hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青沙,係咪大家想象中咁吸引?
開啟左側

[經歷分享/報告] 青沙,係咪大家想象中咁吸引?

hon_son_wilson 發表於 2015-3-5 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2015-3-5 16:01 發表
同意前面有人提議86改去火炭,我認為可改86A經沙田圍路上黃泥頭、86C入銀城街上沙田路,
九龍段86C可改經龍翔道,86改經歌和老街,獅隧三線互轉,286C維持繁時。

咁改的話富豪會嘈無車,86C仲慢過曾大屋上公路,
86由第一城/小瀝源變咗火炭,可能要減到20/30分一班。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-5 17:32 | 顯示全部樓層
青沙九龍基本上可以做既已經做晒,長遠將249X/982X轉全日*再開埋240X都收得工。
*可能須改動兩端走線及削減舊線服務,但舊線未必完全取消。

始終開唔得密,唔使旨意靠轉乘食糊,牌面上做到一個大區一條線就算喇。

同意前面 ...
都係果樣野
240X全日係為左D咩...
繁時線既角色唔錯
但全日來講吸引力唔算大...

而家86系最大問題係路線有點糾結
上述做法只係令件事更糾結....
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
stevechau 發表於 2015-3-5 17:55 | 顯示全部樓層
青沙九龍基本上可以做既已經做晒,長遠將249X/982X轉全日*再開埋240X都收得工。
*可能須改動兩端走線及削減舊線服務,但舊線未必完全取消。

始終開唔得密,唔使旨意靠轉乘食糊,牌面上做到一個大區一條線就算喇。

同意前面 ...

其實...要改行歌和老街既係86A, 唔係86~
DIH 發表於 2015-3-5 20:52 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-3-5 17:55 發表

其實...要改行歌和老街既係86A, 唔係86~

我認我唔熟,之前都係亂吹,「拋磚引玉」。

86系條條都食住石硤尾深水埗,而且呢段都唔少人搭,唔加quota要推車上青沙甚至只係加快原有路線,點搞都係麻煩。
Snowbb 發表於 2015-3-5 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-3-3 23:46 發表
我諗要搞清楚石峽尾來往沙田線,其實究竟係做緊沙田人定石峽尾人。

1. 首先,多唔多沙田人要去石峽尾?如果多,佢地又集中石峽尾邊到呢?
2. 如果係多石峽尾既居民要去沙田,咁我諗佢地應該都係集中去沙田市中心啫,即係好似其他住宅區既線咁,例如798,主力都係做沙中,其他區如大圍、第一城都唔係咁重要。

如果客源係pt.1 所講,多沙田人去石峽尾,咁就麻煩啲,即係而家既86系線,都唔應該離開石峽尾。
但如果係pt.2,咁會易搞啲。即係理論上86A同86C都係唔需要經石峽尾的,咁留返條86做密少少佢,已經搞掂

1. 沙田人去石硤尾 , 多數都係去街市買送的長者

2. 你唔好以為做沙市就得 。

石硤尾呢個老人區 , 有幾多長者要去沙市 ?

好老實講 , 去大圍可能仲多過沙市 ,

你要知道 , 87A / B 在窩仔街的客量都唔係開玩笑
drbean7218 發表於 2015-3-6 10:21 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-3-5 15:11 發表

我當81C殺硬而唔計佢先LA~
一條87D現有服務已經夠冚MOS市中心一帶有餘, 係睇新區果邊點JE~

無T4幹道, 佢地咪建議紅梅谷道落返大圍入青沙LOR
我心諗...行條獅子山公路都就見到個收費站, 呢個時候仲走返落去 ...
始終青沙局限了特快去3號幹線附近的地方, e.g. 中上環, 尖沙咀(中港城, 海港城), 大角咀, 九龍站, 青衣......

這引身我有另一個想法, 將來再開新線時是否一定要全日?  其實繁時單向服務也可以。

e.g. 87D
如果做全日的, 我寧願它跟返RDP 變做87X已經足夠。
但下繁就可以開返中郵特車, 跟41A方法上青沙, 入到大圍上返沙田路入馬鞍山。 至少不用塞界限街,窩打老道及獅隧。

981 - 681的西隧版, 馬市一個站之後直去九龍站, 中上環及金鐘。  
如果搞到好像286C/307C, 就無謂搞。
stevechau 發表於 2015-3-6 15:40 | 顯示全部樓層

原帖由 drbean7218 於 2015-3-6 10:21 發表
始終青沙局限了特快去3號幹線附近的地方, e.g. 中上環, 尖沙咀(中港城, 海港城), 大角咀, 九龍站, 青衣......

這引身我有另一個想法, 將來再開新線時是否一定要全日?  其實繁時單向服務也可以。

e.g. 87D
如果做 ...

綠色呢句係可圈可點...
因為如果大做綠句呢種方法, 無可避免地要大兩味呢樣司機應該幾唔鍾意既野做得比而家更大~
一係就要損害正線服務下既情況去推...

對於巴士服務未必係正面既影響, 始終當專利巴士要同人鬥快...基本上係點都未必快過佢既正面對手, 不論果個係地鐵/村巴/小巴也好...
其實新界西有堆晨早特快線單向出九龍係做緊綠句既野...不過以我而家朝早搭2仔係太子道LCK道交界所見...最叻果架車都係坐滿...我唔知係咪美孚落左好多客LA, 但可見呢樣野係未必受專利巴士客仔歡迎~ 尤其而家D區議員/居民好多時對需求都係得個講字, 話呢個位好重要又話要特快, 到開服務比佢又唔Q用/唔岩用...

同埋始終青沙當年既建造係為左加快北大嶼山同新界西北既道路連繫...
逞要唔係為左比條快路比人出中西九龍...所以局限係3幹附近又無可厚非~
西九龍海皮本身又唔係有好大需求既住宅群同工商區, 所以又點都做唔起堆客...
stevechau 發表於 2015-3-6 15:50 | 顯示全部樓層
記住一D最根本既原因就好易明點解青沙一D都唔好用了...
人地比條路你去北大/大西北...你就拎條路去做中西九龍...
先天條路就唔係咁設計, 你夾硬用自然點做都唔好睇...
[純粹靠估] (更甚者當年經濟麻麻, 失業率高...政治D睇政府可能只係求其嘥錢搵項基建黎起襟低基層失業率, 而唔係睇需求黎起野)

再者推線上青沙亦都唔係因為佢快, 係因為佢無人用比人抽秤...
咪唯有睇地圖將兩邊最近隧道既西九&沙田拿拿臨踢線上去LOR...
但偏偏佢個位上有城隧 下有獅隧 頭頂仲有大埔道...
是但抽條路都方便/快過佢...對呢兩個區黎講口說特快咁踢上去明眼都知係搵笨...
再者踢上去堆線本身又唔夠車, 範圍又唔夠大...本身班次又係救命等死既級數...你話我留係市區等20分鐘坐一程過好? 定係等15-20分鐘上轉車站再等多15-20分鐘轉車好??
條線走上青沙成個路程係咪比原有行舊路快30MINS先?! 如果唔係既根本轉車既方法就點計都多過以前舊路既方法...
所以無人用基本上係早已注定...
ksmbh 發表於 2015-3-6 17:16 | 顯示全部樓層
青沙設計比貨櫃碼頭車用
夾硬開九龍線出口位根本無著數
根本應該用黎開73X/278X青沙特班
一條線掃晒荃葵
分流埋城隧超負荷客量先係
286X食到美田呢個客倉
其實應該出九龍改東京街出
深旺道南昌站對面加站
咁應該食多一批轉地鐵客!

Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-6 19:19 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-3-6 15:50 發表
記住一D最根本既原因就好易明點解青沙一D都唔好用了...
人地比條路你去北大/大西北...你就拎條路去做中西九龍...
先天條路就唔係咁設計, 你夾硬用自然點做都唔好睇...
[純粹靠估] (更甚者當年經濟麻麻, 失業率高... ...
咁講又唔太認同
的確當年好大程度主要係為左駁去貨櫃碼頭同機場
但並唔代表去中西九龍慢
同時間本身獅隧亦唔係快
例如佐敦尖咀其實青沙真係可以好快
葵芳一帶青沙都可以幾快
其他地方雖則唔能夠快十幾分鐘
但成個路程穩定D都有佢既好處

不可置否既係286X的確比起86B多客
287X客量亦都不俗
可唔可以否定青沙可以係部分位置快既成效呢?
咁又未必

其實可以分清楚既係
老九做得唔好同青沙值唔值得發大去做冇關係
又或者部分板友對青沙既路線建議有好大問題同青沙值唔值得發大去做亦都冇關係
例如81縮線/無端端減服務過資源俾青沙
實際上唔太合理
但同青沙本質快慢/有冇用冇關係

好早之前都有提過
青沙不得不否認有佢既優點
預設轉車站同部分地區有速度優勢
對於現時沙田區
甚至係成個新界東既公交服務來講有一定既填補作用
只係有頭到尾老九搞得慢亦搞得唔好
好簡單一樣野
到lee一刻各大有青沙路線既車站都仲係掛緊舊版既青沙BBI資料
(唔清楚280X沿線係咩)
就知道老九有幾用心去做
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過