hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 280X客量
開啟左側

[問題] 280X客量

沙田巴士迷 發表於 2015-2-17 04:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2015-2-16 20:57 發表

82K 兜咁鬼耐,係咪真係有人用佢由美田去威爾斯 ?
仲未計未身美林果邊都有條 80K 去威爾斯,就算美田可能有長者不願步行,
但 283 到市中心轉乘 80K 總好過迂迴的 82K 吧。

281S 車從何來 ?
旺角又要陪兜油麻地 // 佐 ...

以長者同肢體殘疾障人士來說, 當然一程車到醫院係最好不過啦.
相信都唔會介意付出多少少時間.
283轉80K時間上係好啲, 但叫肢體殘疾障轉車同時影響到兩條線嘅客上落, 對長者同肢體殘疾障人士都係唔方便.
而且對普通客來講冇轉乘, 車費較貴.

281S車從何來都係一個好問題.
其實主要用途係方便到青沙可以更快去到旺角, 而佐敦客又可以更快上返青沙.
最重要係可以方便到港島客從西隧入佐敦可以更快上到青沙, 更快前往沙田各區.
siusiupeople 發表於 2015-2-17 08:20 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2015-2-17 09:16 | 顯示全部樓層
仲有成個禾輋瀝源市中心都冇一樣野係宣傳280X的, 想人知有條咁既線都幾難
(尋晚坐280X計埋我得3個客, 全部雅翔道下車, 之後我轉905返西環, 合共只是25分鐘)
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
GL3789 發表於 2015-2-17 10:46 | 顯示全部樓層

原帖由 沙田巴士迷 於 2015-2-17 04:32 發表

無錯, 82K係比82B貴.
但82K可以去到威爾斯, 方便居民直接前往威爾斯醫院.
雖然82K係要兜埋顯田, 但方便到一眾輪椅客同長者前往醫院唔駛轉車.
現時美田居民主要都係靠小巴轉港鐵, 車費都較82K一程貴.
所以, 82K如果 ...

82K成半個鐘一班,同一個方向多個輪椅客都上唔到喇,唔覺得又幾方便喎

一開頭82K拉上黃泥頭夠話起死回生喇,最後咪只係特定時段有班學生客充撐下咁囉
呢條線只可以講得係 食之無味,棄之可惜
沙田巴士迷 發表於 2015-2-17 15:23 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-2-17 08:20 發表

82K 咁疏車, 我搭小巴轉港鐵, 都唔知上左82K未?

呢D 咁的線仲留係世上簡直係奇跡.

咁平常人就緊係會小巴轉港鐵,
但如果有82K除了方便輪椅客同長者, 亦可吸納想一程車就到嘅客, 而且收費又較小巴轉港鐵為平.
加上82K又係定點班次, 乘客掌握巴士時間較容易, 可以就返時間先去等.

當然趕時間嘅咪唯有照畀多啲錢, 轉多程車.
九巴將啲班次調到咁疏自然少客搭啦.
九巴真係好唔識做.
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-17 15:25 | 顯示全部樓層

回復 204# 的帖子

當然
82K客量真係好低
但不過有D野並唔係因為咁就代表放低條線唔理...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
沙田巴士迷 發表於 2015-2-17 15:31 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2015-2-17 10:46 發表

82K成半個鐘一班,同一個方向多個輪椅客都上唔到喇,唔覺得又幾方便喎

一開頭82K拉上黃泥頭夠話起死回生喇,最後咪只係特定時段有班學生客充撐下咁囉
呢條線只可以講得係 食之無味,棄之可惜 ...

咁又未必咁好彩同一班車有多個一個輪椅客嘅.

九巴成日將因果調轉.
你班次少, 客自然少.
但九巴成日都話因為客少所以要調疏班次.

就係因為呢啲咁嘅思想咪搞到佢蝕咗咁多年錢.

你條線一開綫就密, 做到個口碑, 自然吸納到本來乘坐其他交通工具嘅乘客改你.
而如果一開綫就疏, 你想人地會改搭你就難過登天, 跟住九巴就更大條道理話少人搭唔加密或再減班.

只可以講九巴真係好唔識做生意, 又保守又守舊, 抵佢蝕錢.
慘在居民要因為佢經營不善而被迫畀貴啲車費.
GL3789 發表於 2015-2-17 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 沙田巴士迷 於 2015-2-17 15:31 發表

咁又未必咁好彩同一班車有多個一個輪椅客嘅.

九巴成日將因果調轉.
你班次少, 客自然少.
但九巴成日都話因為客少所以要調疏班次.

就係因為呢啲咁嘅思想咪搞到佢蝕咗咁多年錢.

你條線一開綫就密, 做到個口碑, 自然 ...

換句話講又係咪「班次密,客就自然多」?
兩者無必然關係
例子就係九巴82M,早繁九龍塘開試過10分鐘一班,一樣係拍烏蠅,最後取消埋
相反798一開線係疏,但係有需求就由單層轉雙層 + 加班

九巴見63系小巴條龍咁長,開條82B啦,點知客量仲差過82K
俾著我都灰喇
siusiupeople 發表於 2015-2-17 17:12 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-2-17 17:13 | 顯示全部樓層