hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 到底18X仲有咩價值?
開啟左側

到底18X仲有咩價值?

Eragon 發表於 2015-4-15 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2015-4-14 23:50 發表
咁想18X唔經北角做咩?
快?要快既直去SKW仲好啦!
但係,快有咩用?你改快條線而無客,搞一堆6X錦既線出泥,有意思咩?
重點係線快左而吸左既客可唔可以補償到唔經既地方所倒走既客先?
對於18X唔經北角呢個個案,趕既哉一定 ...

問題係依家18X又有幾多客畀你倒走啊?
18X論客量真係有得同平日嘅九巴51、91有得比。
假如唔係收八蚊車錢,呢種線真係一條垃圾渣滓線。

港島北岸明明又有鐵,又有叮叮,都唔知要咁多流水做乜?
最好將10同18踢去藍灣半島,取消晒其他流水線(除2A)吧啦
特快線就算冇客,起碼停少幾個站,車程冇咁長,又慳到油錢,又慳到車長
我估新巴今年可能要蝕過億,如果唔再將2呢種垃圾包袱廢線改快
新巴都係將旗下巴士油成黃色好過。
brianso198 發表於 2015-4-15 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Eragon 於 2015-4-15 00:15 發表

問題係依家18X又有幾多客畀你倒走啊?
18X論客量真係有得同平日嘅九巴51、91有得比。
假如唔係收八蚊車錢,呢種線真係一條垃圾渣滓線。

港島北岸明明又有鐵,又有叮叮,都唔知要咁多流水做乜?
最好將10同18踢去藍 ...

識飛有用?
班次呢?
FBI2 發表於 2015-4-15 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-4-15 00:20 發表

識飛有用?
班次呢?

呢個係港島區既缺陷,當南港島線通車後,基本上所有經香隧的路線都會變到死無全屍.
新巴仲諗住留590鬥快,都唔知個"死"字點寫,不如搵番1-2條4.7既線吊命算啦,將重心擺係薄扶林道更好.

至於西港島線,5X和18X固然要搞搞,因為客量大跌,但係也是一個機會去進一步削減北岸平價(應該話係低於成本價)巴士線的服務.
既然所謂平價線,一班車做100人以上先圍到皮,不如送晒班客俾電車,咁先做到雙贏. 電車執多左客(但成本冇增加),巴士公司借減少平價流水線去減輕成本.
呢個就係我點解咁強調要搞2仔的原因,佢既收費已經係死罪. 當然新巴接手中巴,咁花氣力去陰乾8仔然後改變客源轉特快加價,都係呢個原因.

反之,18X雖然少客,但係佢要圍皮,需要的客量遠比2仔少,所以只需改一改,已經唔同晒.

近幾年,新城已經大幅度陰乾北岸平價流水線,例如勁減5,5B,10班次推D客去5X,力谷82X同時削減2A和82班次等等. 今天係大道東等10仔,大部分時間開緊15分鐘一班,
行出去莊士敦道搭電車仲快,至少電車夠密.

如果而家唔搞2仔,以後要搞就好難.送左條2仔上路,下一步先送18X.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Eragon 發表於 2015-4-15 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-4-15 00:20 發表

識飛有用?
班次呢?

新巴又唔夠車,又唔夠人
單單係嚮紅隧打仗都要出九牛二虎之力
如果重有咁多路線,梗係做唔好班次
精簡架構,即係cut廢線,合併重疊線,係好必須
brianso198 發表於 2015-4-15 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Eragon 於 2015-4-15 00:36 發表

新巴又唔夠車,又唔夠人
單單係嚮紅隧打仗都要出九牛二虎之力
如果重有咁多路線,梗係做唔好班次
精簡架構,即係cut廢線,合併重疊線,係好必須 ...

但唔好意思,
18X條客數唔見得好睇喎...
KR7295 發表於 2015-4-15 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-4-14 16:49 發表

東區已經轉左營,唔係純住宅區,所以不要用以前的舊有思維去看。

新巴無錯係咁建議,但只係提過一年,如新巴真係咁想改722,
就唔會好似43X/46X 咁,年年建議重組啦。

我無話一定要巴士做,但救都唔救下,點講得通? ...
新巴呢間公司好有趣,好多重組都係會幹掉平價線,或者係陰乾,即使條線係有人坐,從而逼人
坐貴線

東西區通勤線係有需求,但以鐵路網絡咁發達,交俾佢地主導無可厚非,
我同意你所講,條線有危機,去救,唔係救都唔救救直接摺咗佢,咁係佢hea做,改到無人搭係佢自己一手造成

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
cruisesnet + 1 Yeah 但係D人吾賣帳, 你CUT平線D人就去左電 ...

查看全部評分

I'm just a small potato!!
brianso198 發表於 2015-4-15 00:41 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-4-15 00:30 發表

呢個係港島區既缺陷,當南港島線通車後,基本上所有經香隧的路線都會變到死無全屍.
新巴仲諗住留590鬥快,都唔知個"死"字點寫,不如搵番1-2條4.7既線吊命算啦,將重心擺係薄扶林道更好.

至於西港島線,5X和18X固然要搞搞 ...

唔好同我講你間公司營運有幾差,
係佔中後你老新有無做好巴士服務?
幾唔夠人但點解過海車大致做得返班次而島內線做極都做唔到?

18P,23流失客量比預期嚴重係因為本身坐果班人覺得巴士公司無心做好佢班次囉...

18X堆人坐你只係因為無選擇,
而事實上亦睇唔出中段有乜需要存在...

2號我唔知,
不過如果2號咁唔值得保既話,
18X亦唔見得值得保...

82X好做極都係兩繁時段,
一到非繁時段根本現哂形,
條線幫到主線賺幾多錢又有咩意思?

根本新城諗住同地鐵鬥快想快D減少減輕損失渣嘛...
但呢招唔係好見得work囉...

brianso198 發表於 2015-4-15 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7295 於 2015-4-15 00:39 發表
新巴呢間公司好有趣,好多重組都係會幹掉平價線,或者係陰乾,即使條線係有人坐,從而逼人坐貴線

東西區通勤線係有需求,但以鐵路網絡咁發達,交俾佢地主導無可厚非,
我同意你所講,條線有危機,去救,唔係救都唔救救直接摺咗佢,咁係佢h ...

班次疏, 貴, 服務時間有限呢三點根本要解決係相當之難,
就算畀你行車路線改得到啦...

新巴自己話經營困難我都唔追究你條18X價錢是可合理個問題啦,
條線20分鐘一班車, 跟住尾班車開夜晚七點八個字,
符合到西區居民需要?

新巴之前仲要斬哂纜話唔考慮延長尾班車時間...

18X要救都係鰂魚涌走,
但你鰂魚涌個位本身地鐵包到實一實, (A, C出口去得哂鰂魚涌商業區堆地方)
要預時間坐你就算快都有一堆因為見到個班次要嚇走哂...

鰂魚涌呢個位做長途線就好好做,
18X係西港島線通車前客量就係咁多,
條線之前加到15分鐘一班既時候客量已經封哂頂...

就算條線飛走北角客量升既幅度係咪真係多呢?
現階段咁樣行都唔係好睇得出...

繁忙時間有客回流返正常,
但非繁忙時間似係資源重疊多喎...

另外,
告士打道唔塞車就好快,
一塞車條線個行車時間都大打折扣...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 告士打道唔塞車就好快,

查看全部評分

KR7295 發表於 2015-4-15 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-4-15 00:30 發表

至於西港島線,5X和18X固然要搞搞 ...
照你咁講,每區點到點,一線走天涯就最理想
之後電車只做流水,上到車但落唔到車都話之佢囉

既然你提到流水線,又平價,但要谷客先叫圍到本,所以要趕盡殺絕,就算將資源開條載空氣的貴價特快線都抵的話,
咁18X係完全做到呢點,仲青出於藍

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
neoplan720p + 1 每區點到點,一線走天涯就最理想 LOL ...
brianso198 + 1 就算將資源開條載空氣的貴價特快線都抵的話 ...

查看全部評分

KR7295 發表於 2015-4-15 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-4-15 00:46 發表

班次疏, 貴, 服務時間有限呢三點根本要解決係相當之難,
就算畀你行車路線改得到啦...

新巴自己話經營困難我都唔追究你條18X價錢是可合理個問題啦,
條線20分鐘一班車, 跟住尾班車開夜晚七點八個字,
符合到西區居民 ...
根本18X西行主要目標唔係北角以東,由定線都睇得出,定係度線班友唔想清楚,直接當係喺A12分拆處理
鰂魚涌呢個位係先天缺憾,唔單只鐵路包實,有路上跑道最快都要去到北角,呢d位置同炮台山一樣,
搭地鐵無訂企,搭巴士又快唔起,咁你巴士唔夠吸引我就梗係鐵路見,無懸念

20分鐘呢個唔係大問題,你條線定線好,回車又穩定的話,有埋定點仲好預添,694就係好好例子
尾車收得仲早過幾年前未加班的18P,稍為延後半個鐘都可接受,始終沿線無咩人適用