hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2F 調整班次
開啟左側

[服務調整] 2F 調整班次

石頭 發表於 2013-5-3 22:19 | 顯示全部樓層

全日20分一班,有其他車搭既路段我都唔等佢了,太疏了!
FREEDOMSTRIK 發表於 2013-5-3 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Billy 於 2013-5-3 21:57 發表

以前有某幹線車身廣告果部?

係呀
理☆得你 三分已袋
syleung 發表於 2013-5-3 23:34 | 顯示全部樓層
2F近幾年每年大減一次班
由當年繁時8-9日間10-15
可以去到依家繁時10-15日間20
至於等車易了與否還需看碌神們發功程度
10年:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=518422
11年:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=633871
12年:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=699695

樓上講得好岩
的確係有班慈雲山客仔好誠心咁日日等2F
至少小弟日日都為左個轉乘優惠係黃大仙等2F上山
黃大仙轉乘客其實已經為數不少
次次下繁係黃大仙坐佢上山
唔係頂閘就係全車坐滿
真係唔知九記憑什麼去一減再減

btw慈北四線只餘3C,就可以一齊每廿分鐘出車了..........-_-

HR845 發表於 2013-5-3 23:38 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2013-5-3 21:15 發表
請問定點班次如何可以改善車長碌車之情況?

改善車長碌車情況就未必得了,至少減少私牌

原帖由 張偉沖 於 2013-5-3 22:17 發表

又唔係少客, 做咩要攪到全日二十?
全日十五唔得既?

老九借定點玩減班又一例證.

以2B為例平日下繁經常有加班車(1號拉車/柯打?)
40分鐘內見3班2B,仲要通常有兩架相距時間不足10分鐘
2F真係一至五1030-2330慈北都開20分鐘一班?
我真係唔信了
HC 2110
HR845 發表於 2013-5-3 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FREEDOMSTRIK 於 2013-5-3 21:50 發表

2F最碌果個掛蛇車

應該係TDAV其中一架?

哎。。。放佢地落2F。。。
HC 2110
3ASV174 發表於 2013-5-4 02:21 | 顯示全部樓層
大讚老九定點班次既朋友,
尤其話寧願減班定點 15、20 都唔要固定 14、16 分呢類班次既朋友,
見到呢個新時間表有咩感受?

平日慈雲山開出,
由頭班車至早上 11 點,短短 5 個半鐘,班次間隔轉左成 6 次,
到頭來班客一樣要睇時間表搭車,根本無可能記到,咁除左唔使計同少左車肯定逼左難上左之外,同開固定 13、固定 16 甚至固定 17 有咩分別?
jocosben 發表於 2013-5-4 03:40 | 顯示全部樓層

原帖由 syleung 於 2013-5-3 23:34 發表
btw慈北四線只餘3C,就可以一齊每廿分鐘出車了..........

3c個時間表甘,我LUM之後都會轉定點
 樓主| ne2059 發表於 2013-5-4 08:16 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2013-5-4 03:40 發表

3c個時間表甘,我LUM之後都會轉定點

3C玩定點分分鐘係好事, 而家九龍城彩虹道一到下晝就塞, 紅小最多快3C至多10分鐘, 試過3C仲快, 況且慈雲山上D客大多都係驚3C有排等先上紅小(紅小貴3-4蚊呀大佬), 有定點班次可能吸引到不少客, 當然唔好玩到20分鐘, 同埋解決碌神問題先

原帖由 FREEDOMSTRIK 於 2013-5-3 22:23 發表

係呀

佢都唔係單單都碌車既, 試過星期六坐佢慈雲山碌到落橫頭磡, 之後變車手
同埋佢星期一至五下繁返慈雲山果2單唔會碌車
petcity 發表於 2013-5-4 09:42 | 顯示全部樓層
someone2009 發表於 2013-5-4 10:13 | 顯示全部樓層

平日下午慈北開20分鐘一班車
長沙灣開要keep住12/15一班就要私牌

同埋2F用短金,成日下繁(尤其假日)埋完福華街站就會企人
石硤尾既客上唔上到車真係睇運
一係慈雲山段改做同3C 同路用ATR算la