hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-2015年度 西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2014-2015年度 西貢區巴士路線發展計劃

S3BL100 發表於 2014-3-19 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-3-19 00:18 發表
咁你有冇見馬生為左狙擊九巴將111打落觀塘道搶98A山上客?

冇囉 , 咁你憑乜咁肯定馬生會因應有坑觀特快而做野?

兩樣野根本無關,係你扯埋來講…

98A存在仲耐過111十世,111而家九龍灣都夠做,
如果111改落觀塘道,就係馬生主動狙擊九巴

但係如果九巴開坑口觀塘特快,影響條已經存在緊的102,
咁到時馬生做野,就係予以還擊,保衞領土,而唔係狙擊人,
根本係你將成件事調轉
fb.com/scientisthk2usa/
GW5878 發表於 2014-3-19 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-3-19 00:32 發表

兩樣野根本無關,係你扯埋來講…

98A存在仲耐過111十世,111而家九龍灣都夠做,
如果111改落觀塘道,就係馬生主動狙擊九巴

但係如果九巴開坑口觀塘特快,影響條已經存在緊的102,
咁到時馬生做野,就係予以還擊,保衞領土,而唔係 ...
其實呢,98A都早過102存在,
咁唔係馬生主動狙擊98A叫乜?
S3BL100 發表於 2014-3-19 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-3-19 00:38 發表
其實呢,98A都早過102存在,
咁唔係馬生主動狙擊98A叫乜?

無錯,不過果陣係運吉批呢條綠小線先開得成

同埋重點係,你用111做例子,堅持馬生未必會因為九巴開坑口觀塘特快而還擊,
但你的論點根本前後矛盾,兩件事無可比性,
要記得九巴開坑口觀塘特快,係阻住馬生搵飯食囉。
GW5878 發表於 2014-3-19 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-3-19 00:47 發表

無錯,不過果陣係運吉批呢條綠小線先開得成

同埋重點係,你用111做例子,堅持馬生未必會因為九巴開坑口觀塘特快而還擊,
但你的論點根本前後矛盾,兩件事無可比性,
要記得九巴開坑口觀塘特快,係阻住馬生搵飯食囉。 ...
問題係當年有本錢玩,最重要係102同111都係運吉招標下開辦

但你話車海就車海?你當馬生係首相,話加就加?
就算有錢買車,有冇司機?搵到司機,有冇向運吉申請加班?
再者,除非綠小平過$5.8(甚至$5),否則等車既客就見車就上,就好似296A同296C一樣,296C埋站都會執唔少客

cfshk2008 發表於 2014-3-19 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-3-18 23:37 發表

我覺得未必要一定兜觀塘道
但296C飛走觀塘一定要貢獻番部分車隊落觀塘-九西重組,因為本身觀塘-西九重組都缺車

如果296C行觀繞要加價相信阻力唔細(而家296C,796C收緊7.9,98C收緊坑口客10.1)

另外,九巴會唔會搞錦多野令佢收少左一班人的錢

同埋296C下繁幫緊296A清觀塘客,296A下繁未必食得哂觀塘客.
S3BL100 發表於 2014-3-19 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-3-19 00:58 發表
問題係當年有本錢玩,最重要係102同111都係運吉招標下開辦

但你話車海就車海?你當馬生係首相,話加就加?
就算有錢買車,有冇司機?搵到司機,有冇向運吉申請加班?
再者,除非綠小平過$5.8(甚至$5),否則等車既客就見車就上 ...

狙擊唔一定要靠車海的,加個坑口牛頭角雙向分段已經即刻打死九巴坑口觀塘特快

仲有,乜你估九巴就算想開線,唔使先問過運吉?運吉又唔使先知會/諮詢馬生?
S3BL100 發表於 2014-3-19 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-3-18 23:37 發表

我覺得未必要一定兜觀塘道
但296C飛走觀塘一定要貢獻番部分車隊落觀塘-九西重組,因為本身觀塘-西九重組都缺車

觀塘西九,等九龍城轉車站開通吧啦…

事實係,觀塘西九唯一一條有少少競爭力的296C(做填海區,填海區附近無紅小,搭地鐵要轉幾次車),
西九觀塘一段客量都唔係標青…

我覺得想做觀塘西九,唔計觀塘山上行山/經觀繞出西九,
一定要來回經啟德同九龍灣工貿區,附近無紅小,鐵路亦唔就腳,先有得做…
GW5878 發表於 2014-3-19 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-3-19 01:02 發表

狙擊唔一定要靠車海的,加個坑口牛頭角雙向分段已經即刻打死九巴坑口觀塘特快

仲有,乜你估九巴就算想開線,唔使先問過運吉?運吉又唔使先知會/諮詢馬生? ...
你個分段要幾多錢先可以打死九巴?
同九巴同價?
定係平過$5
但唔好忘記太低既話,搞到旺丁唔旺財,咁真係盞搞
(現時10M都要$5.9)

咁你覺得運吉想降低將隧使用量,
8~10分鐘一班既巴士好D,定係2分鐘車海班次既綠小好D?

再者最繁忙既時候,現時102講緊密密黎都搞唔掂,效率十分之低
S3BL100 發表於 2014-3-19 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-3-19 01:09 發表
你個分段要幾多錢先可以打死九巴?
同九巴同價?
定係平過$5
但唔好忘記太低既話,搞到旺丁唔旺財,咁真係盞搞
(現時10M都要$5.9)

咁你覺得運吉想降低將隧使用量,
8~10分鐘一班既巴士好D,定係2分鐘車海班次既綠小好D?
...

小巴兩分鐘一班,只要唔係比巴士貴好多,都可以打殘巴士,你仲唔明?

仲有,運吉想用巴士KO條102,又要招標第二D新線俾馬生,安撫佢地。
當年111正正係因為鐵路通車先開辦,俾馬生無左半條102都仲有D肉食。

事實係,坑口特快出觀塘,巴士公司無誘因做,運吉無誘因批,小巴公司會反枱,你死心啦…
GW5878 發表於 2014-3-19 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-3-19 01:15 發表

小巴兩分鐘一班,只要唔係比巴士貴好多,都可以打殘巴士,你仲唔明?

仲有,運吉想用巴士KO條102,又要招標第二D新線俾馬生,安撫佢地。
當年111正正係因為鐵路通車先開辦,俾馬生無左半條102都仲有D肉食。

事實係,坑口特快出觀塘 ...

如果係102唔加車既情況下,
咁樣102繁時條人龍點清唔到(見現時都清唔得哂)
一有巴士就上架啦,點會打殘?
等於101Mvs792M一樣
仲未計有堆地鐵客見你有多條合理價錢特快而回歸路面
非繁喎,102車海嗎?

之所以之前提過298E延長,
除左係拍其他區(做到來回都有客),另一因素係298E服務時間特殊,適合試水溫