hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 全新E500MMC及E400MC明年抵港
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 全新E500MMC及E400MC明年抵港

ATR129 發表於 2015-5-30 18:20 | 顯示全部樓層

原帖由 LNChickenRice 於 2015-5-30 00:20 發表
(01) 機件0既配置改動
令到本來下層出現0既尾排4座位
仲有駕駛艙後面0既「導航位」...呢兩個「非常態」0既設計
回復返同E50D一樣0既配置:尾排5座位...
「導航位」只剩車門邊0既2個位...

(02) [接上一點]
...

散熱風扇既設計唔駛太擔心,最多咪打回原形,尾排最右照減一個位,搞掂...食碗麵

原帖由 LNChickenRice 於 2015-5-30 00:20 發表
(03) 長0左(以英國版作準)
...

10.3m E400MMC 軸距唔係一樣咩(5250mm?)
不過油缸放係駕駛艙後面,樓梯移前,就可以多返一排兩個低地台位
(即係同[size=13.3333330154419px]AMC一樣[size=13.3333330154419px])

恐怕新版二代E400要上山頂的話:
小新公司又要加錢改車身
(雖則有4.2米高度版本...
問題係只有10.9米版本先有如此設計
...

少咗最尾一排位俾上層冷氣機組件啫,
起碼唔駛好似呢家10.3m躉咁升高上層後半地臺,
偷位俾下層車尾。
LNChickenRice 發表於 2015-6-1 00:10 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

唔太完全同意巴打0既講法....
(01) 原則上,香港版E400同英國0既同系版本
本來就已經拉長0左35cm咁多
而今次改版:最短0既版本,偏偏拉長0左20cm咁多...
(10.1m -> 10.3m)...
推算之下...香港版0既E400MMC(短車)長度大約
晌10.3m(夠位裝冷氣機,唔駛另外拉長0既情況之下)
到10.65m(又學返前一代0既情況...加長35cm裝冷氣)之間...
如果今次ADL真係「做得到」的話...
E400右邊把風扇改到向住車尾絕非唔可能...
(問題係:ADL改完之後,晌香港試車之時又會搞成點
就真係...謎一個,小弟都唔識講啦...)

(02) 同之前所講0既一樣:香港版要加長幾多去就部冷氣機
真係要ADL 0既工程部朋友先可以講到加幾長...
不過,用返之前0既推算:最多35cm...
夠唔夠多一排位,真係要膽粗粗試過先知...
(另外:兩軸巴士有重量限制,已經18噸重0既E400MMC(冷氣機未計算在內)
再多排位的話...會唔會「大吉利市」咁
學0左雞車(勝利二型)「易劈易翻」0架??)
[驗車官朋友要鬧的話,ADL想打如意算盤,加多一排4個位都難!
偷輕400公斤重,加返部200-300公斤冷氣上去....
噓,企位加2-3個仲講得通...一排位4個人預佢350公斤左右...
爆煲,肥佬...幾個月之後再0黎重考(之前又一輪大執),
或者拎張「特准」,俾佢過18噸大關「佗 bb出街」啦...]

所以,多一排座位可以咁多事要處理...
真係唔講都唔知...

(03) 十分搞笑0既處理方法
上層的「太平門」封閉(變成冷氣機位),改晌左右兩側!
[喂,驗車官肯制就真係大新聞囉...
乜唔係指定一定要有呢個「非常口」,
一有起事0黎就「Break the Glass」咩??]
事實上,ADL部E50D油電巴(8400,ATH)要裝電池組件都好
只不過係將尾排「推前」
(後面0既地方真係「交吉」,放個宜家乜乜DIY衣架,車返屋企門口都仲得...)
會唔會晌E400MMC出現呢個同類型設計
變數兩個:
(A) 小新公司堅唔堅持爭取上層座位數目最大化...(夾硬0黎~加一級就一級啦...)
(B) ADL肯唔肯應小新公司要求改車,而又同時成功壓縮機件0既空間...
[其中兩個可能性:裝少個油缸(小新頭痕,成日要去入油...) / 裝少度車門 (乘客上落麻煩)...
呢種事晌10.4米 0既利蘭/富豪奧黏出現過...
(九巴死都要上、落門各一,結果九巴最短0既奧黏已經係11米;
而城巴接受到車門少一道,維持油箱數目不變之後...
10.4米奧黏就以「只有前闊門」0既設計示人...)]

一切言之過早啦...等埋架示範版E400MMC 0黎到
咪知ADL改車改成點囉...
(不過,當年中巴15號派開6架SD(丹尼士多仔,巨龍、禿鷹同系)
總唔會整架E400MMC出0黎,行到上山半路死火卦...
[之前挑戰失敗0既車種:已經係利蘭亞特蘭大PDR 1/1...
架12米3020只係車身太高,爭少少就攻頂成功*...(MM2咩??)
同型號0既33xx已經係日常0既用車...故此,3020攻頂失敗唔算...])

* 注意: 渣甸橋開頂收場...
另外,山頂一帶路面九曲十三彎
對頭車又多...真係唔知揸3020上山0既師傅點樣上司徒拔道啦...
(又或者:真係同上述街名0既開玩笑版本一樣:「士刁拔」(Stupid)啦~)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
stevensiu 發表於 2015-6-1 01:03 | 顯示全部樓層
(03) 十分搞笑0既處理方法
上層的「太平門」封閉(變成冷氣機位),改晌左右兩側!
[喂,驗車官肯制就真係大新聞囉...
乜唔係指定一定要有呢個「非常口」,
一有起事0黎就「Break the Glass」咩??]

當年B12上層都係左右太平門,一樣出到牌,不過實在太耐之前ge事,唔知而家仲得唔得
LNChickenRice 發表於 2015-6-1 01:16 | 顯示全部樓層

富豪B12係過境巴士
非專利客車服務...出到牌可能同唔係行專利線有關
(由小弟當年收集0既紙巴模圖庫,見返架2001...
設計同小弟講0既一樣,不過車尾個玻璃窗仲晌度...)

問題係連五洲蟲蟲0既BE1都可以封車尾窗的話...
理論上封埋上層車尾太平窗亦無不可...
實際0既問題係:咁0既安排過唔過到專利巴士0既有關法例要求0者...
(又要溫<230章>搵答案啦...)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
bobbycheng 發表於 2015-6-1 22:26 | 顯示全部樓層
咁搞法而家呢五百幾部ATENU咪好快會有人嫌佢地舊要求調走換新車?
1320 發表於 2015-6-2 10:43 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2015-6-1 22:26 發表
咁搞法而家呢五百幾部ATENU咪好快會有人嫌佢地舊要求調走換新車?
其實呢個新E50D 個LOOK用左5年都無 (香港版)
The Designer
3357。KS8450 發表於 2015-6-2 11:16 | 顯示全部樓層

原帖由 1320 於 2015-6-2 10:43 發表
其實呢個新E50D 個LOOK用左5年都無 (香港版)

咁都嫌舊
仲有咩新LOOK 俾到?

唔通俾部新威 III 出黎咩
allen_814 發表於 2015-6-2 12:36 | 顯示全部樓層
希望新殼既qc可以好尐,目前尐殼好似一撞就散,底盤變形
K.C.R2007 發表於 2015-6-2 21:00 | 顯示全部樓層
我俾個造型兩個字:GOOD JOB!
個頭幅平直得黎又不失時代感
重拾返以前熱狗同冷馬交接年代D亞歷山大、都普或禍根嘅感覺
如果上層部分可以再平d就更perfect

講真
我對近年d新車造型基本上無咩好感
特別係AVBW/AVBWU、上一代E500以及ATENU
個頭幅太流線型,顯得架車好臃腫、肥胖同柔弱(我唔講醜已經好俾面)
賣弄花巧,一D都俾唔到乘客親切感
衷心希望尼款E500新造型
可以帶領香港巴士車身造型回歸返以前個種四四方方、硬朗、結實、不花巧嘅感覺

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
LNChickenRice + 1 + 10 (除0左&amp;quot;平頂寶&amp;quot;之外...)耐睇耐用耐坐之係 ...

查看全部評分