hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西港島線站名已塵埃落定
開啟左側

西港島線站名已塵埃落定

syp 發表於 2014-3-26 09:21 | 顯示全部樓層

原帖由 stevegold 於 2014/3/25 23:25 發表

「經過政府刊憲程序」而如何?唔係合程序就等於正確,以欣澳取代陰澳,根本係外國文化取代本地文化不尊重地方名稱、歷史,又一「大石責死蟹」之舉。

P.S. 唔夠人講又恐嚇人,我不排除向版主投訴 ...

我最唔明點解呢啲問題可以用上「正確」定「不正確」去形容, 我最多話佢合唔合適嘅啫。其實我 (或者同埋 3ASV196 站友) 一直都冇認為命名「石塘咀」係唔合適, 或者係「錯」, 就當真係「石塘咀」命名比較合適, 也不等如命名「香港大學」係唔合適, 或者係錯。只不過一個站唔可以有兩個名, 總要揀一個, 我認為兩個都合適, 揀邊個我都認為係 OK。但之前你硬要問我二揀一, 我俾我的選擇「香港大學」俾你, 你就要強行話係錯, 討論過程大家有唔同見解好正常, 我唔明點解你強要人哋跟你一樣見解一樣選擇, 調返轉我 (哋) 都冇強行要話「石塘咀」係錯啦, 係咪。你明明之前話大家都講到冇嘢好講你就唔再回覆, 乜而家忽然又走返出來呢? 如果你能夠重新去睇返大家過去嘅討論, 講過嘅唔好再重覆, 如有新論點至再貼文, 咁對大家對個板都會好啲, 最後就係, 我唔係讀 HKU 的, 我成績差讀唔到咁高尚嘅學府, 特此澄清。
下一站係西營盤
stevegold 發表於 2014-3-26 09:34 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2014-3-26 00:10 發表

某些地名,因為有人認為不「老黎」而更名的。如果連更名也不能,今時今日觀塘綫其中兩個車站名稱為老虎岩、咸田,而非樂富、藍田了。

回正題,香港大學站的而且確在大學範圍的地底,而且香港大學也為香港歷史上最悠久的高尚 ...

1. 老虎岩、咸田的改名,係有民意基礎,當地區名認為原有名字唔好聽,唔吉利,以要求政府改名,政府亦順應民意。反而"陰澳"改名"欣澳",缺乏民意基礎,只係迪士尼公司單方面認為"陰澳"唔好聽,而要求改名。

2, 車站範圍亦在石塘咀山道旁的地底,亦有出口服務石塘咀。香港大學亦只是石塘咀區的一個建築群,即使其歷史悠久(但石塘咀這一名稱出理比香港大學建立的時間更早),亦如閣下所說是"香港歷史上最悠久的高尚學府",但不代表以"香港大學"車站命名是合理的。
thomash 發表於 2014-3-26 09:42 | 顯示全部樓層
原帖由 stevegold 於 2014-3-26 09:20 發表

我對港鐵感到失望。而閣下提出以出口名去保留"石塘咀"名稱,我認為只係一種縱容港鐵
「大石責死蟹」之後,貓哭老鼠地提出補救方法,只係一d風涼說話。

教主sama
我認為我地係度點討論都唔會左右到個現實
一系你直接拉曬banner去港鐵總部外抗爭,無人會阻止你,最好call定生果報ready好鏡頭
不個你係個forum突然loop翻個話題出黎
套句idiom就係“beating a dead horse”,中譯為“鞭屍”
無幾多個人會歡迎這種氣氛
stevegold 發表於 2014-3-26 09:43 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2014-3-26 09:21 發表

我最唔明點解呢啲問題可以用上「正確」定「不正確」去形容, 我最多話佢合唔合適嘅啫。其實我 (或者同埋 3ASV196 站友) 一直都冇認為命名「石塘咀」係唔合適, 或者係「錯」, 就當真係「石塘咀」命名比較合適, 也不 ...

1. 一個站有兩個站名,容易乘客引起混淆。我亦無迫大家"二揀一",只不過係有人提出"二選一的話,會選擇香港大學",但另一方面又提出「用"石塘咀"或者"香港大學"邊個都無所謂」,跟住又出一系列缺乏理據的論點。

2. 我無強迫各位跟我的見解一樣,只係提出命名為石塘咀的理據,而反係閤下同某D版友提出一系列缺乏理據的論點,要強迫我認同命名為"香港大學"。點解我走番出黎? 只係睇到呢個Post,話車站已正式命名為"香港大學",我發表一d個人意見。

3. 「我唔係讀 HKU 的, 我成績差讀唔到咁高尚嘅學府, 特此澄清」>>>我無話你係讀HKU,只係話有位讀HKU的版友,只係你自己對號入座。
stevegold 發表於 2014-3-26 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 thomash 於 2014-3-26 09:42 發表

教主sama
我認為我地係度點討論都唔會左右到個現實
一系你直接拉曬banner去港鐵總部外抗爭,無人會阻止你,最好call定生果報ready好鏡頭
不個你係個forum突然loop翻個話題出黎
套句idiom就係“beating a dead horse”, ...

又係到講"風涼說話",所謂現實,只係港鐵「大石責死蟹」,加上某D版友的助紂為虐。
thomash 發表於 2014-3-26 10:23 | 顯示全部樓層
原帖由 stevegold 於 2014-3-26 09:54 發表

又係到講"風涼說話",所謂現實,只係港鐵「大石責死蟹」,加上某D版友的助紂為虐。

沒辦法,因為我和幾位版友都真心prefer以香港大學命名車站(edit:不認為以香港大學命名有問題)
其實你用“助紂為虐”這種字眼的失禮程度不亞於你口中的“風涼說話”
不過我必須指正“助紂為虐”將事件二元化(正邪兩立)
嚴重點說就是將對方妖魔化

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
dongfeng + 1 + 1 小朋友喜歡將事件$2化

查看全部評分

stevegold 發表於 2014-3-26 10:27 | 顯示全部樓層

原帖由 thomash 於 2014-3-26 10:23 發表

沒辦法,因為我和幾位版友都真心prefer以香港大學命名車站
其實你用“助紂為虐”這種字眼的失禮程度不亞於你口中的“風涼說話”
不過我必須指正“助紂為虐”將事件二元化(正邪兩立)
嚴重點說就是將對方妖魔化 ...

不是將事件二元化,而是整個車站命名沒有經過諮詢,而幾位版友又因為個人的意願而合理化港鐵沒有諮詢的事實,這就是助紂為虐。
dongfeng 發表於 2014-3-26 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 stevegold 於 2014-3-26 10:27 發表

不是將事件二元化,而是整個車站命名沒有經過諮詢,而幾位版友又因為個人的意願而合理化港鐵沒有諮詢的事實,這就是助紂為虐。
去盡一點,你應請律師,入稟法院,要求禁制港鐵使用「香港大學」作為站名。
에이핑크 대박!
kei_hk 發表於 2014-3-26 10:43 | 顯示全部樓層
原帖由 stevegold 於 2014-3-26 09:54 AM 發表

我只見到唔少人都係講2個站名都無問題﹐沒有指定要用某一個﹐亦無講用某一個名便是錯。

我自己亦如是﹐用什麼名都無問題﹐反正都係講同一個地區﹐只是用地標定係細區名而已。

真係看不到什麼助紂為虐

stevegold 發表於 2014-3-26 10:52 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2014-3-26 10:40 發表
去盡一點,你應請律師,入稟法院,要求禁制港鐵使用「香港大學」作為站名。

又一名版友在講風涼說話