hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-2015年度屯門區巴士路線發展計劃
開啟左側

[經歷分享/報告] 2014-2015年度屯門區巴士路線發展計劃

shakugan2005 發表於 2014-3-15 13:49 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL343@66 於 2014-3-15 13:36 發表

今日仲要死留59A出九龍仲有咩用出葵芳又要比“特惠”九龍價
出九龍又唔係快過人
如果平真係咁有吸引力時,今日死既就應該係59x 60x 66x
深荃要做都唔係搵59A做啦,有人成日批評入轉車站拖慢長途車時間,今日59A要做埋深 ...

個問題出係cut 59A後絕對唔會「至少分番十部車落59M 59X」, 以九巴經驗, 北區同埋屯門依面既66/263M已經中哂伏!

如果你話「今日59A要做埋深荃又唔係拖慢碼頭出葵涌既時間」, 咁我又想問番, 邊架屯門出葵涌既巴士線唔停荃灣直行荃灣路? 咁係唔係應該建議59A唔停荃灣直行荃灣路落葵芳而唔係一味話縮縮縮呢?

如果話「九巴咪用不同手段陰乾」, 好似話連條6號都減班喎, 當你今天贊成cut 59A, 到時59M/59X一樣減班, 由頭到尾九巴都唔會同你妥協, 佢要唔做生意佢要cut哂D線仲要唔企硬任佢cut?
jx6215 發表於 2014-3-15 14:47 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2014-3-15 13:36 發表

今日仲要死留59A出九龍仲有咩用出葵芳又要比“特惠”九龍價
出九龍又唔係快過人
如果平真係咁有吸引力時,今日死既就應該係59x 60x 66x
深荃要做都唔係搵59A做啦,有人成日批評入轉車站拖慢長途車時間,今日59A要做埋深 ...

我就睇到化曬
反正CUT左59A都唔會真係放十架車比返「應該放既地方」
咁唔改好過改 我話知你之後算唔算帳
應做唔做 CUT完車之後唔係睇住D數去提供返多D服務 只係識死計爛計
59A做到今日咁旺 就係因為59M爆足咁多年 自己做得唔好
59X係旺角太子塞一塞就斷曬纜
如果唔係冇人會比多D錢坐59A 或者陪兜葵興芳

我敢講 保59A並唔係話要死都攬住條線
連依到堆保九黨都講唔出殺左59A可以點「優化」碼頭服務既話
我唔知點解可以咁理直氣壯咁話殺殺殺

講真 CUT咪CUT囉 講咁多做乜
如果冇心傾冇心改既就直接行直指令算數啦
係真係有心想做生意想搵錢既 認認真真去處理下咁耐以黎積積埋埋既問題
殺線唔等於會減少/整差左服務 重組唔一定要減班減車
係有心既 今日先補救都唔會遲
DC3938 發表於 2014-3-15 21:19 | 顯示全部樓層
我覺得屯碼人係好容易被'坤'既人!!!
FD_8592 發表於 2014-3-15 21:52 | 顯示全部樓層

頭先係咁意睇樓上既回文 多數個重點都係轉車站度 其實小欖個轉車站 點解唔可以做到大欖隧道個轉車站
1.有分段
2.所有行屯公既巴士線都入轉車站
3.不取消或縮短任何巴士線

其實個轉車站主要係比唔同部份既屯門區民轉車 又何解要因為轉車站而去縮減巴士服務 部份路線重疊咪重疊 都係比搭車既人多一個選擇 如果因為有轉車站而將有重疊路線既巴士服務縮減或取消 我又覺得有D 霸道
如果以依個概念投放係其他有轉車站既隧道線 我諗至少都有7 至8 成路線要重組(至少我睇唔出有行隧道同冇行隧既轉車站有咩分別)
FBI2 發表於 2014-3-15 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2014-3-15 21:52 發表
頭先係咁意睇樓上既回文 多數個重點都係轉車站度 其實小欖個轉車站 點解唔可以做到大欖隧道個轉車站
1.有分段

其實個轉車站主要係比唔同部份既屯門區民 ...

大欖有縮線呵,68咪取消左囉,68A都縮左去葵興,269B,269C轉全日既車都係由68M,68X,69M,69X等線抽出來.
之後,大欖取消左64M,263M,分屍左251M,呢D都係有削減服務的.幸好,有條279X,373A擴大網絡,
本來九巴想開條接駁線去落馬洲站,但運吉保鐵唔俾.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
jx6215 發表於 2014-3-16 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2014-3-15 21:52 發表
1.有分段

其實個轉車站主要係比唔同部份既屯門區民 ...

你個睇法好正路 只可惜屯公轉車站唔夠大 放唔曬咁多條線入去
而轉車站唔等於要CUT線 我都係咁睇架 九巴唔係之嘛
家陣條線唔係班班企爆 九巴就同你減車減線
班班企爆既線唔係加車而係換高載車比你

[tvb劇mode]如果佢本意係立心不良 就算送幾大禮做幾多好事 佢都有陰謀!
ccchhhuuunnn 發表於 2014-3-16 02:25 | 顯示全部樓層

次次總係有人死攬59A係因為荃葵出深水埗
同埋雙向分段唔係萬能囉
AVD1 發表於 2014-3-16 06:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-3-16 02:25 發表
次次總係有人死攬59A係因為荃葵出深水埗
同埋雙向分段唔係萬能囉

事實就係因為 59A 起荃葵收費既合理時間又快,
另外過左南豐之後到葵涌一段去深水埔自 40 上左龍翔道之後 59A 已經變左獨市,
如果 59A 要縮短呢樣野拎上去荃灣區議會到講, 我唔擔保人地會唔攬住佢唔放,
除非九記認認真真整返條荃葵 <> 深水埔線 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2014-3-16 06:39 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-3-15 13:49 發表

個問題出係cut 59A後絕對唔會「至少分番十部車落59M 59X」, 以九巴經驗, 北區同埋屯門依面既66/263M已經中哂伏!

如果你話「今日59A要做埋深荃又唔係拖慢碼頭出葵涌既時間」, 咁我又想問番, 邊架屯門出葵涌既巴士 ...

起一個現實社會入面,
搞咁大場大龍鳳到頭黎完全冇任何得益,
佢咁上心做乜 ?

根本由一開始佢整個屯門公路轉車站出黎就預左屯門巴士線會變天,
至在佢會變成點 ~
AVD1 發表於 2014-3-16 06:51 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-3-15 12:49 發表

唔值還唔值,但九巴係都要你俾12.3,費事堆X線收唔到MAXIMUM FARE.
至於N260,呢個係九巴前人既錯,而家佢地日日後悔緊,想搵機會陰乾N260和N269.

其實佢有腦 o既將 N260/N269 全日延長即時可以加價,
去到美孚真係唔三唔四,
如果佢真係冇心做通宵線佢就索性唔好做,
唔好無啦啦整條線起到見到眼冤 ~

另外, 我仲係認為九龍南去元朗區大可以改 N368 停站,
又可以搵多筆 ~

至於咩要位位收 $ 12.30 返屯門,
52X 個到呢個係歷史問題冇得搞,
除非佢做大條 261B 迫條 52X 縮線,
到時點只做 $ 12.30, 係 $ 13.10 啦 ~