hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 洪福邨巴士總站將於6/6啟用
開啟左側

[服務調整] 洪福邨巴士總站將於6/6啟用

ATE31 發表於 2015-5-30 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 m_rd08 於 2015-5-28 23:15 發表

你咪講到洪水橋真係有好多西隧線先得架,佢地都只係繁時線(2條上繁、2條下繁)黎架渣...你唔係又想亂做野呀嘛...
非繁想有位坐可以行番出去洪水橋輕鐵站坐68A-->968,想快咪63X-->960/961,加西隧轉乘對268B幫助不大,甚至 ...
其實洪福邨離將來西鐵站都幾遠, 要行10-15分鐘, 所以268B擺洪水橋應該好過擺朗屏, 至少搭268B去尖沙咀唔駛行咁遠
如果用268B入洪水橋來換68M或者268X入朗屏, 可能對兩區都有著數
tony223 發表於 2015-5-31 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb63x 於 2015-5-29 19:19 發表
當初261P cut左置樂至富泰一段,仲特登去拉去五柳路開同天平..
就係想拉返長個里數,唔想減價,以致藍地洪水橋仲收屯門價$13.6
當藍地洪水橋既63x 68a都收緊非屯門價,但261P就唔肯加分段收非屯門價...
呢個區啲線都被改到怪 ...

完全同意

基本上自洪水橋D新樓入伙之後,
開D上下繁線已經好怪,出東九既258P同來往港島既960A/X/B全部都要兜屯門一大餐先上公路/返到藍地
試過星期六07:25班車(當時尾車)由洪水橋搭258P要40分鐘先上公路,下次真係唔好預我

不過最嚴重莫過於屯公轉車站開通之時
263M取消唔在講(補償都無其他線咁足),
連剩返2條全日線63X同68A都被人因為成個區去油麻地旺角同青衣有需求而冠以「特快」之名分別飛走深水埗同葵涌區,
重組改線之強度及受影響人數應該係屯門咁多區中數一數二
都唔知係青公D人好蝦D定係為要提升轉車站使用人數而交數
kmb63x 發表於 2015-5-31 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 tony223 於 2015-5-31 00:10 發表

完全同意

開D上下繁線已經好怪,出東九既258P同來往港島既960A/X/B全部都要兜屯門一大餐先上公路/返到藍地
試過星期六07:25班車(當時尾車)由洪水橋搭258P要40分鐘先上公路,下次真係唔好預我

不過最嚴重莫過於屯公轉車站開通之時
263M取消唔在講(補償都無其他線咁足),
連剩返2條全日線63X同68A都被人因為成個區去油麻地旺角同青衣有需求而冠以「特快」之名分別飛走深水埗同葵涌區,
重組改線之強度及受影響人數應該係屯門咁多區中數一數二
都唔知係青公D人好蝦D定係為要提升轉車站使用人數而交數
258P要入聚康和西鐵站係費時既元兇,基本上過左富泰就要企,西鐵站又無乜人上...景峰已經頂晒閘
960x還好,良田區路線簡單集中客量,半個鐘左右就頂閘上到公路...
反而960a/b就慘啲,路線迂迴,兜入富泰七支燈有六支半都唔係順燈..

呢個冠名犧牲真係慘烈,過去幾十年都有車往返葵涌荔枝角工商區,一下子搭開既全部要轉車,晚繁轉車站63x/68a條隊永遠排到過58m條龍,見有960a/b密密埋站,搭過45分鐘都返唔到洪水橋既都嚇到怕,搞到兩條線話就話去到藍地洪水橋,但就無人敢上......又成功谷轉車站使用人數...

青公啲人好蝦加埋姓陶位議員唔會理..如果係安友區/碼頭區既議員邊有咁易過關
neoplan720p 發表於 2015-5-31 00:59 | 顯示全部樓層

其實要268B再全日,就無可能架,就算你加埋洪福邨,加埋都係唔夠客。

反而,最應該係利用條268X,拉佢去尖沙咀,咁已經解決左唔少問題。
1. 元朗、洪水橋有直達服務往尖沙咀。
2. 以回程黎講,268X行埋旺角上公路,車程未必會差過兜眾坊街、上海街同佐敦道既269B好多。
3. 而家268X來回行佐敦道,根本係浪費資源,特別係膠鐵地盤搞到佐敦道 / 九龍站一帶經常塞車;當68X全日拆線、拉疏班次之後,268X既真實班次只會更恐怖。
bestwishes706 發表於 2015-5-31 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 tony223 於 2015-5-31 00:10 發表

完全同意

試過星期六07:25班車(當時尾車)由洪水橋搭258P要40分鐘先上公路,下次真係唔好 ...

258P根本應該要好似960P/S咁,分開兩區服務

一線走兩區,洪福入伙後景峰都唔知上唔上到車,置樂(屯官)?,不敢想像
ATE31 發表於 2015-5-31 03:07 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-5-31 00:59 發表
其實要268B再全日,就無可能架,就算你加埋洪福邨,加埋都係唔夠客。

反而,最應該係利用條268X,拉佢去尖沙咀,咁已經解決左唔少問題。
1. 元朗、洪水橋有直達服務往尖沙咀。
2. 以回程黎講,268X行埋旺角上公路,車程未必會差過兜 ...
268X拉唔到去尖咀係收費問題, 九巴一定唔會俾欖隧乘客用14.2去到尖沙咀, 我諗起碼要收$16-17先有得諗
加價區議員又唔肯....如果去程在元朗同回程在佐敦加分段又有無得諗呢? 但洪水橋出去油麻佐敦就點都俾貴左
kuro 發表於 2015-5-31 05:13 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2015-6-1 14:45 | 顯示全部樓層
商場完全未搞掂,但巴士總站已不錯的了。
一條孖坑,兩條單坑,出面仲有個巴士中途站。

我自己個人估計
孖坑︰68x,268x
單坑︰63x
單坑︰k75,k75p (唔知點行呢?), 960a, 960b落客站
外面中途站︰258p,960p,960x

點解我會估k75入坑?因為如果路線佢要轉番去田廈路就一定要入站先可右轉,如果唔係就去番洪天路(一係就去天水圍站,一係就去洪水橋站),要睇佢地係去完洪水橋站入洪福邨,定係田廈路南行去洪福邨……
而258P幾班車,而且大多客在前洪水橋總站(即洪水橋鐵路站對面等車),點都唔夠k75,k75p打嫁喇……應該,所以258P客冇蓋就忍一忍……
(我睇某來源,話960P,960X仍然洪元路開出,經洪福邨,咁停出面中途站都正常吧)

p.s.如果唔係63X還是有點疏,我會編孖坑俾63X,268X,因為大家都係鴉蘭街至佐敦渡華路停站一樣,個好處好似好過俾欖隧雙飛68X,268X,分返開去長沙灣廣場至深水埗既客

成個洪水橋區,冇68X/268X更改服務既Hints,63X亦冇,反而960a,960b原本有「落客站」二字,已取消了……

P.S.
http://www.youtube.com/watch?v=N73UpagBfkM&t=4m18s
上年9月時的洪福邨PTI。 (聲稱12月完工)
http://youtu.be/cZ0XaTI7_54
昨日(2015年5月31日)的洪福邨PTI。

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
admin + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

亞空 發表於 2015-6-1 16:47 | 顯示全部樓層
唔知係咪角度問題,似乎好似好難入中坑,成個青衣邨總站咁
MP7638 發表於 2015-6-1 17:09 | 顯示全部樓層

見到講洪水橋呢...就永遠都有人話富泰阻住佢地d 寶貴時間
講真, 960A B過埋富泰都小貓三四隻啦...做晒良景建生停咁多燈就唔提, 硬係淨係要嘈富泰既阻住佢地既
好啦唔講, 258P 個度 , 我覺得真係有需要拆佢出黎 , 頭個班到左富泰就冇位坐, 過埋兆康上車就更難
拆出黎兩邊都開心咪仲好
SK 9216