hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議13d改為 寶達 - 長沙灣甘泉街 (經龍翔道) ...
開啟左側

建議13d改為 寶達 - 長沙灣甘泉街 (經龍翔道)

S3BL100 發表於 2013-9-26 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-26 00:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

問題係1A咁搞到1仔唔夠客吖嘛, 慳番車重要啲, 君不見施生治下流水越駁越長都唔加價變哂遊河線(e.g.85, ...)
依家就係講將流水堆哂落13D, 所以秀茂坪都係坐13D, 新13D可以跟1A/13M上寶達, 經曉麗

行橋最快係飛左迴 ...

西行亞皆老街/太子道時間的確一樣,但東行唔係。
仲有,邊個話而家1 仔唔夠客?

俾你13D咁改又點?咪一樣係同1A重疊,而且重疊程度更嚴重(1A起碼係曉麗苑獨巿),有無解決過問題?
根本應該做的係將13D撤離觀塘巿中心提速,亦令到條線適合服務山上等救命的地區,
而唔係為左班觀旺特快而出賣山上居民利益。

16流水性太高,真係拆條16P的話,應該係條P仔做特快,亦無必要落觀塘巿中心,而唔係P仔做流水本末倒置。
fb.com/scientisthk2usa/
transbus 發表於 2013-9-26 07:29 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-9-25 23:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

觀旺客多到傻,但係1A本身都大把俾接近全費既客,全日雙向客量都多到不得了,
如果提速會令到巴士公司收入下跌,巴士公司根本無誘因咁做

觀旺想提速唔係無方法,仲有條值得打主意的296C,缺點係太疏車,但提速加宣傳應該點到幫 ...

觀旺巴士已經夠快夠直接,
我比較想係秀旺, 藍旺提速.

我最憎就係九巴用"$6.9做流水搵好多笨"o黎反對秀旺巴士提速.
家陣連當初13x轉全日個用意都幾乎冇埋.

如果會拉13M去淘大, 加兩毫唔係問題,

可以令1A(或同類路線如13D, 16)過觀塘然後不停站直飛新蒲崗, 已經又可以快一截.

都係一句, 1A 13D里數根本好接近, 都唔知收多4毫為乜,
一日唔係九巴多年o黎屈死13D, 用條尖咀流水1A主打旺角生意,
曉麗祥和兩苑就唔會成為東九唯一要俾$6.9出旺角o既幾站,
亦都冇需要因為任何改動觸動秀旺客而搞咁多枝節.
寶達, 秀明道同和樂村, 13D至少同16同價先.

雖然眾所周知秀茂坪人唔富有,
但係人人死慳死抵都要10蚊10蚊咁進貢秀旺秀佐小巴,
都要放棄九巴, 就知究竟定線守舊圈速慢, 令佢冇o左幾多客.

如果95唔入彩虹道, 可以做到秀旺提速, 13D就可以改做西九線,
因為中秀開車, 1A 95兩車可以o係mikiki再聚頭.
不過哩層太妙想天開, 同去九巴或運輸署投訴1A收多4毫一樣, 唔會有任何feedback.

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
transbus 發表於 2013-9-26 07:43 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2013-9-25 10:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔兜觀塘小心某人會嘈呀

你指o既當事人應該唔係住觀塘.
transbus 發表於 2013-9-26 07:46 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-25 11:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不如13D收流水價
落到觀塘跟40去美孚, 收6.5
但改快條1A
九龍灣後不停站直飛太子, 以現時班次都可以放到車, 仲可以同兩條觀旺死過
界限街又因為小巴班班爆而焗等巴士, 九巴除笨有精
將成個深水埗, 界限街往返觀塘 ...

觀美小巴東行個價位, 已經足以令界限街客只等巴士.
每次小巴埋站, 都唔係好多1A客棄船.

至於學13P九龍灣後飛站, 我支持, 但富豪酒店開始要再停站.

transbus 發表於 2013-9-26 07:50 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2013-9-26 00:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

撇開收入問題, 1A 都係唔飛得中間堆站, 淨係曉麗客去中途站同觀塘區去太子道西/界限街已經係獨市位

創紀果度,下繁工廠區係有紅小出旺角, 觀塘道又有藍旺車偷雞, 1A/16 同地鐵都唔慢又有位坐, 等到 296C 果陣 1A/1 ...

唔停麗晶至新蒲崗, 已經可以快少少.
transbus 發表於 2013-9-26 07:56 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-9-26 00:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

西行亞皆老街/太子道時間的確一樣,但東行唔係。
仲有,邊個話而家1 仔唔夠客?

俾你13D咁改又點?咪一樣係同1A重疊,而且重疊程度更嚴重(1A起碼係曉麗苑獨巿),有無解決過問題?
根本應該做的係將13D撤離觀塘巿中心提速,亦 ...

同時將13D兜晒秀程曉麗, 已經可以令1A唔係獨市,
亦都夠客可以淘大後飛站至九龍城.

當然同時要1A減減班, 但九巴一定永遠唔會.
siupy 發表於 2013-9-26 10:38 | 顯示全部樓層

根本任何1A的改動諗都唔洗諗
條線好地地又搵到錢
九巴點會無啦啦搞佢
想要秀旺特快
諗下點改95仲好
S3BL100 發表於 2013-9-26 11:22 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2013-9-26 07:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

觀旺巴士已經夠快夠直接,
我比較想係秀旺, 藍旺提速.

我最憎就係九巴用"$6.9做流水搵好多笨"o黎反對秀旺巴士提速.
家陣連當初13x轉全日個用意都幾乎冇埋.

如果會拉13M去淘大, 加兩毫唔係問題,

可以令1A(或同類 ...

又講真,秀旺藍旺的確都比起觀旺更值得提速。

不過直接搵1A同16提速,又會影響唔少乘客,包括秀茂坪同藍田本身的乘客。

秀茂坪當然打13D主意,觀塘有其他選擇往返旺角同秀茂坪的前提下
13D的確無需要再經觀塘巿中心,我屬意13D改經樂華、三彩(去程不入彩福,只停彩霞彩盈),
經彩霞道天橋出,之後可以經深水步屈返入大角咀,咁又做到深水步秀茂坪客。

定線的確會同2A有少少重疊,但係已經係同其他巴士線最少重疊的選擇。
而13D而家主要慢在寶達落牛頭角一段,起碼都唔見左四個字,
如果改行三彩,就唔使塞入觀塘巿中心,又唔使好似95咁
上繁受到新清落山塞車影響,幾乎肯定快過95落到旺角。

而家95只係旺角返秀茂坪快,由中秀起計落旺角時間的確同1A差唔多。
我覺得13D飛觀塘牛頭角,提速幅度應該快過觀塘打後飛中途堆站。

13M我反而想拉去九龍灣,食半條28B,方便28B同第二D巴士線重組。
到時得返牛頭角上邨一個站真空,問題不大。

至於藍旺提速喇喎,藍田本身又有短途垃圾線,根本可以摺左堆垃圾線交換,
再由16抽少少車,整條碧雲道後直飛觀繞。
而佢地又好想要西九線,新特快線同樣可以做埋少少西九。
問題係唔知議員同居民點諗。
同上,飛走觀塘牛頭角九龍灣,提速幅度係比起跟原路但飛走中間堆站更大,
而且中間堆站本身的確有藍田居民用(仲要係獨巿),無咩理由飛走。
1181 發表於 2013-9-26 12:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2013-9-26 12:44 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-26 12:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

萬變不離其宗,就係快線要兜牛頭角出
秀旺兜牛頭角出一定慢過95飛中途堆站、彩虹道
亦唔可以惠及油麻地、榕樹頭
根本就係為左牛頭角而不顧一切

依家搵13D頂哂1A嘅流水等九巴回車快左
又吸引人用6.9出旺角

山上要特 ...

B2板多次有人暗示過九巴想對整個將軍澳山上巴士線網絡有所動作,你都依然唔明點解我唔打算郁95…
根本重組係應該宏觀地去睇,無理由為左達到一個短期目標而置長遠目標而不顧

不過就算你明又點,你本身有預設立場,咩都入牛頭角數,
我提出13D改經樂華三彩(牛頭角同觀塘巿中心有站變無站喎),就係兜牛頭角,
你提出2A/28齊齊改經三彩,大家提出質疑影響樂華邨居民,點解就唔係「兜牛頭角」,而係牛頭角死攬條線?
根本就係自相矛盾。
對於你呢D無理取鬧的言論,我唔需要進一步回應。