hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6修訂行車班次
開啟左側

[服務調整] 九巴6修訂行車班次

shakugan2005 發表於 2014-3-15 17:32 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-3-15 16:06 發表
咁點解唔係大西北設特快車直出尖咀,要係美孚轉?

大西北有幾多地方去唔到尖咀?

唔夠快好似30X/41A都可以借提速解決

美孚轉車站應該係比人轉車去SSP、九龍城、旺角一帶

跨區線去到美孚放低d客就上高速/或者美孚做總 ...

63X都改行西九龍走廊啦, 要轉大可以有63X喎! 整架6X黎有咩用先?
ricky619 發表於 2014-3-15 18:32 | 顯示全部樓層
新乳豬紙已經出左, 平日荔枝角開09:20-16:00每20-33分一班經美孚總站,
假日07:00-16:00每30分一班.

即係話以往兜美孚班次會提早少少,
而家兜完之後會同前車隔得遠左約3分鐘

hon_son_wilson 發表於 2014-3-15 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-3-15 10:03 發表

咁又唔係咁講, 6X 定點班次開出, 又有位坐, 一定有吸引力.

原帖由 張偉沖 於 2014-3-15 11:01 發表

又唔係咁講, 大西北線去到美孚可以轉6X 特快出尖沙咀,
食轉乘客都夠.

原帖由 張偉沖 於 2014-3-15 11:44 發表

我係講緊30x/234x/238x/42a 的乘客.

SSP要由6號線cut車俾新界西北客(包括閣下)做特快6X,唔合理亦都無義務
要開6X嘅話,最合理係由西北各線各抽一兩架車拆掂佢。
shakugan2005 發表於 2014-3-15 19:54 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-3-15 18:43 發表

SSP要由6號線cut車俾新界西北客(包括閣下)做特快6X,唔合理亦都無義務,
要開6X嘅話,最合理係由西北各線各抽一兩架車拆掂佢。

已經有架63X短期內會改道, 而且係都唔skip美孚, 好似40咁留條尾係度, 甚至連葵涌交匯處一站都唔肯cut
 樓主| FBI2 發表於 2014-3-15 21:14 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-3-15 19:54 發表

已經有架63X短期內會改道, 而且係都唔skip美孚, 好似40咁留條尾係度, 甚至連葵涌交匯處一站都唔肯cut

63X今次改道提速之餘,仲會大幅加班,同埋入屯轉,滿足屯門特快需要.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
lsc04d11 發表於 2014-3-15 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky619 於 15-3-2014 09:58 AM 發表

等6X呢架救世主? 不如一早走去搵西鐵線啦.

我都係咁樣認同,但當你見到美孚總站30分鐘一班的特班都有不少人(有D唔係長者)專登等時,佢地連行去對面正常車站都唔肯,又點會去港鐵站搭西鐵綫(或荃灣綫)呢?
有時乘客心理真係好難明………
俾我只觀乎路線而言,我(係政府部門/九巴的話)都唔會開一條6X既線。

ChungLam 發表於 2014-3-15 22:34 | 顯示全部樓層

九巴咁唔鍾意深水埗就唔該交晒所有以深水埗為總站及所有途經深水埗嘅線出嚟重新競投
而家 6 已經有時等成 3 個字都冇車,有車嚟又迫到頂晒閘,有時堆中国旅行團又坐埋,又要等佢落,而家仲要減班?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 早有同感,重新分配SSP路線專營權。 ...

查看全部評分

AP149 發表於 2014-3-15 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-3-14 20:34 發表
由2014年3月17日起,九巴6將修訂行車班次,改善服務

荔枝角開:
星期一至五
0530-1100/10分
1100-1920/8-9分
1920-2350/10分
星期六
0530-1100/10分
1100-1950/8-9分
1950-2350/10分
假日
0530-2350/10分

尖碼開:
星 ...

一正轉一蛇但架S03行到尾架喎

另新增270A上水廠字軌柯打6
低級趣味扮高級:369
GU9338 發表於 2014-3-15 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky619 於 2014-3-15 15:58 發表
其實原本上繁都係9-10分一班, 變10分唔係差好遠,
唔知新時間表下要唔要跳飛機?
6號咁多車型跳飛機好似唔係好好....

另外通告冇寫經美孚總站時間, 但新時間表下
一定唔會照舊30分一班, 係咪想靜靜雞改唔俾議員反對? ...

新增多個 L 字軌 , 比以前要搵多 4 個人番
另外去尖碼俾成 70 分鐘行 , 留名睇又塞死尖碼

請用文明來說服我。
s3n354 發表於 2014-3-15 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2014-3-15 23:37 發表
去尖碼俾成 70 分鐘行 , 留名睇又塞死尖碼 ...
另外改師傅表後要用多 4 個人維持班次

6仔去尖碼本來就唔夠時間跑, 70分鐘我覺得岩岩好,
6號條坑係尖碼最長, 擺到5部車
太多車時(108柯打黎果陣)可以係班次之間踢車出中間道起載就得