hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15年度荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

[經歷分享/報告] 2014-15年度荃灣區巴士路線發展計劃

jonathanngan 發表於 2014-5-21 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-5-21 11:48 發表

其他 detail 已經 loop 左太多次,我無心機再 loop,不過麗瑤都有八千幾人口,祖堯都接近八千,
加埋接近萬六人,話多唔多話少唔少,
你覺得加埋住萬六人,但係唔近鐵路站、無其他交通工具出九龍的屋邨,
巴士需求唔大,甚至覺得唔存 ...

其實麗瑤去葵芳地圖上尚算近差在有垂直距離姐

其實巴士兜完荔景山路,幾乎注定慢碌長沙灣道都幾趕客

而且其他綫入荔景山又係會好少人搭
更甚係麗瑤/祖堯d樓都比較分散,小巴有點對點優勢

張偉沖 發表於 2014-5-22 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-5-21 22:59 發表

都估到你講來講去都係呢D,淨係識叫人行幾個字上山落山、無遮無擋,出去搭巴士架啦…

咁我又問你,麗瑤加祖堯萬六人支持唔到一條巴士線,富豪花園兩萬人又支持唔到一條巴士線,
請問你認為要有幾多人口先支持到一條巴士線呢 ...

即係話左比你聽, 青衣南可以撐到42A, 石籬可以撐到咁多條線,
但麗瑤祖堯就唔得, 因為你無計就業人口在內.

仲有, 46 加車係因為45 縮去荔枝角.

盲目反對 香港已死
S3BL100 發表於 2014-5-22 01:58 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-5-22 01:30 發表

即係話左比你聽, 青衣南可以撐到42A, 石籬可以撐到咁多條線,
但麗瑤祖堯就唔得, 因為你無計就業人口在內.

仲有, 46 加車係因為45 縮去荔枝角.

45 縮去荔枝角,46 有得加車而唔係成條無左,即係說明麗瑤祖堯唔係無需求,未至於
好似你口中,「支持唔到一條巴士線」囉

你呢D未做足功課就亂up當秘笈,真係令人髮指

http://www.census2011.gov.hk/tc/major-housing-estate/10076.html
麗瑤人口 8196,工作人口 3617 (44.1%),當中 27.2% 九龍區內工作

http://www.census2011.gov.hk/tc/major-housing-estate/30001.html
祖堯人口 7592,工作人口 3472 (45.7%),當中 27.9% 九龍區內工作

相比之下:

http://www.census2011.gov.hk/tc/major-housing-estate/10111.html
安蔭邨人口 16581,工作人口 6781 (40.9%),比例明顯低過麗瑤祖堯,
人口比麗瑤祖堯多少少,但係工作人口總數反而仲少,當中得 19.6% 九龍區內工作,
但係又支持到一條個位數班次的 35A 喎

http://www.census2011.gov.hk/tc/major-housing-estate/10127.html
石籬一邨人口 13772,工作人口 6281 (45.7%),比例同麗瑤祖堯差唔多,當中 26.0% 九龍區工作,
但係有四條全日線出深水步至油尖旺

http://www.census2011.gov.hk/tc/major-housing-estate/10005.html
長青邨人口 14620,工作人口 6565 (44.9%),比例都係同麗瑤祖堯差唔多,24.1% 九龍區工作

即係你話咩麗瑤祖堯工作人口少、人口老化,根本係違背事實,麗瑤祖堯的工作人口比例
同荃葵其他屋邨差唔多。
你既然大前提都錯,成個立論都已經唔成立。
fb.com/scientisthk2usa/
kps19862008 發表於 2014-5-22 02:16 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-5-22 01:58 發表

45 縮去荔枝角,46 有得加車而唔係成條無左,即係說明麗瑤祖堯唔係無需求,未至於

http://www.census2011.gov.hk/tc/major-housing-esta ...
先唔好話幫邊個,但老實講荔景一帶由於好近地鐵站,所以先搞到46咁差,
唔好計咩就業人口多寡先,起碼係荔景搭地鐵出旺區點都快過條46好多..........
你以上所講既長青安蔭等地一律同地鐵站有一定距離,所以巴士仲有競爭力,但荔景區巴士既競爭力真係明顯劣勢.......
唔係話荔景無需求,只係地鐵站既位置所以令巴士需求低
S3BL100 發表於 2014-5-22 02:24 | 顯示全部樓層
原帖由 kps19862008 於 2014-5-22 02:16 發表
先唔好話幫邊個,但老實講荔景一帶由於好近地鐵站,所以先搞到46咁差,
唔好計咩就業人口多寡先,起碼係荔景搭地鐵出旺區點都快過條46好多..........
你以上所講既長青安蔭等地一律同地鐵站有一定距離,所以巴士仲有競爭 ...

麗瑤真係遠離地鐵站,祖堯話遠唔遠但係條路唔見得好好行

荔景邨就真係好近地鐵站,但係唔代表因為咁而可以完全忽略遠離地鐵站的屋邨的需要。
如果 45 縮短,換到 46 全日 15 分鐘一班,做轉車線,又可以去到深水步油尖旺,其實比起而家理想。

不過點都應該留條線去荃灣,方便有需要人士。

jonathanngan 發表於 2014-5-22 03:20 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-5-22 02:24 發表

荔景邨就真係好近地鐵站,但係唔代表因為咁而可以完全忽略遠離地鐵站的屋邨的需要。
如果 45 縮短,換到 46 全日 15 分鐘一班,做轉車線,又可以去到深水步油尖旺,其 ...

識轉車一定去荔景站轉啦  而加冇小巴,一定要行咩?

而麗瑤好似可以行去葵芳
kps19862008 發表於 2014-5-22 03:34 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-5-22 02:24 發表

如果 45 縮短,換到 46 全日 15 分鐘一班,做轉車線,又可以去到深水步油尖旺,其 ...
但現實既46客量又如何?話就話
麗瑤
地鐵站較遠,
程,

貴,
勢,
麗瑤

窄,
手,
色......

相反45
過46....
張偉沖 發表於 2014-5-22 08:46 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-5-22 01:58 發表

http://www.census2011.gov.hk/tc/major-housing-esta ...

真係好笑, 你quote 左咁多數據, 有無解釋過麗瑤祖堯點解唔可以好似青衣南咁,
條46 開到四五分鐘一班車先?

盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-5-22 08:51 | 顯示全部樓層

你真唔知定扮唔知, 荔景己經有頻密綠小去荃灣, 仲有可以用2蚊搭265m/269m,
唔好慷九巴之慨, 不斷幫九巴放血.

你話我造假令人髮指, 咁你社運人士上身,
亂講社會責任一詞 (無視九巴只有51 為社會責任線的事實),

不顧九巴七成路線虧蝕的事實, 將社運人士的標準套落九巴, 這種等同苛索九巴的行為,

係咪一樣令人髮指?
盲目反對 香港已死
S3BL100 發表於 2014-5-22 12:34 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-5-22 08:51 發表

你真唔知定扮唔知, 荔景己經有頻密綠小去荃灣, 仲有可以用2蚊搭265m/269m,
唔好慷九巴之慨, 不斷幫九巴放血.

你話我造假令人髮指, 咁你社運人士上身, 亂講社會責任一詞 (無視九巴只有51 為社會責任線的事實),  ...

邊個話九巴得 51 一條係社會責任線?

睇下呢段片先:https://www.youtube.com/watch?v=a6MN6LAis-4
(約 12:50 開始)

劉太都話,佢地本身都預左三成路線係蝕錢的社會責任線,
專利權都要求,唔可以只係做賺錢線,.蝕錢線就唔做,
「唔可以因為你住郊區,或者山區,就要俾貴D,或者點樣喎」

即係佢地都接受三成路線蝕錢,只係而家七成路線蝕錢的現象唔健康,從來無講過只可以一條線蝕錢。

51 只係「例子」而唔係唯一社會責任線囉。

今次你會錯老細意,搞到越描越黑,影響你老細形象,睇下你點幫你老細執爛攤子