hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 灣仔北總站令灣仔大塞車
開啟左側

灣仔北總站令灣仔大塞車

stevechau 發表於 2015-5-20 17:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-5-18 23:43 發表

呢個簡直系德政黎,其實最好另一個方向都唔入灣仔內街,焗人上914...

有D難...上星期五收工我當送別灣碼總站坐左次905收工...
未到金鐘已經坐滿窗口位...原來灣仔比我印象中更多客~
stevechau 發表於 2015-5-20 17:23 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-5-19 01:38 發表

要從道路方向著手。將會議道同港灣道改成一個循環圈;

1)舊碼頭對出會議道,改為全線東行;
2)介乎杜老誌道與菲林明道的港灣道,改為全線西行;
3)杜老誌道落橋只可左轉;設巴士專線可杜老誌道落橋直去右轉鴻興道; ...

用途未必好大...
1)去到前D燈口已經係袋口位...只係多左兩條線係果個位食車但散唔到...
2)同上...只係做左個好大既袋去食車, 但堆車過唔到菲林明道燈都係要塞死...
果度一塞返上橋...即係東廊落黎+紅隧港島方向出黎中環出口都好大機會出埋事...
紅隧出黎上香隧已經塞死...中環出口死埋既話...三線得返一線行得...
等睇加士居道公主道因為佢收埋皮都似...
3)你解決唔到馬獅道出黎既問題...新巴總出黎仲大獲~
stevechau 發表於 2015-5-20 17:26 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-5-19 18:10 發表

咁如果cut 左會展落客站又如何? 會唔會有更好既設站位置?
長期由得灣北咁樣塞法,來往東西既交通遲早癱瘓。。

都係果句...落客站跟返而家7系/960系站位吧LA~
stevechau 發表於 2015-5-20 17:43 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-5-20 02:20 發表
呢下小西灣先慘...

好心啦,灣碼其實可以用中碼果招,叫人780轉車翻小西灣的,第二程免費,而且系疏車轉密車,我覺得ok喎...

788中環夠餵飽佢架啦,所以我覺得最應該飛起灣碼果條叫788... ...

其實...果頭等車多既都知, 最多位最易上到車既係788...
stevechau 發表於 2015-5-20 17:45 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-5-20 03:16 發表

其實唔洗補償,叫人行番去稅務大樓上車等得。
唔想行?上住 780 去到柴灣再轉車啦(個 780 轉 789 BBI 一直係度,應該咁講,係未取消 789 BBI)。

但算吧啦,要 788 下繁飛灣碼?區議員唔會放過你,
頂盡比你將一半班次飛晒灣碼已經 ...

788都還好...夠密有可能小西灣既人肯行落去等...
比著係720/722果D...我都行得上橋仲咁笨7落去等架塞唔到上車既巴士?!
直行去地鐵站仲快LA~ 灣北...其實飛不得~
p.s.以我一向係灣碼等722/18既情況睇...通常下繁得1/3既788班次係企到頂前門...

LML 發表於 2015-5-20 18:44 | 顯示全部樓層
支持星期一至六,下午四時至九時,
東廊7系路線撤出灣碼,
現在情況真係十分慘烈,最基本塞三個字,
仲有4點幾已經塞,搞到回唔到車,
6點半後7系東廊線經常斷纜,
希望區議會可以放下班族一條生路
1005 發表於 2015-5-20 19:07 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-5-20 03:16 發表

其實唔洗補償,叫人行番去稅務大樓上車等得。
唔想行?上住 780 去到柴灣再轉車啦(個 780 轉 789 BBI 一直係度,應該咁講,係未取消 789 BBI)。

但算吧啦,要 788 下繁飛灣碼?區議員唔會放過你,
頂盡比你將一半班次飛晒灣碼已經 ...

我都認同閣下講法
如果要780、788揀一條飛灣碼

我首選係780
正如樓上所講
780免費轉788

相反788返柴灣就唔可以免費轉780
要提速0既可以考慮780

至於筲箕灣
720同A
我反會建議720
720A或改行港灣道經泳池入鴻興道
避開會議道塞車
720就飛灣碼

722似乎無得郁喎
快樂有時,唯有Timely
hkaiw 發表於 2015-5-20 19:37 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2015-5-20 19:07 發表
至於筲箕灣
720同A
我反會建議720
720A或改行港灣道經泳池入鴻興道
避開會議道塞車
720就飛灣碼

722似乎無得郁喎

你是否忘記了720A線已經於2013年7月開始改為只於早上繁忙時間行走嗎?
喵...
Ravenclaw 發表於 2015-5-20 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-5-20 17:18 發表

有D難...上星期五收工我當送別灣碼總站坐左次905收工...
未到金鐘已經坐滿窗口位...原來灣仔比我印象中更多客~

沒話唔得架...

大角咀焗班友仔碌914而已,其他位鐵路沿線,緊系焗人迫地鐵啦,除非搭去盈揮台多人啦,不過盈揮台d友慣左保鐵/6轉鐵...

最怕系時段鬥爭,同914搶緊客,咁當然繼續系內街搶客啦,因為905個搶客能力高過914...
Ravenclaw 發表於 2015-5-20 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2015-5-20 19:07 發表

我都認同閣下講法
如果要780、788揀一條飛灣碼

我首選係780
正如樓上所講
780免費轉788

相反788返柴灣就唔可以免費轉780
要提速0既可以考慮780

至於筲箕灣
720同A
我反會建議720
720A或改行港灣道經泳池入鴻興道 ...

移加系針對灣碼果堆人喎,所以飛果條系788,唔系780喎...