hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [奇想] 富豪兩軸B9有冇可能改配MCV車身再戰香江...?? ...
開啟左側

[服務調整] [奇想] 富豪兩軸B9有冇可能改配MCV車身再戰香江...??

leolaw 發表於 2015-4-14 21:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

咁諗係因為E400同VDL DB300似乎比較容易刮底...(呢個觀點其實係咪成立!?)
假如兩軸 B9 (PP9062) 嘅刮底風險比較低 (相對於另外兩個廠家嘅出品),
而改配MCV車身...可能因為比pp9062個殼輕咗而有機會做返上層47座位,

咁樣就可能解決到巴士營辦商面對某些短車線
部分路段易刮底而要避免派ATSE嘅難題.

外國好似有:
http://www.mcv-uk.com/MCV-UK/products_uk.html
不過香港市場要加冷氣機又有D唔同.

同埋要視乎九汽對AMC1  (SY4050) 個車身...有沒有遇上過煩惱之類...

anyway, welcome comments~

GNZ9068 發表於 2015-4-15 03:42 | 顯示全部樓層
版友應該冇留意開英國巴士?

TfL 一對 MCV 殼 B9TL 生意都未做過,就因為過重 (至少其中一部) 被人打返轉頭,因此我並唔認為 DD103 RLE 殼會輕過 WEG2 殼。
唔是我威威, 只是你廢廢 =]
HE7921 發表於 2015-4-15 07:57 | 顯示全部樓層
兩軸B9配E400車身仲好啦,英國Stagecoach已經買了一批
期待香港出現載161人的E500 MMC
 樓主| leolaw 發表於 2015-4-15 13:22 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2015-4-15 07:57 發表
兩軸B9配E400車身仲好啦,英國Stagecoach已經買了一批

只買車身...ADL會唔會開高價...(吸引潛在買家返ADL自家底盤)

如果只係車頭易刮, 似乎把頭軸改前一些嘅ATSE/AMC可能化算D (當然會犧牲少量座位)
但如果係車尾易刮, 似乎比較複雜, 就真係有可能搵兩軸B9配E400車身.

其實兩軸B9底盤係咪比其他廠家出嘅底盤更 "笨" 重?

avbe35 發表於 2015-4-15 15:17 | 顯示全部樓層
聽過吓有機會有類似樓主所講既車出現,
如果係真,可能係DD103 RLE配B9以外既VOLVO底盤,
不過現階段仍然係紙上談兵,唔好抱咁大期望。
HT1176 HT2877 KL5734 MU6285 RA195 RW3568
kmbodth 發表於 2015-4-15 15:23 | 顯示全部樓層
有B7RLE的先例,仍是有可能出現港版B9TL w/ MCV車身,但似乎買量產VDL DB300/K280UD可能性更大
DGCNYO 發表於 2015-4-15 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 GNZ9068 於 2015-4-15 03:42 發表
版友應該冇留意開英國巴士?

TfL 一對 MCV 殼 B9TL 生意都未做過,就因為過重 (至少其中一部) 被人打返轉頭,因此我並唔認為 DD103 RLE 殼會輕過 WEG2 殼。 ...

TFL標準要求多咁多,一般TFL用車都重過人地成噸,無得比的,也不是可舉例的情況
不過B9重...係B9既問題,車身做到既野唔多,由其尾軸超重問題,唔通裝個獨立冷氣去車頭咩,不切實際

樓主| leolaw 發表於 2015-4-15 23:32 | 顯示全部樓層
要底盤輕...B5TL應該輕D,
但副偈litre數字 >_<

網上有人話 B5TL front overhang 長咗...
好似話可以有導航位
但如果係咁, 咪易d刮底...?!
我真係唔熟英國/歐洲當地巴士業

Front overhang / Rear overhang 比較
VDL DB300 網上暫時未搵到 >_<

前跨:
E400: 2650mm
B9TL: 2265mm (TL-steer)
DB250: 2.60m (with Wright Pulsar Gemini HEV)

後跨:
E400: 2300mm (10.2m Euro5!?)
E400: 2445mm (10.3m Euro6!?)
B9TL: 2363mm
DB250: 2.44m (with Wright Pulsar Gemini HEV)

可惜 VOLVO B5TL 網上Brochure 冇列明 Front overhang / Rear overhang >_<http://www.volvobuses.com/SiteCollectionDocuments/VBC/United_Kingdom_and_Ireland/Downloads/B5TL%20Product%20Brochure.pdf

唔記得以前有冇post過...希望有網友加到上去, THX...

ADL E400 Euro6 "10.3m" 資料來源:
http://www.alexander-dennis.com/wp-content/files_mf/1403884467Enviro400E6Specification.pdf

ADL E400 Euro5 "10.2m" 資料來源:
http://www.alexander-dennis.com/wp-content/uploads/2012/11/e400_spec_sheet.pdf

Volvo B9TL 資料來源:
www.volvobuses.com/SiteCollectionDocuments/VBC/United_Kingdom_and_Ireland/Downloads/B9TL%204x2%20Euro5%20Data%20sheet%2006.09.12.pdf

DB250 Wright Bus Pulsar
http://www.cityswifty.com/Hybrid.html

唔知 DB250 vs DB300 尺寸分別大唔大!?

GNZ9068 發表於 2015-4-16 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2015-4-15 16:45 發表

TFL標準要求多咁多,一般TFL用車都重過人地成噸,無得比的,也不是可舉例的情況
不過B9重...係B9既問題,車身做到既野唔多,由其尾軸超重問題,唔通裝個獨立冷氣去車頭咩,不切實際 ...

點解冇得比?點解唔可以作例?你話冇就冇?你係邊位?

TfL 要求多,咁香港 TD、九龍公司要求唔多?
九龍公司對買新巴士要求都好高喎,仲要出名地高。(Kernohan, 2010)
由大至加裝空氣調節 及使用比英國巴士所用的矮凳更重的高背凳,到小至司機位車窗佈局都有所要求,仲要每一批都有所更改,咁樣夠唔夠多要求?

事實上 WEG2 B9TL 可以係 TfL 運行,而 DD103 RLE B9TL 就在同樣的要求之下過重彈回頭,
假設有如此兩款車配九巴配置黎到香港,你覺得在香港 TD 嚴苛又落後的車重管制之下,DD103 RLE 真係唔會過重?
唔好忘記,當年一對 WEG2 都因為因車重問題搞左幾耐先出到牌?
所幸 DD102 RLE-HK DB300 用較輕較細之  ISB 引擎,再減輕車身重量,否則此車結果只會與一對 WEG2 B9TL 一樣。

至於 eVolution B7RLE 的「先例」...... 大家還記得當年批車到香港之後,因為刮底而需要改 bumper 嗎? LOL
況且兩款車殼系列雖然由同一公司出產,但設計已經有所不同啦。

當然,MCV 潛力係無容置疑。(個人十分鐘意 MCV 車殼)
但絕對唔會係 B9TL 身上,而係可能或者有機會係 VDL ,又或者係 B......
唔是我威威, 只是你廢廢 =]
 樓主| leolaw 發表於 2015-4-16 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 GNZ9068 於 2015-4-16 00:14 發表

當然,MCV 潛力係無容置疑。(個人十分鐘意 MCV 車殼)
但絕對唔會係 B9TL 身上,而係可能或者有機會係 VDL ,又或者係 B......  

B5TL !!??
Volvo 官網幅圖有兩架, 其中一架似係 mcv 殼.