hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 373A客量大增
開啟左側

[經歷分享/報告] 373A客量大增

hadboy5 發表於 2014-7-23 08:45 | 顯示全部樓層

上水肯搭巴士我都覺得得係277E 證明到,因為279X都要象徵式加埋粉南先好客,難以證明同說服老九上水有客,但277E只做上水都養得起之餘,有兩條線做同一批客都可以有八成滿,郊區線而家真係好客過以前,除左77K 叫做樣衰d 外,其他不過不失,73孖寶好客以前多多聲添,而且元朗份RDP 證明到有需求九巴自然會加車,講真個人覺得70x 唔取消而去拉直的阻力大過取消囉,你改到唔經舊墟,舊墟的區議員實嘈,唔經清河,清河又嘈,唔經大窩西黃大仙而家的人都反哂枱咁濟,何況重組初時,持份者太多不如重新洗過牌再來過
張偉沖 發表於 2014-7-23 09:26 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2014-7-23 08:45 發表
上水肯搭巴士我都覺得得係277E 證明到,因為279X都要象徵式加埋粉南先好客,難以證明同說服老九上水有客,但277E只做上水都養得起之餘,有兩條線做同一批客都可以有八成滿,郊區線而家真係好客過以前,除左77K 叫做樣衰d 外,其他 ...

拉直70X, 講就易, 提出的人根本完全唔了解政棍的本質係點.
盲目反對 香港已死
kay 發表於 2014-7-23 09:29 | 顯示全部樓層
你咁鐘意先通過後檢討
如果有日公司話蝕錢而去炒你呢個九毛主任
你想有人保住你唔會比人炒
定係想人地同你講先通過後檢討?

呢類無白紙黑字,無約束力既承諾
通常都係理虧情況下,安撫別人招數

方案唔理想,最合理係傾到理想為止
可減少無謂的檢討
原帖由 張偉沖 於 2014-7-23 08:17 發表

如果70X 唔死, 你連爭取277E的權利都無, 點證明上水人肯搭巴士?
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2014-7-23 09:38 | 顯示全部樓層

一個方案去到區議會仲有兩票反對
咁都叫好?

民建聯之後都有出文件話重組後
差過以前你又知唔知

對九巴黎講,對佢有好處,我認同
但係乘客角度,有人方便左同時有人唔方便左,功不抵過
原帖由 yoho 於 2014-7-22 15:13 發表

"先通過後檢討根本就係語言偽術,公交係為市民服務,有問題唔一次過解決,想拖到幾時"

你話先通過後檢討係語言偽術, 我話你想"一次過解決"直情係虛偽, 明知不可而為之

講巴士線重組咩先叫最好方案? 有邊個夠膽DEFI ...
世界很簡單 人類很複雜
eric278 發表於 2014-7-23 09:41 | 顯示全部樓層
書展閉幕後,本周五 (25/7) 會展舉行「2014動漫電玩節」,
開放時間至晚上9時(閉幕當日則收晚上8時),
373A不需要像書展一樣延長服務時間,但要留意會比平時多了人搭373A出入,
情況與書展不遑多讓。
還看香港公交
hadboy5 發表於 2014-7-23 10:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-7-23 09:38 發表
咁都叫好?

差過以前你又知唔知

但係乘客角度,有人方便左同時有人唔方便左,功不抵過 ...
要全體贊成真係有難度喎,除非份野差都無人有,好似沙田元朗及葵青,得兩個人反對即係已經將差異縮到最細啦,而且老九出左第一份文件後係咁執係咁執,如果佢真係縮骨同漠視民意咪直情連執都唔執咁通過啦,點解肯用時間再寫過一份,你睇下修訂版的起碼好過初步構思呀
張偉沖 發表於 2014-7-23 10:17 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-7-23 09:29 發表
你咁鐘意先通過後檢討

方案唔理想,最合理係傾到 ...

九巴運吉肯同你傾, 落去居民大會聽意見, 你已經執到, 仲要得一想二?

唔好亂講, 北區區域性重組九巴有講過會三個月後檢討, 即係話會密切監察重組後的服務,
咪屈得就屈.

政治永遠係妥協的藝術, 你玩政治, 唔跪低妥協, 唔該快D 返屋企訓覺, 議員唔適合你做.

仲有,
做建制派, 就要保駕護航, 誓死效忠梁振英政府, 香港各建制派政黨的忠心程度絕對不合格,
淨係區會講巴士重組, 建制已經同泛民聯成一線, 反抗政府, CY 已經講到明要做路重組,
可惜, 路線重組交白卷, 反映出張炳良軟弱無力, 建制反骨, 所以反骨的建制派絕對成禍患.

你咁鍾意傾, 跟住九巴繼續蝕錢重組唔到落去囉, 對不?
仲有, 唔好咁多幻想, 區議會永遠係諮詢機構, 記住, 係諮詢, 最終決定權係運吉唔係你,
妹仔永遠無可能大過主人婆.
盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-7-23 10:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2014-7-23 10:14 發表
要全體贊成真係有難度喎,除非份野差都無人有,好似沙田元朗及葵青,得兩個人反對即係已經將差異縮到最細啦,而且老九出左第一份文件後係咁執係咁執,如果佢真係縮骨同漠視民意咪直情連執都唔執咁通過啦,點解肯用時間再寫過一份 ...

呢個人出左名撐區議會, 我早前已講左區會阻撓重組的例子, 他明知區議會制度扭曲製造政棍,
仍然當看唔到, 真係悲哀.

盲目反對 香港已死
yoho 發表於 2014-7-23 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-7-23 09:38 發表
咁都叫好?

差過以前你又知唔知

但係乘客角度,有人方便左同時有人唔方便左,功不抵過 ...

其實我由頭到尾都想知點樣去衡量重組完好左定冇咁好。

我個諗法你可以話係比較簡單:客量

有觀點話宜家轉車客多左,總客量自然多左,呢點我認同。

用方便角度去睇,我估你係講啲客本來有直車坐而家要轉車,對嗎?

你有冇根據俾到大家睇原本唔駛轉車班客仔係多過宜家373A + 277E+678+270B客量先?肉眼睇到都計 (因為我都冇數 xddd)

或者你另有角度去証明你句“功不抵過”,歡迎討論
ccchhhuuunnn 發表於 2014-7-23 10:38 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-7-23 09:29 發表
你咁鐘意先通過後檢討

方案唔理想,最合理係傾到 ...

其實有啲無理人嘅人連應佢都費事
越勞氣就越沾沾自喜
同咁嘅人講道理真係對牛彈琴
最佳處理方法就係唔理佢, 由佢玩單機版

sorry離題了

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
張偉沖 + 1 + 1 可惜有D人硬係要理呢. 你都係算把啦. ...

查看全部評分