hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討城記非專利近年情況
開啟左側

探討城記非專利近年情況

kmb_dx2437 發表於 2014-9-18 22:38 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-9-18 21:28 發表
忘了開頂AEC添。架#1極速低,又惡揸。雖則有歷史價值,但普遍車長都討厭揸。
既然兩年後都要上路,咁與其家陣退受車長們歡迎嘅利蘭,倒不如退咗架rm,留多架蘭做生意仲好。
斷估架開頂rm唔會換歐2/3車頭甚至加埋氨素缸繼續玩 ...

站友你係咪壓力過大,要上嚟italk廢噏釋放壓力?
畀受訓中嘅車長體驗下昔日揸巴士嘅辛苦又好嘅<<<你覺得你講野好好笑?Auntie Nora唔係個個都郁得佢 一個唔小心撞爛左喺邊搵件比佢?
留多架蘭做生意仲好<<<你明明話過非專冇乜客路架喎 咁要多部蘭做乜?
仲有呢 Auntie Nora得紅證 冇綠證

成日有站友以為巴迷租車係非專主要收入來源我想講 淨係靠你班巴迷租車嘅 非專晨早執左喇

kmb_dx2437 發表於 2014-9-18 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2014-9-18 01:49 發表
係689政府德政之下,話城巴同非專買新車既朋友睇黎唔太明白實際營運環境

人地台灣規定旅遊巴車齡要喺5年以下喎(好似係5年 唔記得exactly個數字係咩)
唔好下下都話政府衰 大把地方衰過佢
sammyleung719 發表於 2014-9-18 22:51 | 顯示全部樓層
其實專利車座位數量比非專車少...
e.g.12米單門蘭102座對雙門蘭99座
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-18 22:57 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb_dx2437 於 2014-9-18 22:38 發表

站友你係咪壓力過大,要上嚟italk廢噏釋放壓力?
畀受訓中嘅車長體驗下昔日揸巴士嘅辛苦又好嘅
這架極品除了巴士迷外,應該冇人有興趣揸。冇吹梳,圈半重軚,行得慢又冇冷氣,拉人力車應該仲輕鬆。巴士公司要車長揸這款車,如果無額外津貼,簡直虐待,租嗰班客亦是幫兇。
一架無緣坐嘅車,就似不存在。那邊箱好跑正車反而要退先,咁點解唔睇下有冇一線生機。
或者出租架1號仔收入好可觀,但怕撞壞無件,都攞架極品去較飛,冒險畀客租出街,咁架嘢一定要做多幾單

volvo_chan 發表於 2014-9-18 23:33 | 顯示全部樓層
假設城巴非專的規模在2015年後不變繼續經營,我覺得引入早期歐四81xx來替晒批歐二雙層最適合,
到時批歐四81xx都已經8年車,入非專可以減少損耗,又可以統一車型,方便維護!

自從城巴非專入左批富豪之後,都開始有唔師傅嫌利蘭唔好揸(通常較後生的一輩) 。有次等88R出中環,
等了足足三班先黎架1頭蘭,個師傅估到我係專登等利蘭,都話客就鐘意坐利蘭,司機就鐘意揸富豪。
果位做左非專超過20年的師傅同我吹水仲話而家d後輩師弟好多都係少爺兵,連利蘭都話惡揸又話乜。
仲講笑咁話以前佢揸架利蘭去小梅沙大鵬灣石岩湖,如果換轉比佢地開入去,實嚇到佢地腳軟!
至于你信不信,我反正信了
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-18 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2014-9-18 23:33 發表
假設城巴非專的規模在2015年後不變繼續經營,我覺得引入早期歐四81xx來替晒批歐二雙層最適合,
到時批歐四81xx都已經8年車,入非專可以減少損耗,又可以統一車型,方便維護!

自從城巴非專入左批富豪之後,都開始有唔師傅嫌利蘭唔 ...
利蘭冷氣涼,家陣普遍輕軚,但也因此要係咁扭軚回直嚟行直線,迫力亦較考功夫。d10a豪冷氣弱又行得慢,鐘意碌車就啱晒但對乘客而言,冷氣弱車速慢,有如降級,款車仲要182都有機會行,甚至差過182嘅用車,咁就可能趕客去搭鐵/182。

DW8306 發表於 2014-9-19 01:35 | 顯示全部樓層

原帖由 柴頭兄 於 2014-9-18 15:06 發表

咁又唔係咁講,未有 15 年換車計劃之前,專利車夠 18 年可以過非專繼續玩,
現在有 15 年換車計劃之後,咪非專車玩夠 15 年再過專利繼續玩囉,
其實只要有專利同非專一齊存在,所有車都一樣可以玩足 18 年,
所以非專入新車,18 年 ...

最重要係受制於政府保鐵政策下,巴士行業比係以前更加惡做
城記非專主要業務靠合約租賃同第一城村巴

接送服務收入同需求唔穩定,城巴非專以雙層車為主.
租車服務對比坊間旅遊巴公司價格競爭力略有不敵

雙層車係租車服務上載客量大係優點,
但係價錢上唔夠街外D 旅遊巴公司既56座黎係現實
on11358 發表於 2014-9-19 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2014-9-18 23:33 發表

自從城巴非專入左批富豪之後,都開始有唔師傅嫌利蘭唔好揸(通常較後生的一輩) 。有次等88R出中環,
等了足足三班先黎架1頭蘭,個師傅估到我係專登等利蘭,都話客就鐘意坐利蘭,司機就鐘意揸富豪。
果位做左非專超過20年的師傅同我吹水仲話而家d後輩師弟好多都係少爺兵,連利蘭都話惡揸又話乜。
仲講笑咁話以前佢揸架利蘭去小梅沙大鵬灣石岩湖,如果換轉比佢地開入去,實嚇到佢地腳軟!

當年仲未有東部沿海高速,見到城巴非專o係大鵬灣出現真係非常驚嚇,可惜未能親身體驗。
Man@MFHK 發表於 2014-9-26 12:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-9-18 23:52 發表
利蘭冷氣涼,家陣普遍輕軚,但也因此要係咁扭軚回直嚟行直線,迫力亦較考功夫。d10a豪冷氣弱又行得慢,鐘意碌車就啱晒但對乘客而言,冷氣弱車速慢,有如降級,款車仲要182都有機會行,甚至差過182嘅用車,咁就可能趕客去搭鐵/182。 ...

利蘭除左冷氣勁同夠快外對客而言有乜好?避震又硬又多雜音剎車又響又廢氣倒流,咁重口味真係巴迷先識欣賞。
Volvo B8L
PKD32 發表於 2014-9-26 13:20 | 顯示全部樓層

原帖由 Man@MFHK 於 2014-9-26 12:57 發表

利蘭除左冷氣勁同夠快外對客而言有乜好?避震又硬又多雜音剎車又響又廢氣倒流,咁重口味真係巴迷先識欣賞。
冷氣勁同夠快已經足夠啦!