hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [理性討論]講真,E50D真係我認為最惡坐啲巴士 ...
開啟左側

[服務調整] [理性討論]講真,E50D真係我認為最惡坐啲巴士

mingfai31 發表於 2014-4-8 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2014-4-5 21:46 發表

仲有部分80xx或者ATENU一上二波就有vv聲
類似係飛機著引擎果種高頻vv聲
燈光又惡頂

坦白講如果將來呢堆車成為主流而無從選擇既話
我考慮坐鐵路,小巴,甚至辛苦d養部私家車 ...

每個人感覺唔同姐
我自己最鐘意聽高轉聲
反而港島堆9100-9109俾堆碌神攪到副偈唔知點
D重低音先惡頂..又要慢
望下南區..架架高轉推晒背

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3v12 + 1 + 1 港島堆9100-9109俾堆碌神攪到副偈唔知點 ...

查看全部評分

mingfai31 發表於 2014-4-8 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2014-4-5 23:28 發表

呢個,我覺得運吉要立法去管,專利巴士㩒開門掣後2.5秒內要可以開始上落客,而㩒閂門掣後2秒內要開到車,明明舊車可以做到,新車冇理由可以比舊車差 ...

只能說舊車冇安全規範...
ate_58x 發表於 2014-4-8 23:53 | 顯示全部樓層
仲有一個問題
大家坐老九50D 行緊嘅時候有冇聽到啲speaker 出埋啲怪聲?
呢個仲惡頂
kmbodth 發表於 2014-4-9 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ate_58x 於 2014-4-8 23:53 發表
仲有一個問題
大家坐老九50D 行緊嘅時候有冇聽到啲speaker 出埋啲怪聲?
呢個仲惡頂
城新其他歐4/5都有沙沙聲。
FS1819 發表於 2014-4-9 06:14 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 8-4-2014 22:46 發表

只能說舊車冇安全規範...
一個安全,但又唔影響營運效率嘅方案,先係一個好方案
唔講・唔等於・唔做
s3v12 發表於 2014-4-9 20:16 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-8 22:45 發表

每個人感覺唔同姐
我自己最鐘意聽高轉聲
反而港島堆9100-9109俾堆碌神攪到副偈唔知點
D重低音先惡頂..又要慢
望下南區..架架高轉推晒背

我覺得波箱走音聲仲好聽
雖然有些仍然能保持水准(9100)
甚至好力過初出果時(9102,9108)
但普遍都差左一大截

重低音我之前都開過post
現時91xx我見有重低音的有9107
之前8357有版友話以為有大貨車行過
有次突然喺我隔離行過
把聲嘈到核爆

お可愛いこと~
3ASV3-JE1672 發表於 2014-4-9 20:33 | 顯示全部樓層

原帖由 s3v12 於 2014-4-9 20:16 發表

我覺得波箱走音聲仲好聽
雖然有些仍然能保持水准(9100)
甚至好力過初出果時(9102,9108)
但普遍都差左一大截

重低音我之前都開過post
現時91xx我見有重低音的有9107
之前8357有版友話以為有大貨車行過
有次突然喺 ...
8348嗰把都好震撼...
KC6831 發表於 2014-4-10 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2014-4-5 21:46 發表

仲有部分80xx或者ATENU一上二波就有vv聲
類似係飛機著引擎果種高頻vv聲
燈光又惡頂

坦白講如果將來呢堆車成為主流而無從選擇既話
我考慮坐鐵路,小巴,甚至辛苦d養部私家車 ...

之前坐城巴 E400 第一批新車時都有啲 VV 聲,不過到第二批 E400 出牌無耐,第一批 E400 嘅 VV 聲就變咗 VV 聲加埋woo woo聲,而且感覺上係 Turbo 介入時就會越來越明顯的大聲。。。車外都聽到,啲聲係好嘈好煩人!

謝謝您。
kmbodth 發表於 2014-4-11 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 KC6831 於 2014-4-10 23:45 發表

之前坐城巴 E400 第一批新車時都有啲 VV 聲,不過到第二批 E400 出牌無耐,第一批 E400 嘅 VV 聲就變咗 VV 聲加埋㗅㗅聲,而且感覺上係 Turbo 介入時就會越來越明顯的大聲。。。車外都聽到,啲聲係好嘈好煩人! ...
Turbo聲還好,
E50D有種好似煲水就黎滾個汽笛吹口哨咁嘅聲,仲難頂