hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 2013-2014年北區巴士路線發展計劃
開啟左側

2013-2014年北區巴士路線發展計劃

阿Dee 發表於 2013-5-14 09:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2013-5-14 08:12 發表
將 277X 延長去上水得唔得,起碼上水咁大咁重要地區唔好連一條去東九龍既全日線都冇。

清河邨,嘉福邨果頭就轉車啦!
延長去上水.
咪即係將舊70X打回原型
tonytsang_hk 發表於 2013-5-14 10:35 | 顯示全部樓層
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=776352
搭單一問,如果九巴的北區區域重組改成呢個模式,大家會唔會接受呢?
Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-14 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-5-14 07:16 發表
都係個句,客量同載客率有唔同演譯
我揀得載客率就知呢個PT對我有利先拎出黎

而且70X變277P都叫做減少到成本,只不過九巴同運吉要cut一定數量既車,277P全日希望都係視乎九巴同運吉係咪要cut車cut到盡
至於其他改善方案,來 ...
載客率一直都係睇住先
既然下面詳列左客流量既分佈
載客率只係一個幾無聊既參考
單係將所有車變晒做短車都可以谷高唔少個載客率
係唔係真係咁有意意?

其實成個計劃車就冇咩少到
係正>蛇比較多
正轉蛇或者蛇轉正成日都有

始終一條線要全日既話對老九來講要諗多好多
當條叫成功既277X非繁都唔係十分突出時
想先試水溫亦十分合理
373A全日就已經係鐵膽
70X都叫係去換條373A
對老九來講應該係覺得一換一左
277P硬係要第一下就全日既話
遲早都係一拍兩散
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kingprowm 發表於 2013-5-14 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 阿Dee 於 2013-5-14 09:45 發表
延長去上水.
咪即係將舊70X打回原型
睇返港鐵收費,原來上水去黃大仙至觀塘由 $10-$12,70X 又慢又貴,我都係保鐵算
阿Dee 發表於 2013-5-14 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2013-5-14 11:31 發表
睇返港鐵收費,原來上水去黃大仙至觀塘由 $10-$12,70X 又慢又貴,我都係保鐵算
呢度有d人o既思維.
分分鐘比區議員仲守舊.
九仔今舖而家行決斷,未嘗唔係好事.
eric278 發表於 2013-5-14 11:59 | 顯示全部樓層
373A改為全日是北區居民多年爭取的成果
而且現時373A已加入大欖隧道轉乘優惠。

因373A將會全日行走的關係,在欖隧轉車站往北區及港島的運載力會因而增加,
可以輔助279X及968於欖隧轉車站的需求,未嘗不是好事。

再者,本人經常見到968臨入西隧前的數個站(中環至上環)在繁時至晚上2200時段經常客滿飛站,
而坐968去元朗方向的乘客都有一定比例是轉乘279X往北區的。
373A全日後,這類乘客多會改乘373A返北區,968的壓力便可以減輕。

另外,星島日報有報導昨天會議:

北 區 重 組 巴 士 路 綫 受 阻(來源:14/5星島日報)
九巴首個區域巴士路綫重組計畫觸礁。北區區議會要求來往上水至藍田的277P號綫改為全日服務,但遭九巴以乘客量不足為由拒絕,區議會昨決定將277P號綫發還工作小組重新審議。九巴發言人表示,277P號綫方案被否決,將影響取消70X號綫後的資源分配,導致兩條來往北區至深水埗、筲箕灣的新路綫,以及來往華明至灣仔路綫擴展至全日服務,均未能於暑假前落實。

還看香港公交
vcvc0206 發表於 2013-5-14 13:10 | 顯示全部樓層

其實我覺得交通與政治不可能完全無關係,
你只要涉及到不同利益既角力,繼而協商以至集體決策,
o個過程已經係政治,所以無可能唔拉埋政治去講
所以一個題外話:講討厭政治既人係好白痴,
因為生活上每一個過程或多或少都關政治事

講番呢份RDP,其實277P可以試辦,
並且可以考慮埋禮拜六/日/假期玩全日,
如果做到好既話,可以逐步取代70X;
如果唔係咁掂既話,70X可以照留,
不過留70X既條件係一定要優化+拉直條線
最好既方法係上水跟270A/278X個堆線咁出九龍,
係粉南只停牽晴間,然後直入大窩西+行大老山,
改用黃大仙/樂富甚至跟75X落九龍城做總站,唔再入九龍灣/觀塘;
回程跟75X上隧道+入上水係粉南只停花都+欣盛,然後跟270A/278X返上水
至少黃大仙/新蒲崗唔會無左條線入北區
LF5502 發表於 2013-5-14 13:11 | 顯示全部樓層
民生同政治從來都唔可以完全分開,
尤其政府咁高調起北區,幾乎全部係禮義廉,搞路線重組,

原帖由 cong 於 2013-5-14 08:51 發表

夠喇,普普通通既民生議題都要夾硬俾你拉到去政治, 你唔煩我都厭, 同埋呢度係香港,唔係新加坡

回正題, 華明位處公路口,又夠地方, 係有條件去做轉車站, 邊個做區議員有乜關係; 早年 5 拉上富山縮去麼地道, 係現白鴿 ...

277P 最新版本係經華明區,但唔入華明總站

而白鴿黨起 5 號縮短至麼地道都被人狂鬧,
好彩最後都拉返去碼頭,
但代價就係加價
卡達哥 發表於 2013-5-14 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-5-13 19:42 發表
70X 未能取消,應調整班次至繁時 25-30 ,非繁 60-80 !

同取消有咩分別呀大哥
PS8851@182 發表於 2013-5-14 14:41 | 顯示全部樓層