hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 6D延長路線建議
開啟左側

6D延長路線建議

S3BL100 發表於 2013-9-5 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 LAK2 於 2013-9-5 19:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
13D 上安達臣同做觀青可以無衝凸
唔入秀明道、踢出觀塘道、亞皆老街飛站、長沙灣總站即可
三彩?!死心啦,有心唔會等到今日影都無

11C同15A都係拉得奇怪
呢兩條都可以諗拉去西九,我都試下建議拉11D
樂富? 拉11C落去食埋7M ...

但係觀塘巿中心塞車/塞巴士機會頗高,真係會拖慢好多……

除左1A因為係大線,而且曉麗苑至協和街都好多客,同埋11C拖住翠屏之外,
秀茂坪向西行的跨區線,真係無必要入觀塘巿中心

況且13D咁樣部署,某程度上係取代另一條流水線部分功能,為將沙線鋪路
fb.com/scientisthk2usa/
LAK2 發表於 2013-9-5 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 5-9-2013 07:25 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果只係為左個價而爭取6D<>11D, 我會有點奇怪, 落實到真係咁有心機日日用?
倒不如爭取6D<>14 15 16即日回程discount仲實際!

你估我想架?
B2篇文有人話轉14, 15, 16 去遠左, 即係會收少左, 唔比

咁轉11D咪岩囉, 碼頭至聯合道同舊40完全一樣,
又夠疏, 符合觀青的低客量。

講真, 14, 15, 16去唔到碼頭, 所以應該要加11D
做樣都要
LAK2 發表於 2013-9-5 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 5-9-2013 10:49 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但係觀塘巿中心塞車/塞巴士機會頗高,真係會拖慢好多……

除左1A因為係大線,而且曉麗苑至協和街都好多客,同埋11C拖住翠屏之外,
秀茂坪向西行的跨區線,真係無必要入觀塘巿中心

況且13D咁樣部署,某程度上係取代另一條流水 ...

我唔知「你的部署」條13D旺角以西係點, 西九定大角咀?
只知如果行樂華, 而又去西九, 九記將樂於陰乾2A, 唔會係好事。

我明白「你部署」的13D係想提速, 但如果西行唔入裕民坊, 亞皆老街飛站,
時間上應該點都追得番D時間, 唔影響替代果條流水的功能。

但係一入觀塘市中心, 客流變成雙向, 點都比淨做山上住宅有保證,
加上欽州街至旺角之間可以行荔枝角道, 再取代另一條將軍澳線的功能,
客量基礎必然更高。
S3BL100 發表於 2013-9-5 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 LAK2 於 2013-9-5 23:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我唔知「你的部署」條13D旺角以西係點, 西九定大角咀?
只知如果行樂華, 而又去西九, 九記將樂於陰乾2A, 唔會係好事。

我明白「你部署」的13D係想提速, 但如果西行唔入裕民坊, 亞皆老街飛站,
時間上應該點都追得番 ...

我係諗住入深水步(荔枝角道、黃竹街、汝州街、欽州街)再屈返落維港灣

唔反對你的睇法,但13D而家一樣都係同好多條線重疊,
第時只係同2A一條線重疊已經少左,
兼且我唔覺得一條唔入村的13D可以改變到樂華邨居民的搭車習慣。
如果13D再上埋三彩先走的話,啟業村之前更加只係得樂雅苑同2A同站。
fb.com/scientisthk2usa/
~誰@359~ 發表於 2013-9-6 00:07 | 顯示全部樓層
樂華居民本身既乘車習慣就係靠晒個總站
落觀塘22M,出尖沙咀28,落旺角係2A
2A非繁一個樂華總站打到最少坐半車人唔係條條線都得
13D既出現唔會對2A既地位有任何動搖,何況13D仲要上三彩
當然九記搞小手段就另計,但屆時都只係會令客流走左去紅小
如果真係咁擔心13D會同2A打對台,咁出旺角一程可以行新清,經聖言上三彩
咁樣反而仲更加方便到遠離九龍灣同紅小服務既地方

而若果13D又要行市中心,又要取代某條將軍澳流水的話
就算由旺角開始飛站飛到去觀塘,我都好懷疑追唔追得返D時間
而且飛站飛到咁盡,將軍澳流水線又冇埋,咁樣將軍澳特快線加十架車都唔會搞得掂
字大只顯得人自大
LAK2 發表於 2013-9-6 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 6-9-2013 12:07 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樂華居民本身既乘車習慣就係靠晒個總站
落觀塘22M,出尖沙咀28,落旺角係2A
2A非繁一個樂華總站打到最少坐半車人唔係條條線都得
13D既出現唔會對2A既地位有任何動搖,何況13D仲要上三彩
當然九記搞小手段就另計,但屆時都只 ...

所以要落市中心食埋半條將觀青,山上特快就可以縮去寶林慳車
然後因為13D喺特快線吸走部份客,特快線壓力唔會非常大

即係話原來13D改完會喺3條線吸客,計埋舊40四條tim,  積少成多呀
~誰@359~ 發表於 2013-9-6 11:50 | 顯示全部樓層

原帖由 LAK2 於 2013-9-6 01:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

所以要落市中心食埋半條將觀青,山上特快就可以縮去寶林慳車
然後因為13D喺特快線吸走部份客,特快線壓力唔會非常大

即係話原來13D改完會喺3條線吸客,計埋舊40四條tim,  積少成多呀 ...
本身將軍澳特快線o係旺角都打爆飛站,要流水線幫手清
我同100既睇法係將13D變成同流水線有類似走線既東西
而你既做法就係透過13D飛站,令13D車程同流水線相若
其實你咁搞又唔係話唔得,但變左到時亞皆老街<->秀茂坪既覆蓋就會大減
而若果13D唔飛亞皆老街,車程上又好難追貼流水線

但跳返出泥睇,如果單純因為觀青而要develop咁多野,好似又大陣象左少少
再加上有關方面o係將軍澳既重組,亦似乎想優先針對山上路線
咁將觀青就唔會o係重組之列,山上特快亦不能借機縮短,13D亦冇迫切要食將觀青
字大只顯得人自大
LAK2 發表於 2013-9-6 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 6-9-2013 11:50 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
本身將軍澳特快線o係旺角都打爆飛站,要流水線幫手清
我同100既睇法係將13D變成同流水線有類似走線既東西
而你既做法就係透過13D飛站,令13D車程同流水線相若
其實你咁搞又唔係話唔得,但變左到時亞皆老街秀茂坪既覆蓋就會 ...

咁我都跳出黎睇,如果將觀青唔係重組範圍
我亦同13D可以無需落市中心
我以為「你的部署」會拎將觀青做第樣野咋

計一計,將觀青拉去長沙灣原來單程只係延長500米,亞皆老街飛站已經夠補有凸
~誰@359~ 發表於 2013-9-6 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2013-9-6 20:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁我都跳出黎睇,如果將觀青唔係重組範圍
我亦同13D可以無需落市中心
我以為「你的部署」會拎將觀青做第樣野咋

計一計,將觀青拉去長沙灣原來單程只係延長500米,亞皆老街飛站已經夠補有凸 ...
唔好認錯人,我從來冇對咩路線有任何「部署」

其實你岩岩呢個296c做法,我個人覺得係good move
字大只顯得人自大