hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6X開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴6X開辦消息

238X 發表於 2014-3-24 10:51 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 24/3/2014 10:44 發表

401頂唔到咁多地方啊,兜入海濱都係叫可以出到大窩口姐
屏麗徑行返落去咩?

呢個世界有樣嘢叫支線...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
rusf101001 發表於 2014-3-24 11:03 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-3-24 10:51 發表

呢個世界有樣嘢叫支線...

小巴都有quota架
用38A既quota換?

串錯字Orz

AVD1 發表於 2014-3-24 11:18 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-3-24 01:39 發表

我都話,如果經海濱同醉酒灣出葵芳其實快啲。
313 其實慢 91 / 93 / 93A 一倍,
只係三條好景線唔到戴麟趾而已。

俾我揀,我會飛荔景,
30 入海濱之後直出葵芳再上番葵興。
學你話齋,荔景反正有 265M 同 269M

方便我返 ...

30 入海濱未即係等如荃景圍人又要兜路,
即係咁, 我好明白你地咩處境,
但假如又想要城隧線又想保留 38A (去葵興/芳) 就真係有點那個 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2014-3-24 11:22 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 24/3/2014 11:18 發表

30 入海濱未即係等如荃景圍人又要兜路,
即係咁, 我好明白你地咩處境,
但假如又想要城隧線又想保留 38A (去葵興/芳) 就真係有點那個 ~

唔好講到我咁貪心好喎,
實情可能係有人無位擺要我哋硬食咋。

問題係海濱 → 葵興班客 (利申:我唔係喺葵興返工)
係無得用城隧線 / 青沙線解決。
我都講到明,今次擋得住,九巴一樣會搞陰乾。
咁所以先要諗計啫。

30 經海濱落葵芳尚算順路,
至少喺聯仁街轉右,去到海濱都大約等於喺荃富街出嚟。
喺嗰度再行葵喜街出葵芳,點都快過經大連排再等燈入興芳路下話。

AVD1 發表於 2014-3-24 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-3-23 23:44 發表

假設南行好似 30X 咁繼續做荃灣市中心,飛埋美孚都得喇,
但如果好似 234X 咁繼續唔做市中心,
一上西廊即唔夠客,停唔停美孚都係其次。

我改 46 正正就係唔想條線太長
兼且令荃灣可以有條真正西廊特快。

咁到時麗瑤祖堯 ...

就算重組後 234X 會做市中心個機會都係極低,
而家西約已經有幾乎直線待遇 o既 234X 出九龍 (何況客量又唔係話極差, 最小搶到部份紅小客先),
重組後要佢經市中心先出去, 人地唔反檯就奇 ~

今年荃灣份 RDP 我都等睇一樣野就係 30X/234X 呢 pair 線究竟如何處理,
假如 30X 跟上年咁, 冇配套又係死路一條,
但係搬 234X 上西九龍走廊, 234X 非繁時分分鐘可以 byebye 都仲得 ~

但如果 30X 又跟上年咁做, 234X 又會唔會縮線呢 ?  
但係一縮線,  西約應該會反對,
但係唔縮線變相尖沙咀有一快一慢線返荃灣,
對於呢兩條班次都唔係密 o既路線, 假如黎左架慢線, 乘客又會唔會上條慢線返荃灣呢 ?
如果乘客繼續上慢線, 轉條線上西九龍走廊又有咩意思 ?
238X 發表於 2014-3-24 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 24/3/2014 11:24 發表

而家西約已經有幾乎直線待遇 o既 234X 出九龍 (何況客量又唔係話極差, 最小搶到部份紅小客先),

但如果 30X 又跟上年咁做, 234X 又會唔會縮線呢 ?  
對於呢兩條班次都唔係密 o既路線, 假如黎左架慢線, 乘客又會唔會上條慢線返荃灣呢 ?

睇你點縮。佐敦以南好難唔縮,
但縮去旺角應該唔合九巴脾胃,因為要減價。
暫時諗到嘅係,大不了先陪 238X 落中港,
將來高鐵站啟用就有多條線做長沙灣道客。

當然,缺點係慳唔到幾多車 (一架可能得嘅)

另外,根據 38A 停美孚鐵路站經驗,
如果一快一慢嘅車同站,慢車係會有人上的。
不過 30X 如果喺旺角收 230X 價,
咁至少一半班次賺多咗先

rusf101001 發表於 2014-3-24 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-3-24 11:24 發表

今年荃灣份 RDP 我都等睇一樣野就係 30X/234X 呢 pair 線究竟如何處理,
假如 30X 跟上年咁, 冇配套又係死路一條,
但係搬 234X 上西九龍走廊, 234X 非繁時分分鐘可以 byebye 都仲得 ~

配套未30取代59A既地位,擺東京街
(順便幫36A脫離東京街,比佢同32合併)
30X做特快都唔緊要,做荃威-市中心特快姐
234X就集中火力做西約由長沙灣道碌到尖沙咀
AVD1 發表於 2014-3-24 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2014-3-24 11:29 發表

配套未30取代59A既地位,擺東京街
(順便幫36A脫離東京街,比佢同32合併)
30X做特快都唔緊要,做荃威-市中心特快姐
234X就集中火力做西約由長沙灣道碌到尖沙咀 ...

30 取代 59A 緊係好架,
問題係九記會唔會出呢個 offer 出黎架姐,
佢一出呢個 offer, 荃景圍根本就唔會反對架啦 ~

不過而家睇葵青區份 RDP,
拉直 30 只不過係我地一相情原 o既想法 ~
238X 發表於 2014-3-24 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 24/3/2014 11:03 發表

小巴都有quote架
用38A既quote換?

係 QUOTA 呀,字都唔識串

咁呢樣就小巴公司自己搞掂喇,
衰啲講句,412 都嘔到車出嚟開喇
rusf101001 發表於 2014-3-24 11:36 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-3-24 11:33 發表

30 取代 59A 緊係好架,
問題係九記會唔會出呢個 offer 出黎架姐,
佢一出呢個 offer, 荃景圍根本就唔會反對架啦 ~

不過而家睇葵青區份 RDP,
拉直 30 只不過係我地一相情原 o既想法 ~ ...

唔通真係睇住條線死咩
宜家西約,荃景圍各一條市區線
但係做唔到一條線行晒兩邊;九龍個邊一條做快,一條做慢
而咁岩30用來取代59A就最岩,既然九巴咁憎59A,比條30食左佢la