hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將荃線好可能名花有主?
開啟左側

[服務調整] 將荃線好可能名花有主?

hadboy5 發表於 2014-11-29 13:58 | 顯示全部樓層

透過整合38,40,42C 可以整合條秀荃線唔係唔可行,係有D 難度,始終而家要咁多特車俾38同42C 先算搞得掂,學其他版友話齋,分拆42C有兩個問題解決,就青荃區內客的問題及可不可能維持到咁密,後者參考返42A 的經驗當然無問題,前者九巴係做的話就無問題,新秀荃可以係黃大仙後用40現有返荃灣的方法,咁咪可以將40抽離美孚之餘用盡40剩途的運載力,之後咪可以將40改到42c 咁行,等38有空間食返葵涌班客,當然唔想42c 改的話可以純粹將40抽走美孚兼加密又得,想的話就抽42C 離開青山公路,用現有的車隊維持現有班次,之後應該有車淨,但咁樣做法的問題係新40做葵芳果班客會不會流失,再加埋秀荃應該維持到四條線掛

ma212223 發表於 2014-11-29 16:14 | 顯示全部樓層

回復 321# 的帖子

你有冇諗過荃灣區都有需求?
你攞咗38 40 42C 啲資源
對荃灣西約 東北葵涌嘅乘客都唔公平
因為40P仲有全日空間

不如你去F1版睇下S3BL100嘅荃灣葵青區域性重組
其實已經要靠重組出西九同油尖旺路線去放車俾荃葵<>東九龍路線
一出RDP   要去鵝頸橋?
GW5878 發表於 2014-11-29 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-11-29 16:14 發表 你有冇諗過荃灣區都有需求?
你攞咗38 40 42C 啲資源
對荃灣西約 東北葵涌嘅乘客都唔公平
因為40P仲有全日空間
不如你去F1版睇下S3BL100嘅荃灣葵青區域性重組
其實已經要靠重組出西九同油尖旺路線去放車俾荃葵東九龍 ...
38,40,42c都係經哂兩邊商貿區,
但40p呢?
要好生意最好去哂兩邊商貿區,
但將荃咁既定線真係day1已經有問題
話就話行繞道耐過順秀,但順秀上上落落都唔野少,
加上繞道入九龍灣可以做哂兩邊商貿,
荃灣總站放荃威或麗城,一箭雙鵰,叫解決少少荃灣往東九既問題,好過今日唔湯唔水
hadboy5 發表於 2014-11-29 18:56 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-11-29 18:47 發表
38,40,42c都係經哂兩邊商貿區,
但40p呢?
要好生意最好去哂兩邊商貿區,
但將荃咁既定線真係day1已經有問題
話就話行繞道耐過順秀,但順秀上上落落都唔野少,
加上繞道入九龍灣可以做哂兩邊商貿,
荃灣總站放荃威或麗城,一箭雙鵰,叫 ...
兩者都無位擺,荃灣有位擺的地方得返如心或荃灣愉景新城,我只是建議秀荃線令到40skip 美孚,進一步分流左荃葵至觀塘的客,減低返超負荷38同42C 的壓力,始終而家40咁行法已吸引唔算太差,但skip 埋美孚仲勁,美孚加返個轉乘便可以
GW5878 發表於 2014-11-29 19:17 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-11-29 12:49 發表
其實由開始條將荃線就係入四順, 只係後來傾到咁上下突然要入秀明道,
先開始搞到將軍澳不滿, 若真的要還原基本步, 應該成條線唔關將南事,
而觀塘就繼續行秀茂坪道.順安道.利安道及停站.

經過咁多波折, 將軍澳似乎任何方案都睇唔上眼, 唯一接受就係繼續行山,
而秀茂坪和四順完全不停站, 停的話就要觀塘俾資源. 老實講, 將軍澳成日
講埋啲資源論真係令人煩厭, 觀塘當年跌左幾多資源俾將軍澳就完全唔提,
而家一條線順路做埋, 就牙痛咁聲, 條線一樣係由將軍澳開出, 又唔係唔做
將軍澳生意, 觀塘要俾將軍澳價搭車, 唔通觀塘又好開心, 有資源剩開秀荃,
相信觀塘唔會反對, 但係692係由兩巴聯營, 而家將荃有兩條線, 原本692的
資源點樣都唔會開得成, 最後由邊度班車開線, 巴士公司自有定案, 條線
截標就諗咁多, 似乎係不切實際的成份居多.

講得輕鬆喔
不過如果紅字句子成立既話,40無必要改特快,因為舊40都係做緊觀塘至荃灣

原帖由 hadboy5 於 2014-11-29 18:56 發表
兩者都無位擺,荃灣有位擺的地方得返如心或荃灣愉景新城,我只是建議秀荃線令到40skip 美孚,進一步分流左荃葵至觀塘的客,減低返超負荷38同42C 的壓力,始終而家40咁行法已吸引唔算太差,但skip 埋美孚仲勁,美孚加返個轉乘便可以 ...

呢個世界可以共坑,
起碼可以共用荃威條30,反正兩條線都唔會密
EX-TL 發表於 2014-11-29 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-11-29 19:17 發表
講得輕鬆喔
不過如果紅字句子成立既話,40無必要改特快,因為舊40都係做緊觀塘至荃灣
...

你響323#講的:「加上繞道入九龍灣可以做哂兩邊商貿」, 同經秀茂坪停站有咩分別?
如果將軍澳夠客, 行繞道已經慢, 做埋九龍灣變得慢上加慢, 將軍澳人真係會搭?

結論: 由頭到尾你都係針對緊秀茂坪!!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
3ASV174 + 1 你看透世事了,其實唔使再理佢自私 FF,將荃鐵 ...

查看全部評分

S3BL100 發表於 2014-11-29 21:30 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2014-11-29 13:58 發表
透過整合38,40,42C 可以整合條秀荃線唔係唔可行,係有D 難度,始終而家要咁多特車俾38同42C 先算搞得掂,學其他版友話齋,分拆42C有兩個問題解決,就青荃區內客的問題及可不可能維持到咁密,後者參考返42A 的經驗當然無問題,前者九 ...

係唔可行架,荃葵一邊一定唔會放手,佢地嘈 40P 全日咁耐,
有乜可能會俾你由 38 40 42C 減車開條東九半山荃葵線?

而且你咁搞,咪一樣有一大堆窿走左出來…
如果 40 由美孚抽走,塞條秀荃落去,咁美孚有咩巴士往返觀塘道沿途?佢地唔會嘈?
將 40 改行上路,葵芳又有咩車返觀塘道沿途?
如果係 42C 拆開兩條,點解唔係俾 40P 全日,而係要做全日秀荃?
如果唔改 42C,淨係 40 skip 美孚,又減到幾多車出來?夠唔夠開秀荃線?你有冇仔細思考過?

原帖由 GW5878 於 2014-11-29 19:17 發表

講得輕鬆喔
.

點同?

40 兩邊總站區都係人流多的商住混合區,需求多到傻,本身無架合理巴士直達已經係好荒謬,
況且中途上落乘客大部分都有其他替代品。

將荃一邊基本上係純住宅區,而且行所謂特快根本唔快,最多亦只係對目標客源當中的幾萬人口有提速效果,
咁點解一定要飛起山上廿幾萬人?

巴士公司肯唔肯開條快線,唔係視乎有無競爭咁簡單,而係視乎開條快線唔做中間班客
到底幫到佢地自己定害左自己。如果係後者,佢地唔鍾意開快線做一小撮客,你嘈都無用。
fb.com/scientisthk2usa/
GW5878 發表於 2014-11-29 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-11-29 20:26 發表

你響323#講的:「加上繞道入九龍灣可以做哂兩邊商貿」, 同經秀茂坪停站有咩分別?
如果將軍澳夠客, 行繞道已經慢, 做埋九龍灣變得慢上加慢, 將軍澳人真係會搭?

結論: 由頭到尾你都係針對緊秀茂坪!! ...

之前已經講過兩者係有分別,就係荃葵主流客源乘車方向與將軍澳主流客源相反

一來可善用逆向運載能力(試問將荃上繁真係有咁多人要由荃葵往觀塘/將軍澳住宅?)
今時今日繁忙時段單向頂閘既線都未必賺大錢,咁你又點樣保證單向客源既將荃賺錢?
二來荃葵乘客唔會對將軍澳乘客乘車時間有太大影響
一架往東九既巴士係唔會影響一架往荃灣既巴士行車時間,但順秀班人有影響(停站問題)

結論: 荃葵客個條件始終係與觀塘客有異,你又有乜辦法?

如果因為行九龍灣會慢而唔搭既話,同樣地佢地都唔會搭一條經利安秀明既線,因為其實行兩條路需時差唔多

原帖由 S3BL100 於 2014-11-29 21:30 發表

係唔可行架,荃葵一邊一定唔會放手,佢地嘈 40P 全日咁耐,
有乜可能會俾你由 38 40 42C 減車開條東九半山荃葵線?

而且你咁搞,咪一樣有一大堆窿走左出來…
如果 40 由美孚抽走,塞條秀荃落去,咁美孚有咩巴士往返觀塘道沿途?佢 ...

咁我點都深信善用逆向運載會好過去做埋順秀,請睇上面

EX-TL 發表於 2014-11-29 23:40 | 顯示全部樓層

回復 328# 的帖子

將荃九龍灣版本好似係行啟福道+啟祥道, 當中偉業街天橋成日塞車, 荃灣出將軍澳班次卡住響九龍灣,
脫班導致將軍澳班次開唔足, 咁唔知對將軍澳係咪好事呢? 如果情況不佳, 連早繁將軍澳出荃灣客量都唔夠,
試問巴士公司會唔會肯同你班將軍澳人癲落去?!
castanopsis 發表於 2014-11-29 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-11-29 22:10 發表

之前已經講過兩者係有分別,就係荃葵主流客源乘車方向與將軍澳主流客源相反

一來可善用逆向運載能力(試問將荃上繁真係有咁多人要由荃葵往觀塘/將軍澳住宅?)
今時今日繁忙時段單向頂閘既線都未必賺大錢,咁你又點樣保 ...

咁其實將荃就算行山都未必無雙向客源ge
單向客源的出現一般在於住宅區來往商業區的路線
例如區內的98D/296D,區外的590,過海的961/962系

接駁兩個住宅區的路線通常都有一定雙向客源
將軍澳區內796X/798係客量最雙向的兩條路線
早繁入將軍澳他同下繁出土瓜灣/沙田,坐滿企人係司空見慣,有時甚至會頂閘
而這個雙向客源的由來,就係因為796X/798接駁住宅區

不過問題就在於觀塘山有無將軍澳山下咁多逆向通勤客
因為山下總算有個工業區幫手,觀塘山就剩係得學校