hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 373A客量大增
開啟左側

[經歷分享/報告] 373A客量大增

yoho 發表於 2014-7-20 21:44 | 顯示全部樓層

其實373A/277E客量穩定上升,係咪反映左北區重組並非當初部份人所講咁垃及咁失敗?
kiwks-616 發表於 2014-7-20 21:51 | 顯示全部樓層

回復 211# 的帖子

當日話373A唔會掂既人潛左水唔知去邊lo
JF1261 發表於 2014-7-20 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwks-616 於 2014-7-20 21:51 發表
當日話373A唔會掂既人潛左水唔知去邊lo

跟本北區人唔係唔搭巴士, 而係之前巴士服務太差先唔搭
宜家373A 全日, 277E 又夠快, 居民自然會改坐巴士啦

你估同d 遊客一齊逼火車好好玩咩?

原帖由 yoho 於 2014-7-20 21:44 發表
其實373A/277E客量穩定上升,係咪反映左北區重組並非當初部份人所講咁垃及咁失敗?

其實差的只係277E 全日, 273A, 278X cut 車
仲有76K 縮短
最最最差的就係 70K, 不過改行馬適路之後都快左唔小

但今年277E 全日, 開273D 之後, 就差唔多改到無野批評了
唯一係對九巴死都唔肯加270 轉乘表示失望

樓主| FBI2 發表於 2014-7-20 22:36 | 顯示全部樓層

班友仔成日就話70X,叫70X拉直路線,你睇下如果當初70X唔摺,會有幾多人搭? 咪係得番D兩蚊客囉. 成日就話黃大仙有需求,有什麼需求? 咪又係兩蚊! 兩蚊客係社會責任? 冇錯,但不等於條線要為左批兩蚊客而保留.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
JF1261 發表於 2014-7-20 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-7-20 22:36 發表
班友仔成日就話70X,叫70X拉直路線,你睇下如果當初70X唔摺,會有幾多人搭? 咪係得番D兩蚊客囉. 成日就話黃大仙有需求,有什麼需求? 咪又係兩蚊! 兩蚊客係社會責任? 冇錯,但不等於條線要為左批兩蚊客而保留. ...

其實我都係覺得應該保留70X 的
但將70X 改到清河邨直上公路, 行大老山, 直出觀塘, 簡單d 講係跟晒277E 走線
咁樣服務時間同班次就會好好多, 宜家要等九巴慢慢加返密, 服務時間又短過70X

話說早排搭277E 返上水, 牛頭角已經上到頂閘, 可以直飛返上水, 可憐的九龍灣同彩虹客又要等多4個字
全日之後應該改成繁時15, 非繁時20先應付到需求
SSBT 發表於 2014-7-20 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2014-7-20 22:41 發表

其實我都係覺得應該保留70X 的
但將70X 改到清河邨直上公路, 行大老山, 直出觀塘, 簡單d 講係跟晒277E 走線
咁樣服務時間同班次就會好好多, 宜家要等九巴慢慢加返密, 服務時間又短過70X

話說早排搭277E 返上水 ...
認同
如果唔係上水居民反抗
會有277E?
=0=
mrkelvinyu 發表於 2014-7-20 23:41 | 顯示全部樓層

今日搭1830班373A去華明,
灣仔總站上咗~25人左右,全車加埋大約80-90人左右...
其實全程唔塞車都係80分鐘左右行晒全程,
去粉嶺南嗰啲搭東鐵轉車加埋應該都唔會差得太遠...
其實我覺得可以試下加到20/25分鐘一班...
TYChow 發表於 2014-7-21 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 mrkelvinyu 於 2014-7-20 23:41 發表
今日搭1830班373A去華明,
灣仔總站上咗~25人左右,全車加埋大約80-90人左右...
其實全程唔塞車都係80分鐘左右行晒全程,
去粉嶺南嗰啲搭東鐵轉車加埋應該都唔會差得太遠...
其實我覺得可以試下加到20/25分鐘一班... ...

大家唔好o甘開心住呀,373A近日客量增加,可能只是暑假唔駛返學所帶動的消閑旅遊需求增加所衍生的現象,到o左九月返學的時候是可能會打回原形的;所以加班與否要看九月之後的情況。定點班次路線在明知是節日需求帶動的情況下,應是兩部巴士同時開出較合理,而不是改動班次。
eric278 發表於 2014-7-21 09:51 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2014-7-20 13:57 發表
373A 報捷,唯恐他朝九巴又令本線好似 270A 一樣,見好客就換入舊型號車輛

但舊車款運載力始終不及ATENU高,而且373A長達49.1公里,耗費燃油量不小
舊車款無法做到ATENU的慳油表現
還看香港公交
eric278 發表於 2014-7-21 10:00 | 顯示全部樓層

原帖由 TYChow 於 2014-7-21 01:24 發表

大家唔好o甘開心住呀,373A近日客量增加,可能只是暑假唔駛返學所帶動的消閑旅遊需求增加所衍生的現象,到o左九月返學的時候是可能會打回原形的;所以加班與否要看九月之後的情況。定點班次路線在明知是節日需求帶動的情況 ...

書展將於本周二閉幕
跟著接下到8月底,會展接連有以下數個大型展覽:
25-29/7 動漫電玩節
1-4/8 嬰兒用品展
8-10/8 婚紗展
14-18/8 美食博覽/家電、家品博覽
22-25/8 香港電腦通訊節
這些大型展覽其實帶動了往來灣仔會展一帶巴士線的新客源。
還看香港公交