆部車時,d油係去得
快d既,支油針好快由滿左果格跌落第一格,第二格。但支針去到油缸半滿
時去得慢d,而部車既力水就同入滿時一樣。但到差不多冇乜油時,油針依
然係跌得比較慢,但部車既力水好明顯冇半滿或以上時咁爽。

其實係支油針有問題,定係真係多油時會燒多d油呢?如果真係既以後唔打
爆喇。
永遠懷念MJ
FX8173 發表於 2006-2-24 11:50 | 顯示全部樓層
我反而真係覺得油針唔準係事實喎﹗
以我架車為例,45L 油缸,如果入滿要大約 $580。
我試過兩次著晒入油燈先去打爆缸,共用o左 $500 左右。
入完之後,指油針會長時間 stay o係 F 以上位置,直至行o左 100 km 左右,先會慢慢跌。
當支針開始跌之後,每當架車一上斜路,油針就會自動升高。而落斜時,就會自動降低。呢個我知到係個 Fuel Tank o既 sencer 因上落斜時,油缸液體平面傾斜所置,但係到平路時,要一段時間先至正常『歸位』,似乎慢o左少少。
另外,我亦試過差唔多淨返 1/4 缸時去入 $200 油,支針又會指返住 F 個位﹗
但係如果照計,咁同我打爆缸時又差差唔多一半喎……
所以有時真係唔明支針點計~

至於動力比較,我又覺得無乜分別喎﹗
我平時入開 Shell,之 Shell 前 (一取車時) 入過一次加德士,最近入過一次 ESSO,動力都係咁上下,無乜明顯分別。

kenchan_0710 發表於 2006-2-24 17:10 | 顯示全部樓層
本人冇車,亦唔識揸車,以唔清楚油針會唔會壞。
不過如果入滿油之後部車肯定會重左,所用既油都會多左。
GaryBMW///M3 發表於 2006-2-25 00:48 | 顯示全部樓層

之所以小弟如冇必要
平時只會入半缸油就算
聽d傳聞話...好似話咩1 lite 油 1 kg...ma
咁半缸油架車又可以輕番廿kg lor~~
FX8173 發表於 2006-2-25 09:48 | 顯示全部樓層
原帖由 GaryBMW///M3 於 2006-2-25 00:48 發表
之所以小弟如冇必要
平時只會入半缸油就算
聽d傳聞話...好似話咩1 lite 油 1 kg...ma

呢個道理又o岩喎~
我一路都無諗堯呢個問題﹗總係覺得架車入爆缸後起步一定慢D~

*一升油應該少過一公斤。因為水就一升等於一公斤,但係油o既密度俾水低嘛~
hanvas 發表於 2006-2-25 10:07 | 顯示全部樓層
呢個亦係道理, 但有汽車刊物亦提過,
入油入半缸係輕D, 但像我這種返工放工沿路都冇經過油站的人,
要特意兜去入油的確費時失事又用多左油.

我自己次次都打爆油缸既,
45L油缸就算行到著油燈再行多50km, 入油都未多過42L.
依家每公升油行17~18km, 已經好抵, 所以冇諗住改變我的入油模式.

原帖由 GaryBMW///M3 於 2006-2-25 00:48 發表
之所以小弟如冇必要
平時只會入半缸油就算
HL
FX8173 發表於 2006-2-25 10:15 | 顯示全部樓層

原帖由 hanvas 於 2006-2-25 10:07 發表
依家每公升油行17~18km, 已經好抵, 所以冇諗住改變我的入油模式

我架車 1L/16KM 左右咋…

*不過聽人講,如果下下都著燈先入油,對個電油泵好傷喎~
111 發表於 2006-2-25 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 hanvas 於 2006-2-25 10:07 發表
呢個亦係道理, 但有汽車刊物亦提過,
入油入半缸係輕D, 但像我這種返工放工沿路都冇經過油站的人,
要特意兜去入油的確費時失事又用多左油.

我自己次次都打爆油缸既,
45L油缸就算行到著油燈再行多50km, 入油 ...

嘩,好o野wor
著左油燈仲敢行成50km~~

小弟每次入油都係最多入$300 (22.xL),唔會打爆,同埋次次都行到差唔多到E就去入......咁耐都未試過著油燈
111 發表於 2006-2-25 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-2-25 10:15 發表

同埋聽過人講如果個油缸成日都係得好少油(唔過一半)...咁油缸入面就會產生d氣..好似話對車唔好咁
da87 發表於 2006-2-26 00:40 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-2-25 10:15 發表

16km/L都咋??
我真係非常極之羨慕你地, 可以渣到16-18km/L
你地行咩路多架??

我好多時都係行短途, 凳都未坐暖就到,
經石排灣道又成日開快(80+), 部車又重
唔開冷氣都係渣到11.x km/L咋...
最叻叻果次都係開冷氣走到約12.8km/L
(果300蚊油就真係行highway多喇)