hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關九巴80號問題
開啟左側

有關九巴80號問題

mckhgc 發表於 2014-3-22 11:56 | 顯示全部樓層

顯徑D人真係巴閉

路線改動,稍移玉步去村內其它分站搭都唔得,係要新線行足舊線每一角落,唔止。

多多燈位都要咁多線兜畀佢地,從來冇人話對其它村唔公平(反而另一豪宅地段公屋,冇燈位,就算兜入去都係用多最多5分鐘,但從來冇人理,提意親邊D線應該去埋o個度,都係罪大惡極、自私、對其他村唔公平....),唔止。

呢條80都算經典中既經典,兜到「行車里數長」,要四美D人貼埋錢都要兜畀佢地。

80,85B,87B呢D,沙中線通車後真係要唸唸佢。

始終巴士收費架構係有問題,兜少D加個X話「特快」或機場線唔兜東涌同後勤區加個A字頭又收貴,兜到阿媽唔認得又話行車里數長,又收貴。

題外話,單憑一堆公/居屋都可以爭取到港鐵站,都算好野,近年全港除左顯徑,就只有利東了(你睇下人地慈雲山、東涌西,龜龜識你係老鼠,反而黃埔、海怡、康城呢D就...)
homanho 發表於 2014-3-22 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2014-3-22 11:56 發表
顯徑D人真係巴閉

路線改動,稍移玉步去村內其它分站搭都唔得,係要新線行足舊線每一角落,唔止。

多多燈位都要咁多線兜畀佢地,從來冇人話對其它村唔公平(反而另一豪宅地段公屋,冇燈位,就算兜入去都係用多最多5分鐘,但從來冇 ...

請問有咩路線改動要稍移玉步去村內其它分站?

80兜左廿幾年顯徑,明顯顯徑區主要服務對象
而家80兜長左的確係因為美田/美林既路段
JJ 6360 ATS17
Crotone 發表於 2014-3-22 22:14 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

如果80唔經顯徑的話....攪掂來往顯徑同美林,美田先講呢樣野

小弟因工作關係經常來往顯徑(顯田街果邊) ,翠景花園(碧田街), 美田三個SITE....如果無左80的話..要靠88K真係幾係野..

係美田/美林巴總等286X返顯徑?見80仲多過286X...
等88K, 又要停雲曡,隆亨, 唔夠80經名城果邊快..而且我坐88K行入去翠景都要行好大段路..

仲有一個方法, 坐63A/63B/63K 小巴去大圍轉803K..小巴..雖然兩程車仲平過80 (由美林到顯徑方向), 但點都唔夠80直接....
One Door Closes Another Door Opens
Snoopy@FB8617 發表於 2014-3-22 22:30 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

又o黎

新田圍村大約人口一萬
連豐盛都係萬六
顯徑帶兩個選區合起有三萬三
入顯徑仲會做到隆亨一帶都未計

都係果句
有客既巴士公司一早會兜
冇客既你點叫都唔會兜
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
petcity 發表於 2014-3-22 22:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
bose_hung 發表於 2014-3-22 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 TankKingEH9697 於 2014-3-20 00:39 發表
我記得89 $4.2/ 5.5 80已經收緊 $4.6/ 6.1報紙都講過 估計係貴在大圍至美林一段

小弟記得很早期 80 與 89B 的收費,
分別是 $2.7 與 $2.6 ,
就是從那個時候開始,
每次加價,
(可能不是確實「每一次」,大概吧……)
80 的加幅,
總比 89B 多 $0.1 ,
直到現在相差 $0.6 ……
 樓主| GF4070@49X 發表於 2014-3-22 23:59 | 顯示全部樓層

點都好la,總知80號係九巴其中一條賺錢線兼以前多MCW行既綫,lee個一定係事實,新翠人個個都鐘意搭80號
bose_hung 發表於 2014-3-23 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 GF4070@49X 於 2014-3-22 23:59 發表
點都好la,總知80號係九巴其中一條賺錢線兼以前多MCW行既綫lee個一定係事實新翠人個個都鐘意搭80號

再一次證明,
此站友值得被 Black List !

80 多 MCW ?
哪個年代?
以大圍區計算,
無論回歸前後,
用 MCW 比例比較多的路線,
80 絕對不算多!
何以「個一定係事實」?
(如此簡單的中文字你都不會!你讀甚麼片的?)

再者,
「多 MCW 行」又如何?
巧叻叻呀?
比這個有屁用嗎?

新翠人個個都鐘意搭80」?
何以見得?
鐘意搭80」,
那不喜歡甚麼?
有比較嗎?

點都好
你這個回文就是垃圾一堆!
 樓主| GF4070@49X 發表於 2014-3-23 00:34 | 顯示全部樓層
應該係新翠人鐘意搭80係因為04-07年果陣有比較多MCW
流星☆雨 發表於 2014-3-23 02:02 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2014-3-22 11:56 發表
顯徑D人真係巴閉

多多燈位都要咁多線兜畀佢地,從來冇人話對其它村唔公平(反而另一豪宅地段公屋,冇燈位,就算兜入去都係用多最多5分鐘,但從來冇 ...

紅字呢句係咪講281M?

講返80
怪顯徑倒不如怪條線點解全冷唔減價好過

不過沙中線通車之後
如果顯徑無乜人坐
真係可以試下跟82K靜係做隆亨

利申:我係四美人