hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴373A成功既要素是什麼呢?
開啟左側

[問題] 九巴373A成功既要素是什麼呢?

GM 發表於 2015-5-4 23:45 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2015-5-2 11:22 PM 發表
373A 朝早遲早趕走晒d 上水客

我就朝朝都出港島返工的
坐開7:30-7:50呢個時間華明開班次
如果用高載車的話, 華慧園已經開始要企
清河邨企10-20人
上水站就上到頂閘走 (通常有10-20人左右上車)

如果果日出低載車/  ...

8:00果班仲多人過7:50果班
自從西港島線通車後,
373A的客量顯著上升
7:50, 8:00依兩班嘉盛已經要企
8:00果班上水成日都上唔曬

非繁RDP好似建議非繁20分一班

另問373A早上7-8會唔會改番開12分鐘一班?
因為最近九巴北區司機不足,
之前試過收7:50果班
第二天又試過12分鐘一班
73間中又收一車部分時間開60分一班

常備TCU 出行唔洗怕
adv_106 發表於 2015-5-5 07:21 | 顯示全部樓層
原帖由 AD193@GL8511 於 2015-5-3 14:16 發表
961好差咩?你係唔係住屯門架?咁你都講得出

我由始至終都無講過961好差

我的意思,如果961=普通客量, 373A連961的客量都比不上,咁點叫成功?
不過373A當然唔係失敗啦,因為仲有914,971呢d墊緊底。
如果想用373A來同其他巴士線比較的話,梗係拿d中等容量的線(961)黎比較,咁樣咪大慨了解到373A的客量去到邊個水平。
唔通拿公認線王級(968,960)和公認頹線(914)黎同373A比較?
呢家係討論緊373A成功的要素,咁根本上無可能拿968/960黎比較,因為差過佢地但又成功的路線實在太多。

Oliver_ME16 發表於 2015-5-7 10:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ATENU279 於 2015-5-4 12:32 發表
目前既373A(978)根本同唔到307系做比較,因為班次上實在爭好遠
但唔好唔記得新界東北仲有發展,到時373A(978)上下繁開5分鐘都可能載唔曬D客到時(978)開A/B/C/D/P/S線都可能唔夠載 ...

373系有咁o既發展我都好樂見其成,
希望2036年之前我可以見倒,

不過路線建議唔該去返F版,多謝
我...
stevechau 發表於 2015-5-7 17:43 | 顯示全部樓層

佢而家既情況係講唔上成功既...但非繁搭過佢出灣仔總站~
其實佢非繁又唔係真係算差~
至少要搵條少過佢既長途/西隧線真係唔難~

佢30MINS一班車, 預到時間係好好坐...
不過咁岩走左無幾耐的話...就真係唔使諗住等佢, 尤其而家大熱天時~
castanopsis 發表於 2015-5-7 17:51 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-5-7 17:43 發表
佢而家既情況係講唔上成功既...但非繁搭過佢出灣仔總站~
其實佢非繁又唔係真係算差~
至少要搵條少過佢既長途/西隧線真係唔難~

佢30MINS一班車, 預到時間係好好坐...
不過咁岩走左無幾耐的話...就真係唔使諗住等佢,  ...

灣仔碼頭就搬站
有少少擔心會將373A班次打亂
如果2A/2X/8P等路線全部班次都要入灣仔北個新總站
373A出現10-40分鐘一班不是夢
MT593 發表於 2015-5-7 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 FW614@6 於 2015-5-2 18:49 發表

之前有人講過961每日客量一D都唔差

961 係轉車站同係對面海到執960 死雞姐
MT593 發表於 2015-5-7 17:57 | 顯示全部樓層

原帖由 67m 於 2015-5-3 16:03 發表

咪係. 當960連車都上唔到既時侯,你會好慶幸961有位企上轉車站.
961又去到屯市,只係慢960 5-8分鐘到.

當你企左3個字都上唔到960 既時候, 你就會覺得有部961 好好
當然,有D 唔想轉車既都係繼續等960,去碼頭個D 就咩車都唔會理照上, 有D 又會去左搭962X
EH2674 發表於 2015-5-7 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-5-7 17:51 發表

灣仔碼頭就搬站
有少少擔心會將373A班次打亂
如果2A/2X/8P等路線全部班次都要入灣仔北個新總站
373A出現10-40分鐘一班不是夢

其實跟燈位出易出過等人讓你...一綠燈就比油填左個窿,你係讓線慢慢等啦...
強人所難,不可一不可再
Kaix 發表於 2015-5-8 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2015-5-4 22:19 發表
反而中上環… 就算東鐵過左海都係要轉車,金鐘
轉返港島線有幾擠迫 / 要等幾多理港島線車又係
未知之數,加上搭得 373A 多數都係貪佢舒服 /
有位坐可以補眠,我又唔會好似各位睇得太悲觀…

朝早金鐘上港島線中上環,一半客已經落哂車,可以有幾擠迫??
VA52-HN6509 發表於 2015-5-9 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 s3bl469@73a 於 2015-5-3 15:54 發表
仲有971非繁忙客量仲差過373A好多。
尤其西港島線通左車後,971 客量的確差左...
本身係南區我估多數客都會揀 970X 比較多吧

至於 373A,成功既要素我覺得都係賣一程車過
唔似 MTR 咁要轉線去搭其他車...
不過而家 373A 同當年 307 都仲有點距離,期望佢加左班後客量睇下會有咩變化吧
如果 373A 來回都好似 960 961 咁行軒尼詩道就正啦
但為何一畢業才知 一世我也要考試