hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 13D 改路消息
開啟左側

[服務調整] 九巴 13D 改路消息

EX-TL 發表於 2014-6-24 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2014-6-24 00:42 發表

君匯港果個站基本上無用途
過返對面馬路又行得遠

去這個住宅既人根本唔需要搭13D
唔明做咩要有這個分站

遠唔遠見人見智, 如果話行前少少過條天橋就到咁都叫做遠, 搭的士把啦!

有多少少便民服務又嫌唔夠近, 係要搵野黎拗... 再講落去人地又試亂扣我帽子,
不過我都只係就呢個改動講少少個人感想(以往本網咁多篇都係一樣), 贊同唔贊同只係其次,
但面對住呢度越來越多神經過敏/用政治思維去諗人的板友, 最好方法都係收聲, 費事煩!!

lsc04d11 發表於 2014-6-24 05:54 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 24-6-2014 12:42 AM 發表

過返對面馬路又行得遠

唔明做咩要有這個分站

在全港各區,有D站都係「基本上」無用途,但出奇地你又會見到有D人有用途……
設左個站,冇人落都係直飛je……
(呢d站又唔係o係彌敦道,前面有好多車,唔知有冇客上落都要停一停……)

(在青山公路深井段、青龍頭段,都有d站唔知做咩,因為要行天橋過對面,但前後既天橋都o係上一站、下一站落車不遠地方,咁中間個站做咩?但你又估唔到有人落wo……總之,你唔係o個個站既乘客你就唔明白人地有需要啦!)
(我只見過,君匯港12個站泊左好多幼兒班家長的車……)

你咁講,o係o個度住唔使搭13D,在山頂沿路一帶住既,都唔使搭巴士,咁係咪過左港安醫院下一站就警察博物館/山頂總站?
hokachung 發表於 2014-6-24 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-6-24 00:30 發表
根據九巴通告, 將會加設帝柏海灣巴士站, 然後經深旺道(不經海景街及博文街),
並於海輝道近維港灣(應該是前K16巴士站)加設分站, 由櫻桃街轉入海帆道.

http://kmb.hk/tc/news/realtimenews.html?page=1403403771_9906 ...

咁改其實都唔錯,加左帝柏海灣嗰站基本上可以當16號咁搭,九巴要好好宣傳下
建議車頭放嗰「經奧海城二期、大角咀」嘅牌
不過唔入博文街就唔係咁好,因為深旺道奧運站嗰站位太差,生客好難識得行返入大角咀內街
至於海輝道,除左舊小巴總站之外,仲應該喺呢個位加返個站
咁就可以方便街坊,反正無人落可以直飛
BTW,間唔中行過旺角街市都見到有人上維港灣車,雖然13D唔係唯一選擇,不過海旁唔係真係無人搭巴士

樓主| MZ3101 發表於 2014-6-24 23:44 | 顯示全部樓層

不過老老實實 , 咁樣兜大個圈 , 行車時間一定長左
依家早更落去得 75 分行 , 正正常常都要行 65 分

改左路之後長左咁多
唔加時又唔夠行嘅話班卡佬肯定又碌返車 ...
happykeroro 發表於 2014-6-25 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-6-24 05:54 發表

在全港各區,有D站都係「基本上」無用途,但出奇地你又會見到有D人有用途……
設左個站,冇人落都係直飛je……
(呢d站又唔係o係彌敦道,前面有好多車,唔知有冇客上落都要停一停……)

(在青山公路深井段、青龍頭段,都有d站唔 ...

我諗我真係懶左好多了
on11358 發表於 2014-6-29 22:24 | 顯示全部樓層
雖然站頭有貼出改道通告,但岩岩經過帝柏海灣分站仍未有13D路線資料,
奧運站對面深旺道更加連柱都未種,而且巴士站泊滿車輛(吊運車)+環保斗。
EX-TL 發表於 2014-6-30 00:51 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2014-6-29 22:24 發表
雖然站頭有貼出改道通告,但岩岩經過帝柏海灣分站仍未有13D路線資料,
奧運站對面深旺道更加連柱都未種,而且巴士站泊滿車輛(吊運車)+環保斗。

換新站牌, 擺臨時站柱, 舊站加指示, 一個多鐘頭應該no problem(假設聽朝九點開工).
mrm23 發表於 2014-7-5 02:28 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2014-6-24 00:42 發表

過返對面馬路又行得遠

唔明做咩要有這個分站

大角咀舊區要出東九龍,可以響中匯街搭 13D
但回程的話,最近個站都要響銘基..
(又或者索性入到維港灣過橋出黎)

就算搭 16 ,最近都要去到海桃灣行十分鐘
on11358 發表於 2014-7-5 02:41 | 顯示全部樓層
暫時搭左兩日由觀塘返旺角,兩次都係夜晚8點半等車,一次等左5分鐘有車,另一次等左20分鐘先有車,而
果段時間應該寶達逢20,40,00開。

兩日都係用左30分鐘就到帝柏海灣分站,
車上亦無乜乘客,其中今日吉車返維港灣。

對小弟係方便左(好過搭16),但班次真係希望開準啲,
咁就有得預時間等車。
kuro 發表於 2014-7-5 11:48 | 顯示全部樓層