hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 6D延長路線建議
開啟左側

6D延長路線建議

S3BL100 發表於 2013-9-3 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-3 14:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

成日要填海區找數,但填海區一條廢線都無
你朝思暮想果條12繁時都有人企
而且南昌,六號地盤,副食品批發市場二期仲有大把樓要起/起緊
呢個世界唔止安迼臣有發展
除非閣下諗到安達臣點找數出嚟
否則你只係又一次雙重標準
...

唔好睇到深水步好慘,實際上果頭根本好近南昌站,沿路又有一大堆唔爆既巴士經過,唔係無車搭。
條12全日平均乘載率亦根本好差。

邊似得安達臣,擦邊而過堆快線(98A/98C)都唔知上唔上到車,
又有第二D線(好似95 601)呢D,食得安達臣,就輪到秀茂坪唔使上車,601而家曉麗苑已經上唔到。

安達臣本身都係要搵觀塘巿中心/牛頭角找數架喇,
既然係同一個區而且又有剩餘資源,梗係順理成章打佢地主意啦,
唔通你想秀茂坪自己找掂數,上唔到車係佢地事?

所以我一路都話,13D係要留來將來找數用,拉直條線唔入觀塘巿中心咪即刻食返秀茂坪/安達臣客囉,
點會俾你拎13D來找數俾深水步?

填海區真係咁有需要既話,咪睇下深水步舊區有無其他唔滿既線可以找數囉,或者大家share囉,
除左701/702根本無一條線靠填海區打爆,
再唔係咪縮填海區載客率奇低的796C同971,嘔車開條觀塘線囉,
你地鍾意hold住咁多條線,無人幫到你地架喎。
總之你地要開線就深水步自己拆掂,唔使旨意郁到其他區。
fb.com/scientisthk2usa/
1181 發表於 2013-9-3 23:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2013-9-3 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-9-3 23:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁你呢個論調其實好多線都"唔達標"可以幫牛頭角找數
依家繁時12都不時有人企, 加上流水線半個鐘一單一個位做兩水客
尖沙咀<->大角咀<->海麗
條線係區內居民主要路線, 亦係大角咀居民去佐敦一帶番學既主要路線

加上你成個講法就係你死你事, 唔好郁到"牛頭角"啲線
好自私囉

係架,牛頭角都有堆線載客率唔達標,所以我一路都好主張用呢堆線幫觀塘山上找數囉

再講一次,我無講過話搵第二d區幫牛頭角找數,調過來係牛頭角幫第二d區(觀塘區內)找數先岩,
我從來無話過要深水步找數俾牛頭角,唔好屈人,
反而係你一路要秀茂坪13D找數俾6D做觀青。

相比起觀塘其他山頭,深水步填海區交通已經算係好好,唔該知足。
fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2013-9-3 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-3 23:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
加上你成個講法就係你死你事, 唔好郁到"牛頭角"啲線
好自私囉 ...

稱得上「牛頭角」的總站只有牛頭角.樂華, 敢問呢兩個總站有咩線可以執呢?
講左幾多次, 淘大<>樂華繁時每班車上落幾十人, 樂華繁時.非繁可以坐滿落山,
都仲要走去郁2A 28, 俾人插真係自己攞黎架喎!

6D拉去觀塘爆里數要加價, 就算唔講里數淨計區份, 你估真係咁好死$5.5坐全程,
而且行彩虹道冇觀塘人會搭, 我搭返港鐵唔好.

14B 23M呢對線呢度講過好多次, 共識左改去樂華/牛頭角/彩福是但一處,
要呢兩條線找數西九線, 純粹延長絕非好方法.

上面講晒你講o既「牛頭角」路線, 唔知仲有咩路線可以俾你愛黎找數開西九線呢?
transbus 發表於 2013-9-4 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-9-3 13:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你想第時美孚加四小龍砌條龍翔道特快去觀塘?填海區自己都要有份找數囉。
但係四小龍本身又唔係真係太遠離地鐵,人口又唔係特別多,
更重要既係我睇唔到有咩行法可以維持到美孚來回方向尾站特快,又唔減低對填海區的吸引力 ...

12真係唔減得, 再減車就對海麗, 大角咀, 同埋富榮柏麗灣, 冇晒吸引力.
要12回生, 係就取消78小巴先.

深水步全區冇幾條本土線密,
要搵線減一架車咁大把, 只有112先至可以唔多覺.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
transbus 發表於 2013-9-4 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-9-3 22:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔好睇到深水步好慘,實際上果頭根本好近南昌站,沿路又有一大堆唔爆既巴士經過,唔係無車搭。
條12全日平均乘載率亦根本好差。

邊似得安達臣,擦邊而過堆快線(98A/98C)都唔知上唔上到車,
又有第二D線(好似95 601)呢D,食得安達 ...

深水步要開線, 搵邊條深水步區做總站o既線要夾份, 都仲有得傾.
dippy/1181要開線, 就等佢自己找數啦.

師兄小心墮入一竹桿打一船人o既圈套..
我依家都住深水步, 不過近太子好o的咋.
transbus 發表於 2013-9-4 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-9-3 23:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

係架,牛頭角都有堆線載客率唔達標,所以我一路都好主張用呢堆線幫觀塘山上找數囉

再講一次,我無講過話搵第二d區幫牛頭角找數,調過來係牛頭角幫第二d區(觀塘區內)找數先岩,
我從來無話過要深水步找數俾牛頭角,唔好 ...

如果13D合併6D, 秀茂坪觀塘牛頭角太子道石硤尾青山道美孚,
兩線車隊保留到七成, 我又唔拘,
挽下手深水步同觀塘市民齊歡唱同慶賀.
LAK2 發表於 2013-9-5 19:14 | 顯示全部樓層
13D 上安達臣同做觀青可以無衝凸
唔入秀明道、踢出觀塘道、亞皆老街飛站、長沙灣總站即可
三彩?!死心啦,有心唔會等到今日影都無

11C同15A都係拉得奇怪
呢兩條都可以諗拉去西九,我都試下建議拉11D
樂富? 拉11C落去食埋7M囉

btw, 我重申,佢象徵式補番6D<↔11D轉乘,我收貨
我亦以後唔再參與觀青既任何討論
EX-TL 發表於 2013-9-5 19:25 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2013-9-5 19:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
13D 上安達臣同做觀青可以無衝凸
唔入秀明道、踢出觀塘道、亞皆老街飛站、長沙灣總站即可
三彩?!死心啦,有心唔會等到今日影都無

11C同15A都係拉得奇怪
呢兩條都可以諗拉去西九,我都試下建議拉11D
樂富? 拉11C落去食埋7M ...

如果只係為左個價而爭取6D<>11D, 我會有點奇怪, 落實到真係咁有心機日日用?
倒不如爭取6D<>14 15 16即日回程discount仲實際!
1181 發表於 2013-9-5 22:05 | 顯示全部樓層