hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度西貢區巴士路線計劃出爐
開啟左側

[服務調整] 2015-2016年度西貢區巴士路線計劃出爐

fleetline 發表於 2015-1-19 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2015-1-19 06:38 發表
296A出牛頭角方向大部份乘客都係喺總站/好近總站嘅唐明街上車
如果唔爆嘅時侯用定點
大部分乘客可以預時間
無幾多客會走

出九龍就可以, 咁返將軍澳呢?
到時咪趕客走.
儲錢
fleetline 發表於 2015-1-19 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-1-18 21:16 發表
咁都有得屈。
行左天橋之後,幾乎停唔返原本個站,移前 30 米唔會有好大幫助,但點都好過唔搬。

再者即使班客無得叫兩飛,都唔一定係等佢,
可以係死等 296c。 ...

所以就得出結果旺角客主要坐296C, 因為佢地會在296C車站等候,
到有796c時才考慮走過去.

九龍城因為有較密796X選擇, 所以乘客偏向企在796X車站等候,
到有296C時才考慮走過去.
儲錢
ma212223 發表於 2015-1-19 11:46 | 顯示全部樓層

回復 181# 的帖子

翻將軍澳唔係用BBI嘅296C同296A都一樣價錢
296A分車俾296C理論上唔影響等車時間

而家296A轉乘客收得咁少錢
少少流失都唔係問題
一出RDP   要去鵝頸橋?
GK3258 發表於 2015-1-19 13:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2015-1-19 11:46 發表
翻將軍澳唔係用BBI嘅296C同296A都一樣價錢
296A分車俾296C理論上唔影響等車時間

而家296A轉乘客收得咁少錢
少少流失都唔係問題
就係轉乘,一流失失既係兩條線既客
上左地鐵,好少會去到觀塘再轉
想cut296A車係自掘墳墓
S3BL100 發表於 2015-1-19 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2015-1-19 11:08 發表

藍田去旺角同西九開新線唔係唔可以開, 只係唔一定要行觀繞.

藍田山好多地方都可以步行至地鐵站, 加埋有紅小競爭,
要快又唔夠人快, 要密又冇可能做到, 要平又唔夠16平,
藍田區人口又唔會有大量人口增長, 如果只做藍 ...

乜而家唔會有大量人口增長,就代表唔夠客?
一個地區可以發展成熟,但係交通配套追唔上,反映唔到實際需求,有咩咁出奇?
又或者係反映到實際需求數字,但係因為其他種種原因唔開特快線分流。
不過今日唔開,唔代表聽日唔會開。

拎藍田山同尚德去比,真係貽笑大方…

尚德行去地鐵站有幾遠?使唔使上落山?藍田又要幾遠?淨係 A 出口條電梯,穿過匯景商場落到大堂,都要至少個幾字啦。
如果係住得近啟田道的,唔搭 16 係正常,無人會特登行上山搵車搭,16 從來亦唔係諗住做呢班客。
但係如果係山頂,往來地鐵站大堂步程咁耐,條電梯仲要成日俾人鬧,咁佢地會唔會搭行去地鐵?

如果行到的話,點解山頂朝朝會塞爆 16 同綠小 63 落觀塘,16 去到觀塘站都會落一班地鐵轉車客?
尚德又會唔會搞到好似藍田山,需要一條接駁線送班尊貴居民去地鐵站?

而家唔係話要快過所有其他交通工具,而係只係需要合理時間,道理就正如 40 唔需要快過紅小,都一樣做到好多觀荃客。
況且如果可以跑觀繞,紅小同巴士的行車時間差距會大幅收窄。仲未計碧雲道係紅小禁區。
如果一定要快過其他競爭對手先生存到的話,296C 應該已經摺左線。

真係可以同藍田山比的,係寶達同上秀,最多再加多翠林康盛,望下人地條 98C,七成客源來自山上,
寶達上唔到車。同藍田山頂一樣,部分服務範圍都有紅小競爭,而且唔會有人行路落地鐵站。

至於 296C 加站問題:我又想問,而家尚德出觀塘客又奉旨要去到牛頭角調頭或者行返轉頭?
$8.3 出觀塘,擺明係屈錢架啦,但屈得來會係有價有巿。
況且心水清的都應該知道,上繁迴旋處西行一般都只係多車、車流慢,
但係真係塞得嚴重的,一般係下晝打後,果陣尚德有幾多人要去旺角同西九?
都話左,之後追返突,尤其是亞皆老街窩打老道交界堆燈唔係人咁品,
既然追返有突,咁試問行迴旋處加個站又損失D咩?

當然,駿業里加站都可以收貨,但吸客能力相信點都差過擺正 apm。

巴士公司最後點做,唔到我話事,我只係點出一個方向,可以點樣做靚盤數。
你地又想留條線可持續發展,又唔俾條線執得幾多得幾多,點可以咁架?

40 未改路前,長沙灣的確可以上到幾十個,但係當中有幾多係真係去觀塘道沿途?有幾多係唔可以搭 6D?
98C 長沙灣多客,但唔少都係秀茂坪至翠林落車,人地根本無鐵路覆蓋。
咁試問 296C 又點同?當 98C 下繁間中可以美孚開車成粒鐘以上先上公路,296C 飛中途站都係快 10-15 分,
咁既行車時間對於鄰近鐵路的乘客,有幾大吸引力?
完全無人咁搭又未必,但係為左呢幾個客,令到反方向做少好多潛在客源,
本來可以做到雙向多客就唔做,對於維持條線持續生存,有咩好處?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
FD5410 + 1 貽笑大方…

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
fleetline 發表於 2015-1-19 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-19 13:32 發表

乜而家唔會有大量人口增長,就代表唔夠客?
一個地區可以發展成熟,但係交通配套追唔上,反映唔到實際需求,有咩咁出奇?
又或者係反映到實際需求數字,但係因為其他種種原因唔開特快線分流。
不過今日唔開,唔代表聽日唔會開。

...

一個地區發展成熟但交通配套追唔上唔出奇, 但唔見得藍田出西九有這個問題.
藍田山沿線有晒通道去地鐵站, 由德田行到地鐵站15分鐘搞掂,
唔想行快既有小巴, 慢既有16, 真係唔夠?

我贊成藍田增加路線去深水埗區, 但不贊成行觀繞, 因為唔夠客.
藍田山坐16同綠小63落觀塘好多都唔係轉地鐵, 主要轉地鐵的216M客量又唔見得好好
用40做比較就好笑啦, 唔通藍田出西九需求比觀荃多?
寶達同上秀又有冇有蓋通道直駁鐵路站?

又講番296C, 既然駿業里加站都可以收貨, 點解要非APM不可?
要屈錢, 駿業里可以做到,
要方便, 駿業里雖未去到完美, 但都唔差,
要速度, 有時迴旋處西行塞車仲耐過296A兜轉頭, 點屈錢?
迴旋處過左朝早9點就開始塞, 而亞皆老街窩打老道交界果組燈最多用多5分鐘,
時間點到補唔番, 如果死都要停APM而要加車, 條數咪仲差?

296C去長沙灣吸客, 點都好過東京街長期0客量.
行車時間對於鄰近鐵路的乘客, 吸引力就係一個座位, 港鐵點都比唔到.

儲錢
GW5878 發表於 2015-1-19 17:59 | 顯示全部樓層

回復 185# 的帖子

一個唔該晚繁係 apm 有架 11X 係你架 296C 前面,我真係要祝你好運。
poohpter 發表於 2015-1-19 18:04 | 顯示全部樓層
半離題半有關連……

新巴近日已移除上年十一月796P/796X改動之海報,
取而代之為宣傳796P「晨早特快 直達尖沙咀」Poster;
並附上三班車抵達九展及新港中心預計時間:
796P Poster.jpg

另回:如果796P回程唔想柯士甸站一帶兜路,
可改由天星碼頭開出,直出梳士巴利道,省時快捷。
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
ccicoltd 發表於 2015-1-19 19:07 | 顯示全部樓層

回復 188# 的帖子

尖碼開,即使入九龍公園徑再返廣東道新港,也算繞路繞得有所為。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
hokachung 發表於 2015-1-19 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 poohpter 於 2015-1-19 18:04 發表
半離題半有關連……

新巴近日已移除上年十一月796P/796X改動之海報,
取而代之為宣傳796P「晨早特快 直達尖沙咀」Poster;
並附上三班車抵達九展及新港中心預計時間:
另回:如果796P回程唔想柯士甸站一帶 ...

其實佢個預計時間喺日常情況下做唔做到?