hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15年度荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

[經歷分享/報告] 2014-15年度荃灣區巴士路線發展計劃

GU9338 發表於 2014-5-12 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2014-5-12 23:00 發表

100分一單夠舊版70x遊勻全北區再跑完全程..
一條30x點玩到100分照過鐘?
就算膀胱有特別構造, 腳板吊油應該都吊到軟掛..
旺角去富華街 , 碌起上黎真係試過要一粒鐘 , 而且唔止試過一次
假設富華街碌上荃威 15-20 分鐘 , 咁黃埔出旺角只要塞多幾塞 , 行 100 分鐘唔係問題 ~~~
請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2014-5-12 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-5-12 21:49 發表

30X 已經唔夠車, 根本唔可能再搵它來攪.
再講,
30X 分拆班次會變成點, 你同我都好清楚,
點解為左那少少荃景圍至瑪嘉烈客同戴蹸趾客攪到30X 班次變得更唔穩定?
荔景去戴蹸趾, 假假地都有3條綠小線, 回程仲有半條2 ...

你搞 30,唔做荃景圍,荃景圍無左條瑪嘉烈醫院線,但係可以換到其他野返來,
即係仲有商量空間,反正地區聲音都無要求醫院線做全日…

但係你成條 cut 左,換到d咩俾荔景山?人地講到明要有巴士落荃灣,去到戴蹸趾診所,
呢d功能係綠小可以取代到?回程點叫班老弱傷殘行上行落天橋去搭 265M/269M?

定係你又覺得有得佢地死?

巴士公司唔係開善堂,但亦有社會責任,其他線俾你賺多少少都算,有d公益線係點都要做。
最多只能夠搵方法減蝕,但唔能夠完全無左。

同埋唔好偷換概念,班次穩定同埋班次頻密係兩件事,
就算俾你咁多架車倒晒落 30X,班次都一樣可以因為人為或交通因素而唔穩定,明白嗎?
fb.com/scientisthk2usa/
jonathanngan 發表於 2014-5-12 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-5-12 22:13 發表
第一,係你自己話30X已經唔夠車
但係#422有人話30X 100分鐘一程車連休息
我睇你又唔係唔知30X好多碌神

30X唔夠車唔係有力理由

第二,唔好係度亂咁出偽名題
邊個話醫院線同30X特快唔可以共存?

如果最尾運吉同九巴拋個 ...

如果
葵青區可以
cut到三十幾部車出黎,仲要肯比荃灣區,果陣張生怕且都已經係i-talk管理員啦

而且仲有人追緊
235條數
:lol
admin69 發表於 2014-5-12 23:54 | 顯示全部樓層

暫停貼文權: 張偉沖 & 注意: petcity

AVD1 發表於 2014-5-13 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-5-12 23:16 發表

你搞 30,唔做荃景圍,荃景圍無左條瑪嘉烈醫院線,但係可以換到其他野返來,
即係仲有商量空間,反正地區聲音都無要求醫院線做全日…

但係你成條 cut 左,換到d咩俾荔景山?人地講到明要有巴士落荃灣,去到戴蹸趾診所,
呢d功能係綠 ...

其實如果荃景圍真係想要條瑪嘉烈醫院線, 真係可以認真考慮將 313 開分支上荃景圍,
當然大前提係小巴公司會唔會想做 ~

至於所謂可以換到其他野返來, 其實都係想擴闊現有網路, 就算擴展唔到都應該維持現有服務質素,
假如重整過後荃景圍交通網路大縮水得返荃灣區內及九龍, 咁我就覺得寧願唔做好過做啦 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2014-5-13 11:01 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2014-5-12 22:24 發表
一係就等下年觀塘線延線通車,
到時九巴一定唔會放過呢個cut車機會
再放返兩三部車落30X唔過份

P.S. 見到個完全唔熟荃灣既人響度齋up真係好鬼好笑 ...

我反而擔心觀塘線延線通車, 30X 分分鐘成為 cut 車對象而已,
始終黃埔而家冇港鐵就話要靠巴士姐, 但係黃埔站一開就 ...
LJ7006 = MF5119 = AVD1
YC 發表於 2014-5-13 11:26 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-5-13 10:59 發表

其實如果荃景圍真係想要條瑪嘉烈醫院線, 真係可以認真考慮將 313 開分支上荃景圍,
當然大前提係小巴公司會唔會想做 ~

同意,30話就話去到瑪嘉烈
其實都要落車行一段路上去或行一段路落黎搭車
對於行動不便的人黎講都幾吃力
(我諗行動正常的都寧願落荃灣市搭313小巴或其他方法,30又慢又疏)
如果開到313小巴的荃景圍分支的話,唔淨止有車真正去到瑪嘉烈
仲可以多一個選擇落荃灣市(唔使只靠39A或小巴95)
落葵涌又可以搭佢,唔使搭慢加疏的30或靠駁腳/行路去搭地鐵
諗諗下其實可以做咁多客源,分分鐘成條313拉上黎荃景圍都仲得

當然如你所講,大前題要有小巴公司願意做

rkkwan 發表於 2014-5-13 11:36 | 顯示全部樓層
我家人瑪嘉烈工作十多年,從冇聽過佢或任何同事搭313往來荃灣。揸車、的士、407/A轉地鐵都有,但一定吾會坐313。我有坐,佢係我暫時所搭過唯一有嘔吐袋供應嘅小巴。一般人坐由荃灣上到瑪記,真係冇病變有病。
FD5410 發表於 2014-5-13 13:16 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2014-5-12 23:16 發表
旺角去富華街 , 碌起上黎真係試過要一粒鐘 , 而且唔止試過一次
假設富華街碌上荃威 15-20 分鐘 , 咁黃埔出旺角只要塞多幾塞 , 行 100 分鐘唔係問題 ~~~
碌起上黎黃埔去到蕪湖街都可以行左半粒鐘
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
cocogohk 發表於 2014-5-13 18:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-5-12 21:56 發表
30X唔穩定似係班司機問題大D喎

班司機碌少D車,唔行漆咸道北改行紅磡繞道,已經好好多啦

關醫院客咩事先?你一係亂UP廿四,一係邏輯思路混亂,是但衰一範

30X依家一程連休息100分鐘,隧巴102都係遇上塞車時間先比>~100分,無咁 ...

又唔一定關司機事,
車少自然回車慢, 再加上塞車問題...
都希望九記可以改善下喇