hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城新應重用4xx編號
開啟左側

城新應重用4xx編號

關閉 [複製鏈接]
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-2 16:37 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-9-2 15:35 發表

即係要幾多成本?  一年要用幾多錢?

環保?  唔駛轉移視線啦。好多野應駛則駛﹐你係唔係每年農曆年唔收利是? 睇醫生要打針﹐支針要番用? 等等

如果你話成車都貼滿晒不必要的貼紙﹐這才是浪費唔環保。如果真係有實際用途 ﹐又無濫用﹐何來唔環保。

倒不如講﹐每次上廣告的時間﹐每一幅廣告貼紙都係浪費的﹐一過廣告期便是垃圾﹐不如提意以後唔好接廣告啦。

正常情況下,製造多1張,以至600張貼紙,會用多咗料,能源...
而買愈多嘢就愈貴,打折扣便宜不了多少。

環保也是其中實際主要因素,慳資源早已提及轉移視線的是閣下。
既然閣下認為"好多野應駛則駛",咁一個無意義,多餘嘅數字更應省去。
多個字有咩實際用途?似乎只會減慢工作效率,正所謂多做多錯 少做少錯。

原帖由 kei_hk 於 2014-9-2 10:57 發表
6張數字貼紙﹐佔成部車成本幾多?

6張貼紙印刷成本又要幾多?

做文件時﹐寫多寫少幾隻數字﹐相差的墨水又佔成本幾多?

當1部車用18年﹐加起來又慳到幾多成本?

話唔定﹐人地巴士公司想統一用晒4位數字﹐更快發現有錯漏的手文之誤﹐減少錯誤機會。

好似作文咁,寫愈多字,愈易有手文之誤,相反愈少字愈短就愈少錯。

閣下似乎同董生志同道合,一樣咁_智,不妨瀏覽以下網頁。
http://evchk.wikia.com/wiki/%E8%91%A3%E5%BB%BA%E8%8F%AF%E9%82%8F%E8%BC%AF

某超市廣告口號曾好似是:慳得一蚊得一蚊。就算是一蚊的成本,做生意無人嫌錢腥倒自己米。
老9家下大可趁城新未重用短編號,再開個記招話自己會將買來的新車型冠以短編號,反正回收幾多枝光管,維修好幾多部故障壞電話都出過新聞稿

kmb71k 發表於 2014-9-2 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-9-2 16:37 發表
閣下似乎同董生志同道合,一樣咁_智,不妨瀏覽以下網頁。

咁你唔好得幾多, 其實你同S_6_2差唔多, 一樣喜歡雞蛋裡挑骨頭, 五十步笑百步

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
s3v12 + 1 城巴八零一九

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
da87 發表於 2014-9-2 18:19 | 顯示全部樓層
慳埋都唔夠一部舊車換電子牌的零頭...
FS1819 發表於 2014-9-2 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2-9-2014 16:37 發表

正常情況下,製造多1張,以至600張貼紙,會用多咗料,能源...
而買愈多嘢就愈貴,打折扣便宜不了多少。

環保也是其中實際主要因素,慳資源早已提及轉移視線的是閣下。
既然閣下認為"好多野應駛則駛",咁一個無意義,多餘嘅 ...
以閣下邏輯,你打咁多字,發咁多文,搞到italk伺服器要傳多咁多資料,一年咪浪費唔知幾多電力?

重用4字頭,根本冇意思,反而可能引起混亂
唔講・唔等於・唔做
DK704_3N133 發表於 2014-9-2 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2014-9-2 11:14 發表
樓主要講貼紙數量,應該先同九巴講~~
人地搞到連電腦 system 都要改....

不過九巴一架車一個篇號, 最多計埋兩個車牌仔
但新城全車最少有5個篇號bo
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
BlackBird 發表於 2014-9-2 23:18 | 顯示全部樓層
如果連貼紙咁少野都要慳
咁呢間公司可以摺
P960早日摺線
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-2 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2014-9-2 23:18 發表
如果連貼紙咁少野都要慳
咁呢間公司可以摺
現時環保化,節省開支是大勢所趨,咁唔通很多公司都要摺?板友點睇老9接近$20嘅獎金?
kmb71k 發表於 2014-9-2 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-9-2 23:18 發表
如果連貼紙咁少野都要慳
咁呢間公司可以摺

個個月都有全車身廣告要用到數字貼紙
咁其實係咪即係間接叫巴士公司唔好接廣告?

原帖由 kmbodth 於 2014-9-2 23:29 發表
現時環保化,節省開支是大勢所趨,咁唔通很多公司都要摺?板友點睇老9接近$20嘅獎金?

但係唔係縮埋到去呢D地方囉
連呢D雞毛蒜皮既貼紙都話要慳
咁慳法真係覺得間公司好悲哀

要慳錢, 唔係慳埋呢D唔等駛既地方囉
你試下同出面咁樣講丫
盞笑大人地個口

如果你係老板你縮骨縮到咁
間公司就真係摺得

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-2 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2014-9-2 22:53 發表
以閣下邏輯,你打咁多字,發咁多文,搞到italk伺服器要傳多咁多資料,一年咪浪費唔知幾多電力?

重用4字頭,根本冇意思,反而可能引起混亂
我唔直接答你,用例子答你。發明電燈的愛迪生,試驗了約千種物料,才找出燈泡合適的填充物料,咁唔通代表佢之前所做的都是白費?佢反而是說,他成功找出約千種不能作燈泡填充用的物料。
政府,部分機構宣傳環保的措施,未必有成效,咁閣下難道又會否定佢地做法,叫佢地停止作有關宣傳?
宣傳模式可以改善,但宣傳某程度是必需。

說一句話,打一個字,也是要能量的。如以環保為由,要限制他人發言權利,咁可有與言論自由抵觸?閣下最多只能叫佢細聲d。

閣下請自行參透。

可以更環保更節約,何來冇意思?現役載客車隊中確找不到冠以4xx編號的巴士,如何引起混亂?
FS1819 發表於 2014-9-3 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2-9-2014 23:29 發表
認真,印貼紙中最高成本嘅項目,根本唔係張紙或墨水,而係部機同個人⋯
唔講・唔等於・唔做