hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳至荃灣新巴士線行車路線終於敲定 ...
開啟左側

將軍澳至荃灣新巴士線行車路線終於敲定

castanopsis 發表於 2014-6-12 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2014-6-12 20:30 發表

中午返新界既過海線其實條條都咁上下。

都可以咁講...
其實690正宗繁時順方向客量見得人
我只係話690/692兩線客量並非黑與白的分別
jonathanngan 發表於 2014-6-12 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-6-12 20:14 發表

某人成日講叫山下人用都會票$10去荃灣
不如睇下佢會唔會叫寶林用用都會票$10過海,然後690因為冇左殘存寶林客支持一齊跟692葬身火海

一齊放長雙眼睇
如果都會票令到690死既,咁樣代表都會票都會吸引到將荃客,到 ...

可能唔入火坑,但兜埋坑口尚德滿足某d版友

其實將荃自身條件差,將北有村巴,
將南又太兜
真係上到山先好客:lol
castanopsis 發表於 2014-6-12 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-6-12 20:14 發表

不如睇下佢會唔會叫寶林用用都會票$10過海,然後690因為冇左殘存寶林客支持一齊跟692葬身火海

一齊放長雙眼睇
如果都會票令到690死既,咁樣代表都會票都會吸引到將荃客,到 ...

都會票,短期措施矣,影響不會太大
不過如果690真係因此而失去寶林客,就大問題啦
寶林客佔690個客量比例好大...
(又用今日做例子,10個客入面10個都寶林落,上山的只有流水客)
CTB690 發表於 2014-6-12 22:06 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-6-12 21:54 發表

都會票,短期措施矣,影響不會太大
不過如果690真係因此而失去寶林客,就大問題啦
寶林客佔690個客量比例好大...
(又用今日做例子,10個客入面10個都寶林落,上山的只有流水客) ...
不過而家有好多人都以為690主要客源係山上.成日咩都諗左山上D人先.佢地又話寶達冇中環車.要拖埋690落水.丫大佬.619過海線王有幾多個會坐到去中環?佢地自己又唔係成日坐690.又係度不斷咁叫690行山.690行山過幾年條線就同692一樣.因為而家無論咩時候都係靠寶林(包括非繁).資料來源:http://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/en/committee_meetings_doc/SK_ttc_2012_023_TC.pdf.RDP 22頁睇到690全日寶林同山上同藍田佔既比率
 樓主| 3ASV174 發表於 2014-6-13 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2014-6-12 22:06 發表
不過而家有好多人都以為690主要客源係山上.成日咩都諗左山上D人先.佢地又話寶達冇中環車.要拖埋690落水.丫大佬.619過海線王有幾多個會坐到去中環?佢地自己又唔係成日坐690.又係度不斷咁叫690行山.690行山過幾年條線 ...
690 寶林客都係佔 42%,雖然 RDP 分區比例上算係最多,但都佔唔到條線一半,
寶林客係重要,但 690 唔會係「靠寶林」養起囉,只能說依家 690 無左邊截都做唔落去,經埋尚德可以即刻收檔。
我個人對於 690 行山定行隧道出無乜意見,
但如果講中環客量的話,明顯地 601P 多客過 692P 好好好好好好好好多。
S3BL100 發表於 2014-6-13 10:58 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-6-12 01:56 發表
點解下下要照顧山上面班人先?

唔好又搬地鐵黎講,事實上將軍澳山/秀茂坪所享有巴士資源已經比其他山上地區好得多多聲
馬鞍山錦英苑,d線都要兜馬市
沙田廣源,除左有條叫遠d既城隧線同一條油尖旺線一條觀塘線,基本上就 ...

咁點解唔係先照顧山上無鐵路地區?

人地其他遠離鐵路地區,交通配套不足,係咪代表人地咁樣係合理,
所以將軍澳山上資源就係過剩?
點解倒過來要優先照顧山下有鐵路的地區,俾佢地有N個唔會用既選擇,投放過剩資源,等山上食穀種?

你咁眼紅山上既,得閒搬過來秀茂坪或者翠林康盛啦…
我同意秀茂坪交通配套比起大部分遠離鐵路的屋苑都唔差,
但係兩繁各條駁腳小巴加 98A/98C 爆到七彩的情況,其他你口中的山上屋苑有無出現,使唔使搞到佢地等一大餐都上唔到車?
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-6-13 11:09 | 顯示全部樓層

一齊放長雙眼睇

你地班友咁鍾意 690 兜尚德,除左本身因為係劫貧濟富而不合理外,有無諗過件事其實係巴士公司唔肯做?

而家 690 好地地,一單連休約 80 分鐘岩岩好,但係如果加兜尚德,一單連休 80 分鐘會唔夠,要 90 分先搞掂。

就算唔計 690 兜尚德客量會有咩變化都好,690 係聯營過海線,涉及兩間巴士利益分配,問題複雜。
加時加到 90 分,係咪代表每間公司每個時段都會加到 90 分先?
如果加既話,就意味住而家做緊下繁黃金時段果間公司(無記錯係城巴),
就要拱手將黃金時段送俾對家,導致自己收入大幅下跌,你估人地會唔會咁蠢?

當然,佢地可以學其他過海線,明知行車時間不斷增加都唔改時段,
好似 112 都仲做緊一個時段 65 分,619 都仲做緊一個時段 80 分,於是每個時段尾段返到總站既車全部要私走,
頭車全部要對面私過來囉。但係 112 同 619 都仲可以支持到佢地咁樣浪費不成比例資源
去維持班次同埋唔改變利益分配。

不過 690 呢?玩呢d,就意味住要為左一個尚德,增加投放至少兩成至三成資源,
帶來的客量同收入增加有冇兩成至三成咁多?巴士公司會唔會冒呢個險咁蠢?

當然我明既,我講完上面呢堆野,應該有人話不如 690 兜尚德縮落寶林,山上客轉車啦
fb.com/scientisthk2usa/
LAK2 發表於 2014-6-13 12:35 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 13-6-2014 11:09 AM 發表

你地班友咁鍾意 690 兜尚德,除左本身因為係劫貧濟富而不合理外,有無諗過件事其實係巴士公司唔肯做?

而家 690 好地地,一單連休約 80 分鐘岩岩好,但係如果加兜尚德,一單連休 80 分鐘會唔夠,要 90 分先搞掂。

就算唔計 690 ...

咁又好老實, 如果690 港島方向 早繁過後 唔入佳景路、新都城, 停少1支燈3個站,
加經唐明街, 停多2支燈2個站, 對山上客車程影響的確唔大 (當然茵怡花園就硬食...)

至於回程, 恕難奉陪
kuro 發表於 2014-6-13 16:21 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2014-6-13 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2014-6-13 16:21 發表
同時,可否試開一條經太古,北角到銅記路線,港島路線跟678

呢條線會唔會用694改好D?
P960早日摺線