hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [全港計算]TCU/1823 第二季投訴數字榜首為970/970X ...
開啟左側

[服務調整] [全港計算]TCU/1823 第二季投訴數字榜首為970/970X

EU5472 發表於 2012-9-15 09:41 | 顯示全部樓層

我而家中午11點幾放工,係水街等970過海
好多都等到火滾,有時寧願計啱時間搭971好過
呢個站等970既客如果見到971早過970到,極大多數會上哂971
一黎平過970(970: $9.8  VS  971: $9.3)
二黎970既司機出左名碌車,971既司機進取好多

有時我搭970放工,係西隧口比971爬頭,之後架971可以快到連影都無,而架970繼續慢慢碌
VA54-HN8897 發表於 2012-9-15 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 EU5472 於 2012-9-15 09:41 發表
呢個站等970既客如果見到971早過970到,極大多數會上哂971
一黎平過970(970: $9.8  VS  971: $9.3)
二黎970既司機出左名碌車,9 ...
971 有三名碌車皇...平均分佈o係早夜更...
周姓師傅石排灣落西環比正常速度慢15至20分....
另一名女車長,石排灣尾單開2200....2245先落到西環
最後一名陳姓車長算比較好,早繁15分時段永遠都拖住部後車過海....
VA54-HN8897 發表於 2012-9-15 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-9-15 08:04 發表

我記得我個時假日係大口環坐佢過海
班次最疏都係15分鐘(或者係20分鐘),等一陣就有車,唔似依家要等好耐

不過又咁講

970係數碼經歷左兩個年代
第一係數碼港入伙撞正貝沙灣起樓
個時的確有唔少裝修工人

依家差唔多起 ...
其實改線唔係最大concern....

前幾版見有版友話23A 66 o個D 可以放quota ....就算俾你放到出黎,點分莊都係一個問題...
港島除左東區係好少少之外,其他區都有大把線出晒名唔較quota....南區有592/97/970/970X....西區有1/5/5B/10/5X....

簡單D講到尾,用最少資源黎做最多生意都有個極限.....唔夠車唔夠quota....運吉呢邊要你搞掂班客,o個邊要你減車...名句: 又要威.........
長遠黎計,巴士公司應該要搵途徑打破運吉予盾政策....致於咩途徑...其實我覺得巴士公司可以調轉槍頭同堆議員嘈.....

改線o個度呢,其實個人有諗過970 港大特車可唔可以跟904/905 入旺角,到旺角道跟971 轉出彌敦道,以循環方式做970/X 返香港....
以上諗下基於下列原因
1. 薄扶林過九龍可以繼續做到清客角色
2. 特快往旺角中心區
3. 佐敦塞車,做返轉頭到油麻地未必比970/970X慢好多,而且如果想再快D,走線上可以飛左大角咀,直接o係奧運穿隧道過返黎銘基書院呢邊
4. 循環方式,彌敦道可以同時做到上落客,資源少,回車快
5. 就算過到九龍塞車延誤,問題亦不大,因為回程等同970/X,點計法回程黎講仍然係多左班車...

anyway..以上純粹個人上法....

ksmbh 發表於 2012-9-15 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 EU5472 於 2012-9-15 09:41 發表
二黎970既司機出左名碌車,9 ...

當年970司機都算進取
估唔到今日變左碌車線
S3BL100 發表於 2012-9-15 11:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-9-15 08:04 發表

971仲有另一個功能就係西區返南區,亦係重組死結

最正路當然係好似你另一篇文話齋,M47拉去石排灣。

但係如果A10可以減低分段收費的話,或者已經可以解決大部份問題。
朝早就加開47P。
fb.com/scientisthk2usa/
siupy 發表於 2012-9-15 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2012-9-14 23:12 發表

最近單係970拆一條線唔經佐敦道及彌敦道

或者參考小巴行窩打老道避開塞車好D

運輸署應該準許專利巴士窩打老道左轉彌敦道
將窩打老道(砵蘭街至彌敦道)東行方向改為巴士專線
http://goo.gl/maps/C6eLo
彌敦道的行人過路處就移後
dippy 發表於 2012-9-15 16:53 | 顯示全部樓層

樓主| kay 發表於 2012-9-15 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-9-15 16:53 發表

咁搞一樣要加車
不如併埋M47同73好過
造條西南版10仔一車做N水流水客

971縮短去數碼港換970X一半班次上山
但971同時減價去10.5做餌,西祥街出入, 用番九部車已經可以做到繁時12分一班
其實已經好夠用
將來通左西港 ...

M47同73本身車程都好長
M47講既係1個鐘,73講既係50
當你合併,一個鐘行唔完一程
只會製造更多班次不穩

頭先行經薄扶林道返南區
個時見瑪麗有十幾人等車
5點38分有架970X,短車黎,未到心光學校已經坐滿企人
之後薄扶林村有970,12m車,坐滿窗口位
根住後面有架970X上完置富兜落黎,12m車,成架車唔夠廿個人
5點40分到余振強,有架970X 12m車準備上置富,成架車得幾個人
之後到華富消防局,5點42分,又有架970X 12m準備過燈位上山
都係得十零個

最多人個陣又唔派足車行,一架970X未到瑪麗已經接近打爆
後面跟住個3架970X坐唔滿,970行左成條薄扶林得個1架往九龍
即係意味970X最少有兩架會坐唔滿就經山道天橋過海(星期六港大應該唔會太多人)

頭先我係士美菲路上山,無視察西營盤情況
但如果得1架970係薄扶林行過,又坐滿晒窗口位
西營盤水街好大機會要飛站

我覺得新巴真係無乜心機改善970服務
剩係要佢做970/970X班次1:1都唔得,其他野又可以點做

運吉舊年講970X加車,有加又點,一係沿途比970載走晒D客
一係無啦啦整一架970X未到瑪麗已經接近上唔到,後面就全部空載

世界很簡單 人類很複雜
alan2011super3 發表於 2012-9-15 20:01 | 顯示全部樓層
其實quota這不合時宜制度係元兇
巴士公司自由按需要派車才是合市場demand的做法
運吉早應檢討
bus37 發表於 2012-9-15 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-9-15 18:24 發表

M47同73本身車程都好長
M47講既係1個鐘,73講既係50
當你合併,一個鐘行唔完一程
只會製造更多班次不穩

頭先行經薄扶林道返南區
個時見瑪麗有十幾人等車
5點38分有架970X,短車黎,未到心光學校已經坐滿企人
之後薄扶林村 ...

其實而家因為有西港島線同港大等工程,星期六放工時段港大都好多人,
我不止一次見過任白樓個站星期六5,6點的時間有4,50人等車。

而5點幾6點呢段時間970x有由香港仔開的正常班次同埋由田灣開的特別班次,
但係佢地的班次無乜點特別夾,所以成日都970x係薄扶林道打孖出現。
反而6點幾的時候,970x就成日唔夠車。