hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290屯門M缐BBI
開啟左側

[問題] 290屯門M缐BBI

Sita1004-1017 發表於 2015-5-25 22:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為何2者無BBI?
天水圍非269C範圍265M、269M都有,為何屯門M線無?

最起碼61M、67M、68A應該有290 BBI先啦

我去將軍澳係會搭66M-290,唔會66M/X-61X-290
起碼如果68A有,我行多10分鐘去紅橋就可以慳$3.7
而且屯門區議會亦有討論
http://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/common/2015/ttc/doc/ttc_2015_026.pdf

GD1570 發表於 2015-5-25 22:15 | 顯示全部樓層
61X/258D/259D才是正常的選擇...
試問屯門有誰人會無走落兜荃灣去東九呢?
搭61X/258D/259D高速公路去啦..

所以,屯門M線轉290的BBI沒有太大作用。
你有你可愛,我有我好笑。
樂仔〞 發表於 2015-5-25 22:20 | 顯示全部樓層
265M 269M 原意應該係比荔景用
但點解連天水圍個邊都可以享用 , 其實無乜人明 ...
HS1588 發表於 2015-5-25 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2015-5-25 22:15 發表

你唔明架啦 , 佢搭車慳錢慳上腦
我諗各巴士公司遲下如果再加多次價既話 , 我諗佢要行路出九龍 , 游水過海架啦
3ASV174 發表於 2015-5-25 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2015-5-25 22:15 發表

其實又錯唔晒,
因為屯門有o的地方,真係會 M 線落荃灣轉 290 系快過上東九線出去轉,
例如龍門居、新屯門中心、寶田呢o的,點睇都係 M 線快過東九線慢慢碌,而富泰o個邊直情得 M 車搭,不過問題係 M 線轉 290/290A 無轉乘都已經平過 258D/259D 轉 290/290A 減五蚊,
根本就唔需要特別俾優惠你。

而另一件事係,繁忙時間根本全部 290/290A 連加班車都o係荃葵打爆晒,
去黃大仙你只能等人落車先有得上,坐得東九線,其實最好係返觀塘轉 98A/296A,慢但平而且上到車既機會大得多。
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2015-5-25 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-5-25 22:29 發表
其實又錯唔晒,
因為屯門有o的地方,真係會 M 線落荃灣轉 290 系快過上東九線出去轉,
例如龍門居、新屯門中心、寶田呢o的,點睇都係 M 線快過東九線慢慢碌,而富泰o個邊直情得 M 車搭,不過問題係 M 線轉 290/290A 無轉乘都已經 ...
265M/269M即使無BBI仍然比269C有BBI平$2-3,咁又點解有?
dogwong1 發表於 2015-5-25 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Sita1004-1017 於 2015-5-25 22:33 發表
265M/269M即使無BBI仍然比269C有BBI平$2-3,咁又點解有?

天水圍無第3程轉乘優惠,屯門有。

269C到唔到天北,先俾個265/9M出黎。
屯門係咪要CUT左個第3程轉乘優惠,等你唔洗轉92去西貢。

lsc04d11 發表於 2015-5-26 06:08 | 顯示全部樓層
實務D搭一次,你就明點解有屯門友渴望荃灣加BBI
等同有263一樣,咁仲洗乜要成炸荃灣/葵青城隧線轉屯門M線既優惠?夠有263去到屯轉可以再轉車啦。

就係個「位」字。
九龍灣上62X/258D/259D都未必有位坐,290坐到荃灣先。再積極搵位既,光輝圍就落車(連眾安街分段都唔享用),再誇D可以葵芳落行番去葵芳站上車,都係為個位。黃大仙落車?只寄望61X有位既者係咪?

而且轉番九龍東既屯門線,290/A O個程駛腳等同$4.2(優惠價),搭98A/296A O係牛頭角轉都叫早D上到車,仲要平D bo…
咁天水圍有,梗係恨屯門有啦!如果佢有,我真係可以放棄港鐵改搭巴士來往屯門/將軍澳了!
Crotone 發表於 2015-5-26 08:55 | 顯示全部樓層
呢樣我SUPPORT 樓主啦.

小弟住屯門, 每日都去秀明道返工(秀逸樓個站計), 都會坐59M轉290A, 又或者259D 轉13M

車費比較
59M 轉290A  : $8.4+$9.2=$17.6 (去程), $8.8+$8.4 = $17.2 (回程)
259D 轉13M  : 16.6+4.3-4.2=$16.7

車費都係貴$0.5-1..但去程 59M 轉290A
返工時間59M 轉290A 比259D 轉13M 快3個字..

收工我坐290A,雖然時間兩者差唔多, 但起碼避開觀塘道九龍灣段塞車..
所以290系同屯門M線轉乘我係支持...
雖然而家有優惠價真係無都無所謂...但290系取消優惠價時, 我覺得應該要加番
One Door Closes Another Door Opens
tunghang 發表於 2015-5-26 09:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2015-5-26 08:55 發表
收工我坐290A,雖然時間兩者差唔多, 但起碼避開觀塘道九龍灣段塞車..
所以290系同屯門M線轉乘我係支持...
雖然而家有優惠價真係無都無所謂...但290系取消優惠價時, 我覺得應該要加番
其實黃大仙轉都可以避塞車...