hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 改善98A下午繁忙時間班次安排
開啟左側

改善98A下午繁忙時間班次安排

castanopsis 發表於 2013-5-27 18:44 | 顯示全部樓層

98A下繁主要客源有三類
1. 觀塘道-->山上+寶林 (不夠載),返坑口的不多
2. 298E坑口轉乘客,可以令98A在坑口已經坐滿出牛頭角
3. 秀茂坪-翠林-寶林-坑口流水客,數量較少

可以試一試將牛頭角-->坑口特車改成
坑口 ---> 直出將隧-->觀塘 --> 牛頭角掉頭 --> 依原線返坑口
特車加班,正常班次減班
加快回車速度變相加班
又不會影響重點客源
如果想一轉再快一些,可以將特車趕落觀塘站隧道

大費周章拆條98M出來我反而覺得效益不算太大
如果想清客,直接開幾班觀塘市中心起載我覺得更實際
EX-TL 發表於 2013-5-27 19:04 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

若然298E有咁大需求, 直接開特班過坑口站後經將隧出觀塘, 跟住改行98A回程會否更好?

98A煩在觀塘道迴旋處頂返上天橋, 296A脫班冇咁嚴重原因係行隧道不經迴旋處.

相較之下, 下繁行協和街唔塞車, 13M/95M已經係好例子, 行觀塘道反為累事,
而就算坑口私出觀塘市中心起載, 行山一定穩定過行將軍澳隧道.

另, 如果觀塘道返坑口的不多, 就唔會不斷有板友建議開隧道特班返坑口.
~誰@359~ 發表於 2013-5-28 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-5-27 19:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
相較之下, 下繁行協和街唔塞車, 13M/95M已經係好例子, 行觀塘道反為累事,
而就算坑口私出觀塘市中心起載, 行山一定穩定過行將軍澳隧道.

另, 如果觀塘道返坑口的不多, 就唔會不斷有板友建議開隧道特班返坑口.
溫馨提示:95M班次都已經不再穩定,下繁整點時份間唔時都會有班次係唔同左時間開

同埋,不斷有板友建議下繁開隧道特班返坑口
純粹係因為佢地唔知而家由觀塘道返坑口,幫襯98A客真係少得可憐
同時亦無視左資源分配問題,同埋返上山既龐大客量
字大只顯得人自大
EX-TL 發表於 2013-5-28 02:54 | 顯示全部樓層

95M搞成咁同條路有無關係? 願聞其詳!

究竟觀塘道往坑口係因為98A競爭力低還是係需求低?

93K一樣係上山, 只係牛頭角鐵路站收得貴啲加埋無轉乘優惠,
但唔見得93K會好爆, 究竟上山需求真係好高, 但係班客嫌貴所以唔搭,
定係班客見無轉乘優惠唔搭, 迫晒落98A度, 如是後者的話,
如上面板友話齋加轉乘優惠就搞掂, 反正由坑口北開出的98A,
以及由旺角東鐵路站開出的93K, 到達觀塘班次一樣係N分鐘一班,
而您亦唔介意98A二十分鐘拖三卡.

個人亦認同93K要執, 不過係想執好佢而唔一定係摺埋.
呢條線要摺, 大可以學70X咁無視主要客群區域之一(黃大仙+大埔),
淨係問油尖旺+西貢肯唔肯俾佢取消, 又會有排拗, 因為93K有
油尖旺-九龍城, 同埋西貢-觀塘呢兩批客, 除非學40咁監粗來,
不過40係變點對點特快, 而RDP內的95M+93A方案做得咁樣衰,
無可能收貨, 93K要摺埋唔係咁易.
JX9097 發表於 2013-5-28 03:02 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-5-28 02:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
究竟觀塘道往坑口係因為98A競爭力低還是係需求低?

其實從102系小巴客量嚟睇
觀塘<>坑口唔係冇需求
只係巴士做唔到咁密,咁快
所以大家唔會揀98A
~誰@359~ 發表於 2013-5-28 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-5-28 02:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
93K一樣係上山, 只係牛頭角鐵路站收得貴啲加埋無轉乘優惠,
但唔見得93K會好爆, 究竟上山需求真係好高, 但係班客嫌貴所以唔搭,
定係班客見無轉乘優惠唔搭, 迫晒落98A度, 如是後者的話,
如上面板友話齋加轉乘優惠就搞掂, 反正由坑口北開出的98A,
以及由旺角東鐵路站開出的93K, 到達觀塘班次一樣係N分鐘一班,
而您亦唔介意98A二十分鐘拖三卡.

個人亦認同93K要執, 不過係想執好佢而唔一定係摺埋.
呢條線要摺, 大可以學70X咁無視主要客群區域之一(黃大仙+大埔),
淨係問油尖旺+西貢肯唔肯俾佢取消, 又會有排拗, 因為93K有
油尖旺-九龍城, 同埋西貢-觀塘呢兩批客, 除非學40咁監粗來,
不過40係變點對點特快, 而RDP內的95M+93A方案做得咁樣衰,
無可能收貨, 93K要摺埋唔係咁易.
頭半截成堆論點同事實不符
平時有93K同95M到站,
地鐵站可以成條龍冇左,市中心98A條龍可以即時冇左一半,
牛頭角都可以掃十幾廿個客

一個唔該連93K同95M都可以市中心同你打爆

所以,個事實係「上山需求真係好高,班客係未必理轉乘優惠咁去搭車,但唔代表叫三飛就唔洗等車,亦唔代表問題唔存在」

冇人會鐘意每20分鐘三班98A

但唔想咁樣的話就要用93K交換,因為98A根本唔夠車去做任何有效既改善

只要93K既客可以有其他直達服務,又或者有方便、頻密、
穩定既轉乘服務作為替代,我睇唔到有盲目保93K既理由

因為本身93K既路線,就係同98A<->1A 3D 11B 11C 11D 14 15 16 17有不同長度既一致,收費上更加係轉車有著數

至於土瓜灣,其實一直都有其他服務,路線唔exactly一樣但都可以去到旺角

亦都有其他好處,可能係可以避塞車,又或者係車費平成條街

利申:工作地點位於九龍灣
字大只顯得人自大
EX-TL 發表於 2013-5-29 01:11 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

哦... 咁等到93K有機會取消先再提98A分拆/重組建議, 或減輕98A脫班/負擔的建議啦!
eg9515 發表於 2013-5-29 21:00 | 顯示全部樓層
其實九巴下繁車源係咪真係咁緊張?搵多幾架車行都咁難?

其實可以開下繁13M特別車,寶達開出停創紀之城、牛頭角鐵路站及觀塘市中心返寶達,減輕 98A 負擔,兩部車開20分鐘一班。
又可以抽四部車開298A,坑口開後經隧道,觀塘用296A行車路線,估計可以開15分鐘一班,服務時間至少可以1730至1930。
98A原線特車就改為牛頭角至寶林特車,清客後經隧道返觀塘。
3ASV174 發表於 2013-5-29 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 eg9515 於 2013-5-29 21:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實九巴下繁車源係咪真係咁緊張?搵多幾架車行都咁難?

其實可以開下繁13M特別車,寶達開出停創紀之城、牛頭角鐵路站及觀塘市中心返寶達,減輕 98A 負擔,兩部車開20分鐘一班。
又可以抽四部車開298A,坑口開後經隧道,觀塘用296 ...
98A 下繁衰起上黎連埋 4 架特車得 10 架車行緊都夠膽死,
正常班次經常失守最疏 10 分鐘一班,如果再抽 4 架車去行隧道,咪隨時得返 2 架車做正常班次?
98A 唔同 296A,因為市中心都成日上唔到車,有一部份人係會專登去對面上車,所以 apm 都已經有人上車回程,
最誇張可以未調頭就打爆左,雖然好少發生,但正常班次係有佢既功用。

都唔好講開特車只係保證某個鐘數一定有車,無保證班次會好左,
事實上依家下繁就經常出現每 20 分鐘黎 3 架既情況,普通班次拖卡,去到牛頭角仲同架特車拖埋一齊。

其實 98A 拖卡不容易解決,
但問題癥結唔係拖卡,而係出唔足車,98A 成 16 架掛牌,但繁忙時間根本點都出唔足 16 架車,
編定班次無可能維持到,點搞都無用。
話說試過運輸署下繁數車,當日 98A 服務不知幾咁正常,無拖卡無甩班,特車仲得閒到泊總站開門等客阻街添。
3ASV174 發表於 2013-5-29 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2013-5-28 03:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實從102系小巴客量嚟睇
觀塘坑口唔係冇需求
只係巴士做唔到咁密,咁快
所以大家唔會揀98A
就算 98A 行隧道,都一定唔可能好似 102 咁直達坑口,
但有港鐵同小巴以外,要支持多架巴士又無咁既能力,如果得,298B 都唔需要執笠。

坑口搭港鐵出九龍本身快,
好多目的地本身有直車去,或者港鐵直到,即使 98A 有隧道班次,佢地都唔會選擇 98A 轉車,
同山上處境唔同,山上去紅磡、尖沙咀、沙田、荃灣等等好多地方都要轉車,呢o的地方坑口全部都有巴士港鐵直達,根本唔需要轉車,
即使 102 有轉車客,都只係少量新界西轉車客,得呢班客先會係去到觀塘轉車最快,但人數根本支持唔到一條隧道版 98A。