hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西港島線通車的首個工作日在西營盤觀察之匯報 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 西港島線通車的首個工作日在西營盤觀察之匯報

mak5052 發表於 2015-1-12 14:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-1-12 14:45 發表

Emm...上面講錯左,590要留早繁,因為灣仔北需要佢…

但下繁就唔比啦,叫佢地行入去上590A算…

佔中行法呀…emm

咁講,早繁拆2條,一條行西面特快,比如叫590B,一條為現時的590,590B類似佔中版590,用6.90做埋香港仔往中環,然後 ...

西面特快給91做是否可取, 建議該線工半雙向, 590不改, 590A併入90
ksmbh 發表於 2015-1-12 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-1-11 18:49 發表

咁好老實,
閣下舉果d客量算高果堆, (更重要既觀點係, 呢堆全部九巴獨營)
但西區明顯地有堆密完之後載空氣既時候...

咁請問減班應該減邊d?

18X今日東行可以得三個客,
呢d減好合理喎.. ...

新記應該預計18X可以保有競爭力
否則不會地鐵開前兩年都開線
但似乎表現係大跌眼鏡
今晚見18X 20:00離開北角西行班次
坐得20個客
往時可以大半滿至坐滿
brianso198 發表於 2015-1-12 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2015-1-12 20:31 發表

新記應該預計18X可以保有競爭力
否則不會地鐵開前兩年都開線
但似乎表現係大跌眼鏡
今晚見18X 20:00離開北角西行班次
坐得20個客
往時可以大半滿至坐滿 ...

18X無競爭力根本正常...
要座位特意預時間,
最慘既係畀八蚊但換黎既都唔係快既行車時間仲要服務時間有限制...
地鐵無呢個限制之後仲要平過18X...(來回由太古坐去香港大學先$7.7+$6.9)
如果堅城上仲要一定有位坐既時候...
巴士賣座位呢個最大既selling point究竟有幾多價值呢?

雖然18X呢幾日繁忙時間客數睇落唔差,
不過如果以咁多條東西黎講18X算係最差果條...
唔好忘記18X繁時係20分鐘一班...

極少班次企人既722早繁做緊7-8分一部...

而家最大獲既係,
2013年7月14號之後既重組18系非繁資源過剩既問題越來越明顯,
不過老新覺得東西有得做先至暫時唔處理,
呢點西港島線通車前都仲可以有得講,
但西港島線通車之後之後18,18P,18X三線非繁比以前更加鬥無客...

而家果份顧問報告難聽講句完全唔知做乜...
佢話43X, 46X客量大跌,
係跌呀, 不過升個幅度足以彌補跌舊客量,
跟住果d咩18X就乜都唔改,
個結果? 43X, 46X客量無大跌, 18X自己就大跌...

連4號下繁係何東夫人堂(返南區方向)都可以同你企黃線...
咁...坐係度做重組班友有無諗過實際居民乘車情況?

kmbodth 發表於 2015-1-12 22:23 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-1-12 22:14 發表

要座位特意預時間,
最慘既係畀八蚊但換黎既都唔係快既行車時間仲要服務時間有限制...
地鐵無呢個限制之後仲要平過18X...(來回由太古坐去香港大學先$7.7+$6.9)
如果堅城上仲要一定有位坐既 ...
18x嘉安街上橋都算,仲經北角,快又唔夠快,慢又唔夠電車便宜,咁嘅線多客才奇。

mak5052 發表於 2015-1-12 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2015-1-12 22:23 發表
18x嘉安街上橋都算,仲經北角,快又唔夠快,慢又唔夠電車便宜,咁嘅線多客才奇。

若18X東行不停灣仔北, 來回跟722落橋, 並如九巴5一樣, 一出站即分段 (建議$7), 加18X < > 2A, 81, 82, 82X, 43M BBI, 會否可保存實力?
BlackBird 發表於 2015-1-12 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-1-12 22:36 發表

若18X東行不停灣仔北, 來回跟722落橋, 並如九巴5一樣, 一出站即分段 (建議$7), 加18X < > 2A, 81, 82, 82X, 43M BBI, 會否可保存實力?

我見日日都有水魚上18X去灣仔
唔經灣仔,少左堆水魚,新記肯咩?
況且,18X實際用途就係屈水魚錢
就算18X少客,新巴都好大機會死保
P960早日摺線
ksmbh 發表於 2015-1-12 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-1-12 22:14 發表

要座位特意預時間,
如果堅城上仲要一定有位坐既 ...

18/18P批炮台山去灣仔中環返工客其實係新記趕走
18佔中後一路不重開
班客就一去冇回頭
就算開返線
西港島未通都已經坐唔滿上清風街橋
以前兩線炮台山地鐵未必上到
變成有位坐
根本唔係單單關西港島線事
brianso198 發表於 2015-1-13 07:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2015-1-12 22:49 發表

18佔中後一路不重開
班客就一去冇回頭
就算開返線
變成有位坐
根本唔係單單關西港島線事 ...

佢係都要得罪哂成村人我地幫佢唔到...
23都好似出現呢個問題,
佔中之後23班次不穩既問題更加嚴重...
brianso198 發表於 2015-1-13 07:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2015-1-12 22:23 發表

嘉安街上橋唔合理咩?
但條線本身個定位模糊不清,
想做果d客又做唔到,
尾站果堆友本身堆線又有大把運載能力既時候...

而家咁既客量縮做兩繁好過...
adv_106 發表於 2015-1-13 07:20 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2015-1-12 22:49 發表

18佔中後一路不重開
班客就一去冇回頭
就算開返線
變成有位坐
根本唔係單單關西港島線事 ...

18X根本就係一個錯誤,定線不夠快和班次過疏都算,仲要在18/18P/720度抽車先係問題

18X第1日開辦已經搞到18/18P做到死,炮台山>中西區班仔送晒給同站的619(仲要九記時段),
跟住因應720A取消下繁,720灣碼班客等左大半個鐘都上不到車,又趕走一批客仔。

新巴本身就做不起18X條線,仲因為西港島線通車令18X變半頹廢線,而其他有客的線又因為一條半廢線而被減車,真係不知點搞