hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界綠小406從2013年6月3日開始更改服務時間 ...
開啟左側

[服務時間/班次] 新界綠小406從2013年6月3日開始更改服務時間

hkth 發表於 2013-6-3 21:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

基本只剩下學生上下課時間, 星期六更只有上課時間服務.

運輸署新聞稿:
交通通告 -- 新界專線小巴第406號線(石籬-葵盛(循環線))的服務調整
eric278 發表於 2013-6-4 15:21 | 顯示全部樓層
之前馬記話打算交回該線比運輸署唔做添!
Ref: 頭條日報
http://news.hkheadline.com/dailynews/content_hk/2013/05/04/236496.asp
「現時約有十多條在將軍澳、觀塘、旺角、上水、葵青及元朗的小巴線,都長期虧蝕,平均每部車每日虧蝕一千元,故一兩個月內將向運輸署申請停辦,涉及路線包括406、59、35、5M、107、106、58K等。」
還看香港公交
HE7921 發表於 2013-6-4 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2013-6-4 15:21 發表
之前馬記話打算交回該線比運輸署唔做添!
Ref: 頭條日報
http://news.hkheadline.com/dailynews/content_hk/2013/05/04/236496.asp
「現時約有十多條在將軍澳、觀塘、旺角、上水、葵青及元朗的小巴線,都長期虧蝕,平均每 ...

政府是時候研究引入短於八米的低地台小巴,因為綠小的Coaster及Rosa都不利殘疾及輪椅人士上落
唔好同我講叫佢地搭易達巴士(長遠可以考慮將專利巴士及專線小巴合併)

期待香港出現載161人的E500 MMC
sq285 發表於 2013-6-6 08:34 | 顯示全部樓層

畀着我都甩多兩部車去朝朝爆嘅407啦
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
238X 發表於 2013-6-6 09:23 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 6/6/2013 08:34 發表
畀着我都甩多兩部車去朝朝爆嘅407啦

我又想知 407 主要客源喺邊。
長到阿媽都唔認得,俾幾多車落去都唔夠載...

如果 405 可以分 407 嘅客源,
令到 407 可以拆線,咁不如叫馬記食埋 405。
石頭 發表於 2013-6-6 11:42 | 顯示全部樓層
俾埋412做特車好過……
andy92 發表於 2013-6-6 14:10 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-6-6 09:23 發表

我又想知 407 主要客源喺邊。
長到阿媽都唔認得,俾幾多車落去都唔夠載...

如果 405 可以分 407 嘅客源,
令到 407 可以拆線,咁不如叫馬記食埋 405。 ...

朝早好多搭去葵盛圍學校區, 仲有上瑪嘉烈醫院
SSBB 發表於 2013-6-6 18:18 | 顯示全部樓層
406實行"新"服務時間根本唔係近期o既事囉, 而家只係運輸署出通告幫佢正規化

407舊年開始cut左4架車之餘, 又請唔夠人開車, 班次越行越疏, 梗係載唔哂啦
朝早繁忙時間客路甚廣

有青衣-->葵盛, 青衣-->葵芳, 葵盛<-->葵芳, 葵芳-->瑪嘉烈, 荔景-->葵盛, 葵盛-->青衣

落完客冇耐(甚或即時)又打爆番架車

不過而家d學生客都開始流失喇

412同406/407唔同公司喎...
咁睇啦~ 朝早梨木樹落葵芳客好賺嘛, 回車又快, 經常都見到棉記o既車做94A單程o既~ 車就得咁多喇, 你係老闆o既話, 拉架車去邊好呢?!
238X 發表於 2013-6-7 09:17 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 6/6/2013 14:10 發表

朝早好多搭去葵盛圍學校區, 仲有上瑪嘉烈醫院

咁請問係由邊度去葵盛、由邊度上瑪嘉烈?

我個諗法係,如果青衣去遠過葵盛、瑪嘉烈去遠過葵芳嘅客唔多,
咁不如食咗 405,加強服務,俾佢做哂瑪嘉烈 / 荔景 ←→ 青衣山區,
407 就全部由 407A/B 取代,咁就唔使啲車行哂成條線浪費時間...
KX675@279X 發表於 2013-6-7 17:52 | 顯示全部樓層

以前在葵盛返學都會搭407, 貪佢在學校門口落, 但成日唔夠車清唔哂D客, 搞到我/其他同學有時都遲到, 試過一次由7:40在長發等, 8:00先有車到, 咁就gg了

此後, 我轉投44M特班懷抱, 在葵芳行上去, 之後就無遲過到啦!!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
238X + 1 叻仔

查看全部評分