hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 本站容許站友以粗口諧音作站友名字?
開啟左側

本站容許站友以粗口諧音作站友名字?

dongfeng 發表於 2012-11-21 12:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果粗口諧音出現在文章上,站務人員必定會處理掉;但粗口諧音作站友名字,卻可光明正大,這是什麼道理?
에이핑크 대박!
238X 發表於 2012-11-21 13:11 | 顯示全部樓層
仲有簽名... (見到時已經按程序提訴)
kwyeung 發表於 2012-11-21 20:52 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

呢兩句有乜問題呢?# Y7 {$ Z8 C+ n; n% ?
4 T( X$ B& o  c3 f" L0 s
擺明係玩語帶雙關, 照字面睇真係冇問題,
8 ?1 n  W, e, Z1 ^點解一定係要用粗口句意思去量度人地?
5 W& E! G! z) H1 v6 M. aFBI2又唔係你肚入面條蟲,
" R+ p6 K" O9 i; t. y冇人有責任知道獨裁者陞下心入面既諗法喎
238X 發表於 2012-11-21 21:58 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

既然板上有像閣下這些歪理連篇的人,
$ ~' q7 z! y1 r1 q+ r那我也沒有甚麼好說了。! T8 v4 a: A+ z* h
( u) t2 ?  r! D/ I. Z9 D3 C0 q
原文若單按字面看是全無意義,唔通你參得透?願聞其詳!3 [$ I6 U. F3 W
3 J- U: }8 ^" F

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ATE24 + 1 + 1 +1

查看全部評分

edhong 發表於 2012-11-21 22:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
FBI2 發表於 2012-11-21 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-11-21 13:11 發表 7 [) e% h. z- S& A, x4 @' @
仲有簽名... (見到時已經按程序提訴)

; O" S* ?, U+ M1 ?, v7 _: t1 x  v* ?4 ]' H7 N/ F2 w$ u+ j
講生果和動物都話粗口諧音,呢個係乜野世界呵?; P2 F3 p1 H# o! V
, ]3 G! r: ^* q' n
不過,我尊重呢位板友,暫時改一改,就來連"我愛你"都俾人話粗口了.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kwyeung 發表於 2012-11-21 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-11-21 21:58 發表
* {& C5 x( n/ x% G  ^& L既然板上有像閣下這些歪理連篇的人,- i) j5 W) B9 ~1 e& `! y
那我也沒有甚麼好說了。- x$ `3 l' @, G, }
3 d9 M  ^3 Z! ?( w% d5 y% x
原文若單按字面看是全無意義,唔通你參得透?願聞其詳!
9 ^  C9 r/ V: u0 M: q, w- }6 J# Z

- d6 Q& L  I5 \! Q* ?6 s0 l3 g同你意見不同就等於歪理連篇, 你識唔識尊重其他站友?. ]! g. p  p: _
(但我唔會投訴你, 因為呢度係討論區,
; {" L) J) }" D. f唔認同人地應該回文討論, 唔係靠投訴逼人收聲)% Q% H; H* ~+ s0 m. _! D
5 M' U' L4 u7 c
頭一句是生果分類, 第二句是飛禽走獸,6 {- O- N& f: H
文字安排的確令人想入非非, 但不代表一定有問題。
$ A, U% s- _3 a1 u; p3 k7 B# @' ^  {9 f0 q( w
古今中外, 好多打油詩都係字詞單獨睇冇問題, 放埋一齊就引人暇想,
8 V0 b, p5 y) M5 U( R- x' Q文字有趣既地方就係咁。
3 |; I) z9 y* _: S
$ C7 q+ N$ M( U% ?/ W' F+ k3 Q8 ^「你老母湊大你咁辛苦, 竟然出賣人格做五毛」, 頭四隻字都可能令人聯想到粗口1 w: ]2 S7 b! Z. }- n4 y% @1 ~
"Fcuk"品牌擺明想你聯想到某英文字。" y# c4 t3 q1 k8 A- S7 T
但人地點樣聯想, 貼文者係無辦法控制。
7 k3 o7 a& ~" k6 {$ d; Q2 `* z/ C8 [如果真係要執得咁正, 同大興文字獄有乜分別?5 ~$ Z( P1 m( a5 h3 Z
但同「巴膠」兩字不同, 「巴膠」入面的「膠」字明顯由粗口變出來。5 r) `+ o- A- y2 j2 Z9 ]: K3 |4 F: ~0 }
  l! m0 [/ I' U/ S2 q9 o. `
老實講, 我明白FBI2 平時係乞人憎, 好多人都搵位去處理佢,
+ M$ h# k! v2 P0 h5 A; G; e5 E% ~2 \但一件事還一件事, 佢可能有心踩界, 但唔代表踩親都必死無疑
1 E2 h' d1 [' i5 E. O& r+ O2 T3 D+ Z8 O* P8 f
FBI2 發表於 2012-11-21 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-11-21 23:17 發表
. E5 R: u$ h- |6 ]4 M3 u2 l  b! M7 f/ ?! P) g+ o9 p  k$ n* U
8 P9 M: {0 ^8 e9 Q% L% q/ u
同你意見不同就等於歪理連篇, 你識唔識尊重其他站友?* S5 Y+ l. o  m, u# p# H. c( n
(但我唔會投訴你, 因為呢度係討論區,2 o2 w4 o! P0 _* \- n
唔認同人地應該回文討論, 唔係靠投訴逼人收聲)
7 d- t: K( m, J% Q2 C* Z6 w1 r, B# ~0 ?% t: {+ \  E4 s  m
頭一句是生果分類, 第二句是飛禽走獸,
; i  X$ D4 c6 G7 u文字安排的確令人想入非非, 但不代 ...

. V1 }6 z% j5 \" }% j5 o7 y1 K) q3 [2 s* l: I$ B
呢D咪等同部分泛民不尊重建制派,甚至不尊重整個議會制度一樣.明明人地合法合理地說話,都會被攻擊一樣.1 v4 E- [5 b6 G  t
梁愛詩寫基本法,又做法官,佢用個人身份去談論基本法,都俾泛民要求收聲,自己又話爭取言論自由,但同時又唔俾不同立場人士言論自由.咁何俊仁夠係大狀啦,% \: `  c3 P9 L9 @
佢講基本法,有冇人叫佢收聲?
' U/ @2 E3 H$ Y( l! b( V6 `2 F" t( k; R# R$ X, M
另外,講起乞人憎,都係以前既事啦,以前有負評制度,有部分新板友對我善用評分制度感到不滿,這一點我認.不過,而家都冇負評制,"乞人憎"呢三個字已經交捧俾
" _% x+ z* U9 n: _6 F' K其他板友了.5 p2 ?9 T9 b6 o4 W: B

; h; ^; x* J$ N, {我會向站方查詢他們對說動物和生果的立場如何,這樣都被說為粗口,咁同網絡欺凌有乜分別? 自己心邪就要話人既咩? 咁第日有人影到有部巴士冇關中門,於是貼出來,0 C3 Z/ `3 D, z2 m* W" J; L
標題寫"中門大開",咁又話係不雅犯板規嗎?
, |3 A4 [( y( c" o% t+ O6 Y( V" \* q2 C5 [0 V9 X6 j  z, k" c
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kwyeung 發表於 2012-11-21 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-11-21 23:03 發表
3 p7 n- u; d4 @3 [1 V
" |! e1 ^8 n6 f. Y# G7 J( Q9 }% _4 z+ F7 ?; S
講生果和動物都話粗口諧音,呢個係乜野世界呵?
$ w  g7 X2 d8 u$ ]/ V0 w) t- I7 f9 V# H3 O* g' D( h
不過,我尊重呢位板友,暫時改一改,就來連"我愛你"都俾人話粗口了.

) Z$ Q' u, T1 [' ^( B9 G" |9 q+ t0 p9 ^  f5 F
容我借題發揮, 點解hkitalk越來越唔吸引,
  s7 D+ w6 P% e3 F: o( C; o唔係因為多新站友灌水, 而係貼文越來越悶。0 [- I% I9 z% j+ K. s2 ?5 J

& w9 z: D  v/ Q) g' h' p開板初期, 增設新分板「香港風物誌」, 「風物」兩字都俾人玩一大餐,
, \) O3 }' P0 M) m% X/ A% Y" `' O吹到天花龍鳳, 結論係「風物」等於「風流的動物」, 當時大家都不知幾enjoy。
7 E# \: f* Q* u$ n換左今時今日, 未到第二頁已經有人投訴離題、灌水。
, q6 f) B3 [% |' P  F" |5 Z# a) i" H  e8 w3 U& d5 Y
初初做B0板主時, 我真係有每篇文睇架,
( A( {2 i/ z, R. s6 K: I" A而家?除非有人投訴, 否則我都唔會日日睇哂咁多篇文,
; j% ^+ Z# ~+ d+ y$ J2 C  a因為真係好悶。2 E% j. w) Q9 I3 ^$ |* B' m
以前猜謎式估車, 我真係唔覺有問題, 只要去到某個位有人肯開估,. l$ k, }: g5 x+ t. @
唔想估既有消息, 想估既過足癮, 皆大歡喜。5 A  d: b' G, X9 f7 ^
不過俾某站友搞一搞, 站規執行唔再係問題, 因為連文都唔多篇。' @9 B5 q. G1 {  _0 H9 w( y

' o  j( |& W* J3 D當然, 你可以話呢度文化係咁, 忍唔到悶咪走囉- F3 O4 j9 h! L! R* {# l+ D1 S
的確, 好多人忍唔到已經走左。
$ d, ^" Q9 {, v, [) U) f2 [% a以前大把人貼文, 就話可以咁高傲,
) i" M  ^8 Z4 {: }' f# F& E9 h但大量失血快要缺氧時, 係咪應該由高地行落少少?
+ m( l3 j6 D" r" i) \- @3 \
+ J6 ^& @; D. u2 D7 D0 I( n作為站務人員, 我咁講野某程度反映自己執法既傾向,! ?5 ]: g6 \) Y1 b2 F* W
或者同其他站務人員有分歧, 令佢地難為, 我好抱歉。# P5 m( E1 i2 c* E4 N
但作為一個舊站友, 我唔忍心睇住呢度慢慢陰乾。
) |- t1 `" W0 s  k0 \3 K/ J7 `當你見某個常客好耐好耐唔貼文, 佢已經唔會再返黎。
3ASV196 發表於 2012-11-22 08:22 | 顯示全部樓層

其實簽名檔, 副名, 頭像等, 本身都係站務規管的真空位置, 的確, 現時版主根據站規可以做的唔多..
4 d/ x/ y4 H; u# [9 F4 Y# H這方面是否需要監管返, 可以商討, 不過要監管的話, 有關空間將會少左
0 |3 x8 T4 [3 r
" Y4 h5 C) s5 I' N3 L9 a* Y至於"踩界"/"玩野"內容/文章, 直d講, 日日都有不同人係不同方面"踩界", 講d野串人, 講d野似粗口, 故意誇大' W0 }9 b3 a. m( s+ m
等, 直言, 不論咩情況, 我自己睇重要是有關"踩界"/"玩野"內容有無尊重他人, 因為這是討論區人與人最基本
2 G4 L2 ]: c6 ]關係的要求, 就係尊重他人2 E0 |1 r8 w2 [$ l
4 V4 i: |" l- L. |/ [* h4 |& z- v$ c. q
如果有留意我判決, 灌水呢d我一向好寬鬆, 因為呢d文章影響唔大, 最多你唔睇佢d文, 我亦會盡量保護站友發言空間, " A9 s/ l  b# ], F6 ]% J! |! u
但如果係討論過程中, 唔尊重他人呢, 我會罰得重, 因為直接將討論變成對罵, 人身攻擊, 即使有無粗口都好, 都是" M" e3 t  Z1 V) v
嚴重破壞討論區氣氛的& S5 Z# ?. y! i6 Y; H
8 t2 K3 u3 m1 }; K! p
而即使係有粗口/近似粗口出現, 有無用粗口去針對性批評人, 其實亦會影響考慮, 如果有關簽名檔內容本身只是玩野,
$ _- }7 J7 ]* m而唔係針對/指明任何人, 直言, 可寬鬆d去睇...
  Z8 @" ^* I2 M0 B" j* Y: e. Y% J! Z7 |8 H
3ASV196.KE7270