hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士發展計劃年中小結
開啟左側

[經歷分享/報告] 巴士發展計劃年中小結

張偉沖 發表於 2014-7-7 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2014-7-7 18:20 發表

加分段嘅話,係應該加喺旺角街市,因為宜家個分段係過左豉油街站就有
新41A唔加分段嘅話,同當年85X回程失驚無神兜彩紅道同鑚石山一樣咁賤,又想屈人畀多啲
當年嘅例子話畀大家聽,彩紅道同鑚石山班客睬你九巴都儍,屈錢大計 ...

沙田同九龍城贊成85X 飛鑽石山, 鑽地仲有替代品,
到得班政棍唔放手?

不過我相信油尖旺班政棍實唔會放過新41A.
盲目反對 香港已死
HF3204@243M 發表於 2014-7-7 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2014-7-7 19:55 發表

63X宜家往美孚方向行亞皆老街入西廊都唔係快幾多既情況下
41A再停多幾個站乜野特快效果即刻冇晒,又多條「假特快」線

63x 上西廊落美孚,特快個效果梗係唔會明顯

41a 直上三幹,就算停一停大角咀都會快幾個字,唔算假特快
不過大角咀去長安青機嗰頭就一定唔夠東涌線快咁解
張偉沖 發表於 2014-7-8 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-7-7 23:56 發表

63x 上西廊落美孚,特快個效果梗係唔會明顯

41a 直上三幹,就算停一停大角咀都會快幾個字,唔算假特快
不過大角咀去長安青機嗰頭就一定唔夠東涌線快咁解 ...

既然41a 本身由尖咀至旺角可以坐滿一部車,
點解仲要再停一停大角咀, 有櫻桃街隧道唔行?

仲有,
如果大角咀班政棍乘機要求出尖咀停埋大角咀,
又或者好似A21咁, 往機場方向停埋南昌海麗邨先上公路, 咁點算?
A21 已經係一個例子, 比班垃圾政棍嘈兩嘈, 結果往機場方向要咬埋南昌富昌海麗先上公路,
宜家班垃圾政棍仲未死心, 他們仲要求A21 往紅磡方向拉落西九龍走廊, 做埋大角咀.

盲目反對 香港已死
hokachung 發表於 2014-7-8 03:10 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2014-7-7 23:38 發表
聽聞鑽石山係反對拉走85X架!
原因係85M繁時難以登車。
之但係該年rdp好似話中途站區所屬的區議會係冇否決權、
而兩邊總站區所屬的區議會都贊成太子道東後直上老隧。

之前好多建議改唔成,有部分真係中途站區反對,當然有 ...

原來鑽石山係無放過手,85X走得甩真係好彩
隔籬條74X拖到近排先開到3班特車skip鑽石山

原帖由 張偉沖 於 2014-7-7 23:41 發表

沙田同九龍城贊成85X 飛鑽石山, 鑽地仲有替代品,
到得班政棍唔放手?

不過我相信油尖旺班政棍實唔會放過新41A.

大角咀連13D都唔放過,41A又點會咁易走得甩
大角咀仲要係41A總站區一部份,話得事
brian 發表於 2014-7-8 13:13 | 顯示全部樓層
根據油尖旺 2014-15 RDP 44/44P重組部份,內容如下:

為善用資源及加強青衣碼頭一帶的服務,我們建議44號線總站由青衣邨延長至青衣碼頭並與第44P號線合併,以配合去年第41A號線改行快速公路的方案(備註:第41A號線修訂路線南行經青葵公路、西九龍公路、東京街西及西九龍走廊;北行則改經櫻桃街、深旺道、連翔道及西九龍公路)的方案

tonytse126 發表於 2014-7-8 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2014-7-8 13:13 發表
根據油尖旺 2014-15 RDP 44/44P重組部份,內容如下:

為善用資源及加強青衣碼頭一帶的服務,我們建議44號線總站由青衣邨延長至青衣碼頭並與第44P號線合併,以配合去年第41A號線改行快速公路的方案(備註:第41A號線修訂路線南 ...

文中只提到途經的道路, 但卻沒有提到會否在沿途設站,所以有無站都要等到實施時才知道, 作為青衣居民,我的主觀願望當然想停完旺角街市就返青衣, 但現實是否如此現階段真是不得而知
cocogohk 發表於 2014-7-8 16:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-7-7 20:32 發表
對九巴黎講特唔特快效果唔重要
最重要係加價

之前改特快又有人話佢搶錢, 其實如果路線好又夠快我非常樂意比佢加價
張偉沖 發表於 2014-7-8 17:06 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2014-7-8 13:13 發表

為善用資源及加強青衣碼頭一帶的服務,我們建議44號線總站由青衣邨延長至青衣碼頭並與第44P號線合併,以配合去年第41A號線改行快速公路的方案(備註:第41A號線修訂路線南 ...

油尖旺唔係過左啦咩?
盲目反對 香港已死
BlackBird 發表於 2014-7-8 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 cocogohk 於 2014-7-8 16:40 發表

之前改特快又有人話佢搶錢, 其實如果路線好又夠快我非常樂意比佢加價

41A夠唔夠快就要睇下大角咀有無停太多站
停站太多只會抵銷特快效果
P960早日摺線
93A_S3_6:30am 發表於 2014-7-8 21:40 | 顯示全部樓層

未得閒爬文,請問有無698R取消日期?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS