hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴好應該發大277E去做
開啟左側

九巴好應該發大277E去做

lokwah2a 發表於 2014-12-19 09:57 | 顯示全部樓層

htpxcw 發表於 2014-12-19 21:32 | 顯示全部樓層
真係做過境客的話就應該上水尾站飛清河
咁就真係特快線
然後上下繁加密273B同轉乘優惠補償番
iseen 發表於 2014-12-19 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 htpxcw 於 2014-12-19 21:32 發表
真係做過境客的話就應該上水尾站飛清河
咁就真係特快線
然後上下繁加密273B同轉乘優惠補償番
清河唔飛得, 係客倉
改清河做頭站就得啦
EX-TL 發表於 2014-12-20 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 iseen 於 2014-12-19 22:49 發表
清河唔飛得, 係客倉
改清河做頭站就得啦

過往太多太多例子, 睇黎改左清河做頭站, 清河唔會再係客倉.

應該係277E上水尾站, 清河客用273B出上水轉277E.
lokwah2a 發表於 2014-12-20 11:49 | 顯示全部樓層
htpxcw 發表於 2014-12-20 12:44 | 顯示全部樓層
原帖由 lokwah2a 於 2014-12-20 11:49 發表
277E 飛了咁多站, 只不過去清河對我來說是可以接受的

難道住 "清河" 的人不能享受特快服務嗎

273B轉277E現時已經是免費轉乘,而且落車上車係同一地方,277E 20分鐘一班,點都就到時間去轉,其實相當方便
清河做頭站其實都得,但要keep番原有上水走線,即係清河開,然後經掃管埔、馬適路入天平總站再開去火車站,
不過咁的話我相信清河人寧願自己搭273B去火車站好過
kevinszeto 發表於 2014-12-20 13:55 | 顯示全部樓層

277e仍屬比較新嘅線,客源未穩定,走線唔適宜作大改動,但班次同停站可以微調一下

如果要吸引即日來回嘅過境客,上水方向應該提早頭車至7點, 開00、30,新開四班車應該全部飛走清河,參考273d轉全日,應該冇阻力。仲有,朝早所有上水方向班次,去到apm5期應該兜埋入去277x果個站,兩架車一齊等,應該可以增加吸引力

至於朝早藍田方向,隨住人口增加,加班係遲早嘅事,不過相對20轉開15,喺最多人嘅時間開一班清河起載嘅特車,同時一班天平開嘅車飛走清河,大家應該仲開心

AVW28 發表於 2014-12-20 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 lokwah2a 於 2014-12-18 11:45 發表
官塘係有過境巴士, 不過係去 "皇崗" 和 "深圳灣", 始終去羅湖係方便 D
( 睇吓皇崗出面條 "的士人龍" 就知道)

上水坐東鐵比粉嶺好, 因為一定有位坐

** 我試過這個方法, 真的很方便 **
總車費比官塘 - 皇崗過境巴士 ...
OT.過境巴的確比277E/277X轉東鐵去羅湖過境貴,
但這要視乎你係深圳的目的地,去到深圳後的車錢都係返度啦!
LL3850
jocosben 發表於 2014-12-21 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 htpxcw 於 2014-12-20 12:44 發表

273B轉277E現時已經是免費轉乘,而且落車上車係同一地方,277E 20分鐘一班,點都就到時間去轉,其實相當方便
清河做頭站其實都得,但要keep番原有上水走線,即係清河開,然後經掃管埔、馬適路入天平總站再開去火車站,
不過咁的話我 ...
277E 上水北>上水站>清河既走線我覺得係合理
從地理上講, 要做哂呢3個PART,走線惟有係由北至南甘落去, 甘樣對上水各小區乘客黎講亦唔會太兜
另外對過境客黎講, 甘樣既走線車程唔會太耐又有位坐
如果話飛起清河用273B轉乘, 我諗清河乘客都流失大半, 搭呢D長線都係貪一程過, 要轉的話繁時273A轉277X可能仲方便
其實277E入清河平日不過用多5分鐘左右, 當然繁時要更多, 但慳個5-10分鐘真係會令佢一下子吸好多過境客?我就好懷疑
277E無埋清河服務範圍就細左D, 如果到時過境客又唔BUY就得不償失, 始終清河人口多, 又年青, 加上中長期都有房屋發展, 交通需求會愈來愈大, 都值得九巴發展
kmb71k 發表於 2014-12-21 01:40 | 顯示全部樓層

平日下午四點幾見佢係大老山都載唔夠半車客就返上水
唔經清河我覺得隨時更流失更加多客量
單靠上水同天平我覺得好難支橕到條線
以上回應,是否可行?是否合適?