hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015施政報告有關公共交通內容
開啟左側

[問題] 2015施政報告有關公共交通內容

reason 發表於 2015-1-14 21:59 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2015-1-14 20:55 發表
冇貨車入去送貨,你去到中環尖沙咀食屎呀?
我都會去中環尖沙咀派貨,貨車送完就走,有幾阻街?
要針對既係擺半日都唔郁既私家車,唔係貨車囉! ...

同意。除咗翻炒多年嘅運輸政策之外,我覺得仲可以由路政入手。
路面設施絕對有空間改善,例如清楚劃分上落客區、上落貨區,邊啲路段可以短暫停車等候,邊啲可以泊車等等。
好多時眼見明明條路唔係多車,就係有架車停埋一邊霸住條線,結果成條街塞曬。

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
tracytracy1998 + 2 agree

查看全部評分

KG1428 發表於 2015-1-14 22:35 | 顯示全部樓層
觀塘區,尖沙咀區成食柴區
S3N92 發表於 2015-1-14 23:30 | 顯示全部樓層
London都想搞ultra low emission zone,,,,,,但人地混能車比例咁高...香港就算啦
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
ccicoltd 發表於 2015-1-15 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2015-1-14 19:51 發表
CWB係怡和街, MK係彌敦道, 咁中環既低排放區係邊條路?

德輔道中?
曾經提出過在電車路種草,這個計劃還會繼續嗎?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
leochill 發表於 2015-1-15 09:43 | 顯示全部樓層
「貨車送完貨就走」,
唔係下下送地舖, 如果要上樓, 停車, 取貨, 等LIFT, 交貨, 再等LIFT, 快極都幾分鐘, 唔係時間?
私家車固然要管, 但都唔可以唔理貨車
nickk 發表於 2015-1-15 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2015-1-15 09:43 發表
「貨車送完貨就走」,
唔係下下送地舖, 如果要上樓, 停車, 取貨, 等LIFT, 交貨, 再等LIFT, 快極都幾分鐘, 唔係時間?
私家車固然要管, 但都唔可以唔理貨車 ...

咁洗唔洗半日?唔通做完同你喺度hea咩!
冇嘢架,羊毛出在羊身上,你要貨車唔入去,冇所謂架,運費大幅上升,跟住貨物出售價格大幅上升,倒頭來受害既係邊個?

重整巴士路線係有必要,例如中環,巴士西行全部改行干諾道中,干諾道中全部改為禁區,只準巴士上落客,貨車私家車只可於皇后大道中同德輔道中西行停泊,東行劃為禁區兩邊分流,係咪好過限制出入呢?

OMG
cy35 發表於 2015-1-15 10:48 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2015-1-14 19:51 發表
CWB係怡和街, MK係彌敦道, 咁中環既低排放區係邊條路?

DVRC
iseen 發表於 2015-1-15 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2015-1-15 10:24 發表

咁洗唔洗半日?唔通做完同你喺度hea咩!
冇嘢架,羊毛出在羊身上,你要貨車唔入去,冇所謂架,運費大幅上升,跟住貨物出售價格大幅上升,倒頭來受害既係邊個?

重整巴士路線係有必要,例如中環,巴士西行全部改行干諾道中,干諾道中全部改 ...
最大既問題係執法不嚴, 就算Set 禁區 D 貨車都會照停
禁出入先可能Cut 得曬個問題,同時都會減到車流量
nickk 發表於 2015-1-15 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 iseen 於 2015-1-15 13:19 發表
最大既問題係執法不嚴, 就算Set 禁區 D 貨車都會照停
禁出入先可能Cut 得曬個問題,同時都會減到車流量

咁你去到呢D地方食屎都得了
OMG
iseen 發表於 2015-1-15 15:37 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2015-1-15 13:55 發表

咁你去到呢D地方食屎都得了
老實講, 封左市中心路段唔比私人車輛進入其實問題唔大
好多城市既市中心外圍都有泊車位, 比私家車輛停左再行入去
加上香港公共交通相對地完善,問題其實唔大

佔領運動時, 有無真係造成大既交通問題? 係無。