hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將荃線好可能名花有主?
開啟左側

[服務調整] 將荃線好可能名花有主?

castanopsis 發表於 2014-11-19 18:00 | 顯示全部樓層

原帖由 oldenglish 於 2014-11-19 01:12 發表

當初政府興建將軍澳隧道時,都犯左一個嚴重規劃失誤
就是沒有設置將軍澳隧道出口連接寶琳北路近翠林村的連接路
令到巴士如要上翠林的話出九龍的話,一定要行寶琳北路
不能在過翠林後直上將軍澳隧道 ...

條連接路係存在o既
只係無打算開通俾巴士或者其他車輛行而已

其實隧道口三線轉兩線已經夠塞
如果連接路真係開咗,相信情況會更加嚴重,並會將將隧塞車問題延伸到翠林
以公交角度,亦會令康盛花園個交通更為惡劣
所以封入口某程度上是好事
3AV53 發表於 2014-11-19 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-11-19 18:00 發表

條連接路係存在o既

如果連接路真係開咗,相信情況會更加嚴重,並會將將隧塞車問題延伸到翠林
所以封入 ...

其實當年將將隧入口偷出少少,翠林個位整個巴士站已經好好多,
仲可以當埋轉車站用。
castanopsis 發表於 2014-11-19 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2014-11-19 19:42 發表

其實當年將將隧入口偷出少少,翠林個位整個巴士站已經好好多,
仲可以當埋轉車站用。

用該處地勢來判斷,其實好難再偷位興建巴士站
本身要就個谷位已經麻煩,巴士站技術上未必可以做到
GW5878 發表於 2014-11-20 02:07 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-11-19 01:31 發表

係旺角唔坐 N293 唔係因為上山咁簡單,你等得部 N293 黎泥的都夠客開車。
同樣道理,我有朋友住將南,夠永世唔會上 N796。

下,出尖沙咀有唔少人坐 13X,正常人坐紅小出旺角/土瓜灣,你睇下條秀旺有幾肥仔再講啦。
你用 1A/11 ...

總有人永世都唔會上巴士
不過N796客量根本唔係N293咁既級數

98C我等你拆線呀,最好同山上堆蝕本線一齊重組
不過98C有時山下都幾好客,可以接近坐滿上翠林,總體上唔會係37咁少

1A係多客,不過1A流水都唔少,甚至講緊有堆人係用1A來回觀塘道至秀茂坪
再者如果多直接客,一早又拆左條1X(與1A同時運作)行新清而飛左日漸塞車既觀塘道

601P?都係果句,如夠本身上秀區夠客就學619X用左將軍澳道走人,
你覺得巴士公司肯同你係山下停燈好過隱? (雖然唔係多燈)
甚至講緊西港島線通車101減班就肯定,到時我又留名睇下你堆東隧線會點重組,
睇下有冇可能2變3變到條619X全日
不過類似路線603(只做住宅唔做商貿區)講緊非繁班次雙位數字

講返將荃,
係就係冇乜直接競爭,
係就係有轉乘數據,
不過唔代表條線有得賺,
14X改到跟215X都係差咁D,
88X行觀塘道青沙特快,下繁又執死雞,都仲同其他沙田線客量有分別
再加上如果條線係九巴做,要賺錢係要吸引本身搭開其他交通工具既客,
如果唔係只係左手交右手,車用多左總收入就冇多到
要賺就要吸引本身搭觀荃紅小/地鐵既客
但試問有幾多個山上人係地鐵駁車去荃灣?
連搵錢客源都唔清楚係邊既九巴竟然定出條咁既線真係有錢唔識賺
如果新創建中標都仲好D,但都係要面對吉車兜路問題(分分鐘咪好似962咁樣蝕本囉,又唔見960蝕? )

上面又有人提到寶林行山同行隧道差唔多
但我話你知隧道一定快過行山(極接近翠林果幾座樓除外),
如果行山真係萬能快過隧道,一堆寶林尾站既線都係晨早上埋山,但可惜事實唔係咁樣

BigBean 發表於 2014-11-20 09:37 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-11-19 18:00 發表

條連接路係存在o既

所以封入 ...

題外話少少, 當年我住寶琳果邊, 試過一個GPS導航,
佢就係教我行果段連接路入隧道出九龍.
alan2011super3 發表於 2014-11-20 09:57 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-11-19 22:58 發表

用該處地勢來判斷,其實好難再偷位興建巴士站
本身要就個谷位已經麻煩,巴士站技術上未必可以做到

其實在九龍出入口附近係有位置可以整巴士站的
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
JX9097 發表於 2014-11-20 10:52 | 顯示全部樓層

原帖由 alan2011super3 於 2014-11-20 09:57 發表

依家咪plan緊喺九龍出入口整囉

不過咁對翠林/康盛根本冇用途

因為佢哋要搭98A出去再行落去隧道口轉車

咁不如直接落觀塘冇咁嬲

反正觀塘選擇又多,班次普遍較密

所以呢個轉車站只係方便興田同秀茂坪南邨/寶達

同時cut走將軍澳資源(如296D呢類非繁冇乜人坐嘅線)多過改善

最好笑係成班區議員出嚟「成功爭取」

自己中哂伏都唔知
3AV53 發表於 2014-11-20 11:58 | 顯示全部樓層
原帖由 alan2011super3 於 2014-11-20 09:57 發表

九龍出入口同翠林無關吧。
S3BL100 發表於 2014-11-20 12:40 | 顯示全部樓層
time to debunk myths again....

原帖由 GW5878 於 2014-11-20 02:07 發表

1A係多客,不過1A流水都唔少,甚至講緊有堆人係用1A來回觀塘道至秀茂坪
再者如果多直接客,一早又拆左條1X(與1A同時運作)行新清而飛左日漸塞車既觀塘道

咁我又問你,42A 夠係單靠旺角至佐敦都已經夠客拆特快,點解九巴唔拆?

原因正正就係,拆完線會做唔返車海班次,班次疏一半,接近抵銷左車程減少,有班客就係鍾意密密車,你吹佢地唔漲…
當然我覺得 42A 個 case,出九龍同入新界玩法唔同,無理由下繁叫班油尖旺客漫遊多四個字長沙灣,但你要明背後個原因。

1A 咪都係一樣,況且你落得曉麗苑,再上返山同埋行山,車程都無大分別,
咁點解唔落埋山,做多幾水客(包括秀茂坪往返觀塘道,同觀塘道往返九龍城至彌敦道),賺多d錢?
我係九巴就唔搞 1A 啦,反正每段路都咁多客,條線又咁好賺。

同埋你終於肯接受觀塘道日漸塞車的事實啦咩?

原帖由 GW5878 於 2014-11-20 02:07 發表
601P?都係果句,如夠本身上秀區夠客就學619X用左將軍澳道走人,
你覺得巴士公司肯同你係山下停燈好過隱? (雖然唔係多燈)
甚至講緊西港島線通車101減班就肯定,到時我又留名睇下你堆東隧線會點重組,
睇下有冇可能2變3變到條619X全日
不過類似路線603(只做住宅唔做商貿區)講緊非繁班次雙位數字

咁我又話你聽,做埋商貿區的 601 同 619 非繁都係雙位數班次,
619 九巴時段甚至夠膽開 16 至 20 分一班,比起 603 仲疏,
觀塘上唔到車但係九巴唔加車落去,你奈得佢何?
而且事實係呢兩條線絕大部分乘客都係來自山上,巿中心客真係唔多,尤其是條 601 站位唔近巿中心人流多的地段…

至於 619X 全日會有咩問題?而家山腰堆樂華、曉麗、祥和苑、和樂邨又唔使搭車架?
實際四順過海客應該有一定數目搭緊其他交通,嫌 619 太兜太慢,但係 619 依然係主要靠山上囉。
唔夠車,又要同時照顧山腰同山頂(我已經唔計觀塘山下),我覺得 601/619 非繁九龍定線係無得搞。

況且條 603 去程唔停銅鑼灣客倉,又貴過 601/619 咁多,已經無得比啦,但事實係 603 回程都唔差…

講返將荃,
係就係冇乜直接競爭,
係就係有轉乘數據,
不過唔代表條線有得賺,
14X改到跟215X都係差咁D,
88X行觀塘道青沙特快,下繁又執死雞,都仲同其他沙田線客量有分別
再加上如果條線係九巴做,要賺錢係要吸引本身搭開其他交通工具既客,
如果唔係只係左手交右手,車用多左總收入就冇多到
要賺就要吸引本身搭觀荃紅小/地鐵既客
但試問有幾多個山上人係地鐵駁車去荃灣?
連搵錢客源都唔清楚係邊既九巴竟然定出條咁既線真係有錢唔識賺
如果新創建中標都仲好D,但都係要面對吉車兜路問題(分分鐘咪好似962咁樣蝕本囉,又唔見960蝕? )

我覺得 14X 同 88X 無得直接比較,
而家開線,客量已經唔係唯一考慮因素。
14X 係好差,無人質疑過,亦無人懷疑過將幾架車拎去其他線可能仲好,但事實係盤數好過 14C…
至於 88X,我又問你,如果果三架車唔係俾 88X,而係拎返俾 85A/281A 等線,九巴會唔會蝕少左,或者賺多左?

而 88X 藍田只係做唔到十萬人口,兩繁都可以坐滿要企,
而觀塘返沙田先天需求係少過往返荃葵。
山上荃葵線,至少廿萬人,會唔會無客?

又要講,將荃做觀塘山加翠林康盛(我知你唔當翠林康盛係將軍澳的一部分,當佢地係二等公民)
係就係有轉乘,但換條直達線,係咪收入無分別?收返而家 38/40/42C 的觀塘價?梗係唔係啦。
而且之後轉乘線少左人用,九巴又可以減車,除笨有精。

尤其是當時 40 未改路,就算而家都未必吸到晒全部觀塘客,你真係認為山上無人用地鐵或者坪荃/觀荃紅小?
你話吸新客,fine,但係你會唔會高估左只做山下的將荃的吸新客能力?
將荃無論點行,都對至少半個將軍澳唔吸引,你覺得吸到幾多客由其他交通工具轉投?

上面又有人提到寶林行山同行隧道差唔多
但我話你知隧道一定快過行山(極接近翠林果幾座樓除外),
如果行山真係萬能快過隧道,一堆寶林尾站既線都係晨早上埋山,但可惜事實唔係咁樣

如果果堆寶林尾站隧道線,開線之時將隧已經同今日一樣咁塞,我都幾肯定佢地會全部上晒山

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 good

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2014-11-20 18:48 | 顯示全部樓層

認同你部分觀點,但係有幾點想插嘴加少少意見
原帖由 S3BL100 於 2014-11-20 12:40 發表
咁我又問你,42A 夠係單靠旺角至佐敦都已經夠客拆特快,點解九巴唔拆?
原因正正就係,拆完線會做唔返車海班次,班次疏一半,接近抵銷左車程減少,有班客就係鍾意密密車,你吹佢地唔漲…
當然我覺得 42A 個 case,出九龍同入新界玩法唔同,無理由下繁叫班油尖旺客漫遊多四個字長沙灣,但你要明背後個原因。

無論係以巴士公司定乘客角度consider,42A一類長途路線都係好值得拆
一條線如果班次密路線長,好容易造成拖卡問題
以乘客角度來看,會變成「一係唔嚟,一係幾架咁嚟」,最終個平均等車時間隨時又係十幾二十分鐘
對巴士公司而言,成串車行彌敦道,第一架就頂閘,後面就班班吉車遊街,最後隨時倒蝕返轉頭
唔好講42A,就算我樓下淨係行一小短彌敦道的98D,個拖卡問題已經好嚴重
條線本身總站開出來真係線王級班次
但係我試過問一個長年搭98D的非巴迷究竟覺得98D密唔密
佢答我:梗係唔密啦,成日等好耐
而今日彌敦道塞一塞條線已經拖五六卡返將軍澳
根本線王級班次就唔係乘客所需要o既嘢
keep住10幾分鐘內穩定有班車大部分乘客已經覺得滿意

42A點解唔拆線,應該唔係巴士公司唔想拆,而係有其他資源上的限制

至於 88X,我又問你,如果果三架車唔係俾 88X,而係拎返俾 85A/281A 等線,九巴會唔會蝕少左,或者賺多左?

我都覺得88X唔可以例證將荃山上唔會有客
但係你用opportunity cost個logic去justify 88X 個客量同存在價值就唔太認同
根本同一句,放喺將荃一樣適用
「至於隧道將荃線,我又問你,如果果五架車唔係俾隧道將荃線,而係拎返俾692,九巴會唔會蝕少左,或者賺多左?」
咁你會唔會支持開一條你覺得會蝕錢,淨做山下的將荃線?
我覺得這個並非開蝕錢線的理由,山上山下都係

如果果堆寶林尾站隧道線,開線之時將隧已經同今日一樣咁塞,我都幾肯定佢地會全部上晒山

點解咁講?
就算當年將隧好似今時今日咁塞
上山都係得早繁單向快過行隧道

假如因為早繁因為將隧塞車放晒寶林車上山
宜家又會有人問:行隧道下繁非繁快過行山,點解要行山?