hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城記最蝕的路綫
開啟左側

[問題] 城記最蝕的路綫

tracytracy1998 發表於 2015-1-9 19:02 | 顯示全部樓層

76用車少(單層)兼部分班次頂閘
zh.hkferry.wikia.com 香港渡輪大典~
Lelouch 發表於 2015-1-9 19:52 | 顯示全部樓層
967會唔會有份
淨係兩繁單向多客
非繁成日都幾個-十零個上公路
又要過兩條最貴隧道
volvo_chan 發表於 2015-1-9 19:52 | 顯示全部樓層
早前同過一位城記人仕交流,如果只計大線,
10號是港島線中最蝕錢的,一單時間長,用車多,
回車慢,收得又平,據說每單要最少上一百幾人先開始有錢賺!

至于你信不信,我反正信了
wingho_cwh 發表於 2015-1-9 21:10 | 顯示全部樓層

樓上都識講大線啦。。=)
仲有,比我就買係3B最蝕啦,因為根本就係城新刻意要打殘佢嘛,落足咁多工夫做低佢仲唔蝕既話,就好笑囉
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
ne2059 發表於 2015-1-9 21:18 | 顯示全部樓層
會唔會41A?
castanopsis 發表於 2015-1-9 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2015-1-9 19:52 發表
早前同過一位城記人仕交流,如果只計大線,
10號是港島線中最蝕錢的,一單時間長,用車多,
回車慢,收得又平,據說每單要最少上一百幾人先開始有錢賺! ...

每單100人先有錢入袋實屬正常
正常市區線通常aim at每個座位收$10,而之前有人計過大部分市區線30-40人先開始賺錢
10號收$3.4,市區油費高,100個人先開始賺錢我唔覺得驚訝

不過10號流水能力真係好驚人,連銅鑼灣都可以有一大堆人搭10去北角
100人其實都幾易達標
相信10號蝕得多主要係因為用車多
好似我上面咁講,每車其實未必係蝕得好嚴重
castanopsis 發表於 2015-1-9 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 ne2059 於 2015-1-9 21:18 發表
會唔會41A?

76點都墊41A底
76除咗某段時間頂閘,其餘時間都好差
41A整體客量好過76之餘仲有流水幫補
城巴對待兩線態度亦似乎有分別
 樓主| kmbodth 發表於 2015-1-9 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 ne2059 於 2015-1-9 21:18 發表
會唔會41A?
41A應該有正數。有時41A在寶馬山/勵德往南區更是上滿,76就成為司徒拔道往香港仔乘客的救星。
btw76嘅生命力仲強過43X?一條取消唔去,一條就無限復活。

kay 發表於 2015-1-9 22:33 | 顯示全部樓層
會唔會41A?
41A唔好齋睇非繁南區無客

反方向炮台山至勵德,經常有大量乘客上車坐一陣就落
有時可以企人上勵德,76都無呢堆客仔

81少客唔多唔少可以賴41A

不過最近收工搭41A經驗,勵德個帶交通比以前塞左好多,以前唔上42上41A差唔多時間返南區
依家41A隨時慢過42唔少,山上係慢車,仲有機會塞到停係度

而且平日下繁都由20分拉到25-30/19-26分1班,都唔肯出多部車維持20分1班

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 agree

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
BlackBird 發表於 2015-1-9 23:25 | 顯示全部樓層

3B,10,12,應該係呢3條其中一條
P960早日摺線