hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東九龍巴士服務關注小組 對 將軍澳北巴士路線重組的建議 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 東九龍巴士服務關注小組 對 將軍澳北巴士路線重組的建議

kmb71k 發表於 2014-8-29 20:50 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2014-8-29 18:29 發表
觀塘道係整錯左,係行繞道直接返
至於碼頭係跟現時297

無謂兜碼頭, 咁樣一來一回起碼兜多5分鐘
以上回應,是否可行?是否合適?
hadboy5 發表於 2014-8-29 21:06 | 顯示全部樓層
有時真係唔明點解為296X定線肯飛九龍灣,但為297就唔肯
GK3258 發表於 2014-8-29 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-8-29 19:41 發表

有等過297的版友都會知道,297班次好差,我自己就成日聽到「297好疏」這個comment
如果再轉循環,塞一塞真係隨時成粒鐘無車
印象中唔只往紅碼方向有九龍灣短途客
我自己就見過297往將軍澳方向中午做大半滿入九龍灣
given  ...
經常搭297既版友(即係本人)好贊同你話297班次差,但係班次差係因為客量不足。297回程真係除左下繁外都好慘烈,所以我先有呢個建議。其實土瓜灣上路真係比105搶哂客,下繁成績真係靠條食唔哂既105客仔同坑口客,所以下繁應該開條297P行依家條路執客。然而,非繁黎講上路真係直飛,九龍灣亦客量不足,所以我先建議縮線黎加班。改循環其實係為左唔會比105搶既土瓜灣下路既人都有得上車。至於坑口方向可能因為小弟唔係中午搭,真係唔知有咁既客源。至於早繁,其實297必須行寶林。雖然係同105重疊,但係105早繁根本負苛唔至個客量,所以其實開多幾班297P既可以直接食埋批客添。297呢條線唔執既,一開東西線非繁可以轉一個鐘一班,一定要特快先保到命(雖然你會覺好耐後),而且特快真係慳到資源同唔太影響現有客(土瓜灣去九龍灣真係無諗過,要再諗)

JX9097 發表於 2014-8-29 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-8-29 19:41 發表
有等過297的版友都會知道,297班次好差,我自己就成日聽到「297好疏」這個comment
如果再轉循環,塞一塞真係隨時成粒鐘無車
印象中唔只往紅碼方向有九龍灣短途客
我自己就見過297往將軍澳方向中午做大半滿入九龍灣
given  ...

297依家根本已經好難大改,
因為太多散客

土瓜灣/紅磡<-->九龍灣

將軍澳<-->九龍灣

將軍澳<-->土瓜灣/紅磡

當中將軍澳往返土瓜灣/紅磡唔夠客support一條全日線
(因為非繁土瓜灣/紅磡真係唔多客,同埋仲要被綠小105打到正)

至於兩段半路客,將軍澳落九龍灣都可能用93K改路食咗佢
(當然一定收唔足$9.9,但93K改入去相信都仲可以keep到$7-8
但係297同93kK用車數又少咗,仲叫有誘因)

但係土瓜灣/紅磡去九龍灣就真係難搞
雖然現時有5D,可以做大佢
但係收費太平喇(以297對比)
九巴冇足夠誘因要做大條平線佢

似乎暫時而言,297只適宜繁時拆線
(即類似現時297 vs 297P)
但非繁時都係維持現狀算數
GK3258 發表於 2014-8-29 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2014-8-29 21:06 發表
有時真係唔明點解為296X定線肯飛九龍灣,但為297就唔肯
296X年代小弟未係巴士迷,至於297,其實寶林坑口去九龍灣(早繁)、九龍灣去紅磡土瓜灣、九龍灣返寶林坑口(下繁)都有唔少客,不能忽視
castanopsis 發表於 2014-8-29 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2014-8-29 21:08 發表
經常搭297既版友(即係本人)好贊同你話297班次差,但係班次差係因為客量不足。297回程真係除左下繁外都好慘烈,所以我先有呢個建議。其實土瓜灣上路真係比105搶哂客,下繁成績真係靠條食唔哂既105客仔同坑口客,所以下繁應該開 ...

297轉特快我都想,但係好多問題要解決,逐個數出來等大家想辦法
1. 下繁上路一定上唔到105,寶林客點算?
2. 下繁上路返坑口每班十幾二十個客連105都無,可以點處置?
3. 九龍灣返寶林坑口的乘客有何替代?(首相提到開GMB111A,唔知馬亞木有無資源?)
4. 土瓜灣往九龍灣有107分段替代,但九巴肯唔肯收少幾蚊+送一半客給城巴?
5. 最後,剩做下路返坑口寶林夠唔夠客?796X宜家完全獨市做土瓜灣非繁客量都唔標青,297剩做下路會唔會有客量危機?

補充一下:我建議開一兩班坑口直出=/=寶林會無車,我絕對明白寶林早繁剩靠105會惹來數以百計的乘客投訴
不過條線297寶林客量真係好極端
繁時105唔夠載就有好多客
但非繁夜晚我見過唔少次戲院得0-2個人上,然後十幾個人排105見297來完全無反應
GK3258 發表於 2014-8-30 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-8-29 22:05 發表

297轉特快我都想,但係好多問題要解決,逐個數出來等大家想辦法
1. 下繁上路一定上唔到105,寶林客點算?
2. 下繁上路返坑口每班十幾二十個客連105都無,可以點處置?
3. 九龍灣返寶林坑口的乘客有何替代?(首相提到開GMB111A,唔知 ...
1、2:話左下繁開297P行舊路執客
3:照上車去紅磡方向,循環線嘛,雖然會耐少少,焗搭對巴士公司無害
4:個人認為呢個都係善用資源既一種,其實改特快都cut左車慳左油,就算keep返原本班次都可以用少幾架,密啲班次拉返埋都應該仲係少幾架(密啲係20改15,對297已經係大躍進),少架車成本低左就算蝕幾個客拉番埋應該都賺,因為始終現時唔多客咁搭唔揀107,有既轉107都仲有一半機會落九記袋,亦只係少幾蚊,唔好忘記一架車一轉成本百百聲。
5:其實原本非繁靠埋上路都唔夠客,九龍灣亦無乜,改特快同改行上路算係吸引客搭。就算真係唔夠,好似上面咁講,當以‘’不減班次‘’來減班都係有賺。回應補充:根本條線響寶林非繁同105打係得啖笑,但係上繁又汁到好多雞。坑口直出其實對巴士公司誘因不大。一個坑口保證唔到最旺時段滿,走埋去寶林汁埋雞就一定滿。所以早繁可以唔使理。非繁黎講,其實真係唔會夠105打,拍烏鷹十分正常,開坑口直出連嗰一兩個客都bye埋,又係無誘因
簡單啲黎講,非繁與其咁傻走去行上路同個無可能打得贏既105鬥,不如飛番去當特快做,對乘客定公司都有益