hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉載, 附數據) 你還相信九巴只加4.9%嗎? ...
開啟左側

(轉載, 附數據) 你還相信九巴只加4.9%嗎?

Quanta 發表於 2013-3-17 11:03 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2013-3-17 10:43 發表
我個人認為,真係看似冇一條線係4.9%,不過當然樓主都貼左咁既分析,我都唔可以否認事實。

但我諗緊,九巴係咪拖埋聯營車落水,咁其他路線加6點幾,7點幾,都拉得番……
咁既理論黎講,九巴應該可以回應「我地平均加薪都有平均8%,已 ...

你由 $8.5 加到 $9 已經咁反應,
難為由 $5.3/5.4 加到 $5.7/5.8 的客
加三毫已經有 5.6%, 都夠晒高啦, 仲唔夠要加到四毫, 加幅高達 7.4%
仲未計本身佢全冷已經收多咗, 明明佢地熱狗價同 $5.2=>$5.5 的路線同級
ANDY5520 發表於 2013-3-17 11:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2013-3-17 09:15 發表
加完價,唔該加密班次同改善服務質素!

九巴收車減班做足呀,加密班次同改善服務質素? 而家九巴做唔到啦.
Ekin 發表於 2013-3-17 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2013-3-17 00:50 發表

行動之前師兄要格好價先呀!
好似268c咁,無錯黃大仙係勁貴,觀塘仲係平過港鐵一截,仲有24/27/42等等都加完係平過港鐵一段距離
北區就慘喇……277x原本個收費響兩鐵合拼果時專登針住佢個價嚟打平手,而家九記加吓加吓,隨時 ...

呢個當然啦, 可能我住近地鐵站, 選擇比較多.
24/27呢d線, 比城巴做可能收緊$3.7
尤其是24, 我提議左兩三次延長總站至九龍灣, 行啟東道出九龍城,
以增加乘客量和減行車時間, 九巴真係唔采你!
九龍灣晌放工時真係超多客
Ekin 發表於 2013-3-17 12:14 | 顯示全部樓層

仲有1A, 係都要收貴幾毫.
B1和綠小75, $12.7 VS $7
太子至尖沙咀沿線, 真係麻煩D都要坐港鐵
如果利用埋$2優惠機, 平更多!  尚德的居民就感受多D.

少數怕長計, 加左價可能得不嘗失.

好似我要返深圳工作, 平時貴DD, 都坐74X + 東鐵 ($9.1+$23)
其實我坐鐵路, 6月30日前會更平 ($12+$18.9)
星期一開始 ($9.7+$23), 太貴了.
dennis-ying 發表於 2013-3-17 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2013-3-17 00:48 發表

你既說法仲取考,即是說只能舉高過4.9%就一刀殺話九巴唔只加4.9%?

你黎D跟本敢巧到爆,咁老世都可以同你講,你有2萬蚊一個月架,不過係過年雙糧果時,跟住稅局又可以同你講,啦!我當你2萬架,你唔好話你個個月1萬,你過年果個月有2萬 ...

你望著個表,
如果你真係覺得九巴最後的總收入只增加4.9%,
我冇野好講!
abh 發表於 2013-3-17 18:55 | 顯示全部樓層
難得108有怡和街分段減價, 但去寶馬山仲貴過去堅尼地城...
Anthony Luixxxxxxxxx xxx xxxxxxxx
dippy 發表於 2013-3-17 20:24 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2013-3-18 18:05 | 顯示全部樓層
生果報即時新聞已上本文..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
SaintAngolmois 發表於 2013-3-18 19:25 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 17/3/2013 00:50 發表

行動之前師兄要格好價先呀!
好似268c咁,無錯黃大仙係勁貴,觀塘仲係平過港鐵一截,仲有24/27/42等等都加完係平過港鐵一段距離
北區就慘喇……277x原本個收費響兩鐵合拼果時專登針住佢個價嚟打平手,而家九記加吓加吓,隨時 ...

277X原本十三文好抵搭,加加下成十四個二

雖然話係粉嶺特快出觀塘,但加成咁吸引力下降唔少
以前重會用佢轉601入加路連山道返工,而家睇怕都要坐返東鉄+112
請給我一個良好討論環境
HF3204@243M 發表於 2013-3-18 21:03 | 顯示全部樓層