hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 金鐘站迫成咁, 將來仲可以點?
開啟左側

金鐘站迫成咁, 將來仲可以點?

238X 發表於 2013-8-1 11:43 | 顯示全部樓層

其實講到尾都係城市規劃失誤啫,
如果唔係啲工作機會迫哂喺港島北,
影響埋大家對唔同地方嘅印象,就唔會搞成而家咁。

利申:不曾在中環辦公
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ronaldng 發表於 2013-8-1 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kc_loo 於 2013-7-31 21:29 發表

唔係話犧牲邊個呢個問題, 而係要希望改動後有更多人受惠,
拆線亦可令觀塘, 將軍澳及東涌人更方便, 整體上3線市民可以減少轉車到中環, 只有幾個站因而轉多了車 ...

但係交匯方案就大家受惠,換線方案就,如果你住東區而要來往中上環同金鐘,你就會明白點解會贊成交匯,反對換線
ronaldng 發表於 2013-8-1 13:16 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-8-1 08:01 發表

無一條線係可以完全唔變, 當發展過程, 港島線自己都加長緊, 改動緊...附近亦發展緊, 唔好講拆唔拆,
依家上環有位座, 遲下可能上車有困難都可能, 過往北角站少D人, 將線開左就更多人...

如果到時真係拆開左, 唔通 ...

係啊,真係唔坐架。會令港島東D人會冇啦啦轉多次車,
(交匯方案就大家都做到)
DIH 發表於 2013-8-1 13:46 | 顯示全部樓層

關於北港島線的意見,我諗可以自行聯絡運輸署或港鐵,
每個區都一定有得有失,個個都攬住自己轉幾多次車的話就真係唔會有共識的。

金鐘站我覺得比較有需要的係打通荃灣綫同港島綫月台頭尾,
乘客有較多位置等車,就唔使迫住中間。
唔知南港島綫工程是否包括擴建現有月台層。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
K仔 + 1 每個區都一定有得有失,個個都攬住自己轉幾多 ...

查看全部評分

ronaldng 發表於 2013-8-1 14:07 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

起多兩層比南港島同沙中線我就知,現有月台就問下MTR 啦
PS8851@182 發表於 2013-8-1 14:34 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2013-8-1 20:42 | 顯示全部樓層

原帖由 ronaldng 於 2013-8-1 13:16 發表

係啊,真係唔坐架。會令港島東D人會冇啦啦轉多次車,
(交匯方案就大家都做到)

如果只轉多次車D人就真係唔坐, 觀塘線依家咪應該無晒人過海? 本身可直過,
依家俾晒荃灣線, 將線, 冇啦啦轉多次車, 但事實又係點?

其實我本身無咩傾向支持邊個方案, 但即使換線方案, 港島東人本身都有受惠,
如去IFC/灣仔北返工, 就由依家要係中環/灣仔行過去, 將來變成可以直達, 但如果
交匯方案, 去港島北反而就要係北角轉車, 或好似依家咁行橋......

基本上, 我唔認為要轉多次車是考慮重點, 當鐵路網絡大左, 你要去某一個站, 就自然
轉車機會大左, 問題只係你想去邊, 即使換線方案, 現有港島線分開左2邊, 都未必無啦啦
轉多次車ga wor, 因為你都可能去港島北/東涌線原有車站ga ma

即我覺得唔好只睇依家, 好似改左就無得直去灣仔銅鑼灣, 但實際上依家你去會展睇書展,
都係經灣仔站行橋, 將來你就可以直達, 或只是轉一車站就去返傳統灣仔中心, 選擇本身係多左...

所以我就唔太明點解部分站友反應咁大, 講到同港鐵死過, 真係唔坐咁, 但其實無論點,
有新線加大左網絡, 點計都係方便左....不過習慣上可能有改變而已...

如將來我旺角去港島東, 就可能用南北線經會展轉車去港島東, 而唔係金鐘o者..

如果換線方案, 我港島東可以唔駛行, 一車可直到九龍甚至東涌, 即過海唔駛轉車, 去機場那邊
都易左...個受惠都唔細, 而去返舊站, 亦只是轉多一次車, 只要轉車設計方便, 香港人本身都好易適應
(相反交匯方案就過海一定要轉車)

鐵路轉線, 日日大把人都做緊, 真係咁難接受? 你港島東去九龍唔轉ga 咩? 仲要魚則魚涌轉車咁麻煩...
認真講, 你寧願真係轉多次車而唔坐鐵路, 而轉去塔用更多時間的路面巴士小巴? 講真, 如果返工的,
我就點都唔搏了...

3ASV196.KE7270
mak5052 發表於 2013-8-1 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-8-1 20:42 發表

如果只轉多次車D人就真係唔坐, 觀塘線依家咪應該無晒人過海? 本身可直過,

其實我本身無咩傾向支持邊個方案, 但即使換線方案, 港島東人本身都有受惠,
如 ...

東區去尖沙咀、旺角、深水埗、南區又如何,點減輕其不便,仲有減班又點計?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ronaldng + 1 認同

查看全部評分

ronaldng 發表於 2013-8-1 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-8-1 20:42 發表

如 ...

你試下一車過港島東去東涌會係點? 中環做集合點米好好地
港島縮班點計?
炮台山去港島中要坐回頭車
港島東去金鐘都要轉車真係
中有當巴士死架?

ronaldng 發表於 2013-8-1 23:13 | 顯示全部樓層

TCL一lum當,港島拜拜
TCL+AEL受青嶼幹線所限,港島線4分鐘一班車拜拜
港島東去港島中係北角轉車中要同九龍既一齊迫拜拜