hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [真心] 點解 68X 有得拆 968 就冇?
開啟左側

[問題] [真心] 點解 68X 有得拆 968 就冇?

EH2674 發表於 2015-6-7 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2015-6-7 21:00 發表
又拆
依家D人係咪拆線拆上腦?
日日拆拆拆好好玩咩

見到290/290A以為九巴終於到比返心機做,但新68x/268x疏到...
強人所難,不可一不可再
Ravenclaw 發表於 2015-6-8 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2015-6-7 22:43 發表
拆兩條線都係做同一批客, 又冇新增客源, 大角咀需求有限, 點會加車

如果佢有呢個思維的話,咁請佢唔好拆線...

仲有,邊個話冇新客源?!呢一刻未有著而已。所謂新客源,並唔系指果d咩新特快客咁簡單...

元朗仲發展緊,洪水橋一帶更加,唔知話佢醒定唔好,可能佢計過數,將條68x推到下下個位數班次唔及拆線來得有效率去應付未來洪水橋及元朗的需求...

That's why 佢將63x改特快而唔系將佢愈拉愈疏走去陰佢,然後殺佢。不過可惜佢似乎做得太早...

移加老九拆線系for未來潛在的新居民,新需求,而唔系淋住走去拆特快,試圖同咩鬼港鐵競爭,希望搶多d港鐵返黎搭巴士...

講真,果d客有咩好搶呢?成個洪水橋發展區,移加個核心地帶系洪水橋輕鐵站一帶,就算西鐵站如期2024年起好,都仲有排比巴士同比屎忽數咁住黎搶,更何況洪水橋西鐵站遠離移加的洪水橋核心地帶...

所以,做好洪水橋好過走去傻仔搶舊客(西鐵未通前),咪學對面海咁,沒咩遠離鐵路位,倫落到要同鐵路死鬥爛鬥,直接競爭,鬥快鬥密咁淒涼咁辛苦啦...

咁掉翻轉,點解唔拆其他x線呀?上面答左啦...
EH2674 發表於 2015-6-8 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-6-8 00:28 發表

如果佢有呢個思維的話,咁請佢唔好拆線...

仲有,邊個話冇新客源?!呢一刻未有著而已。所謂新客源,並唔系指果d咩新特快客咁簡單...

元朗仲發展緊,洪水橋一帶更加,唔知話佢醒定唔好,可能佢計過數,將條68x推到下下個位數班次唔 ...

洪水橋發展到中期都未有,拆完線又無一條經元朗南,咁請問咁快拆黎為乜?之前密密車除左Keep到舊客,仲可以守到欖隧洗牌返天水圍,現時搞到假期咁疏,真係你搭埋我個份

個新客源群組起碼都要幾年,你不如話拆黎等食20年後既客仔,仲有喎,旺角起先係68X主要客源,我唔明點解268X可以密過68X
拆線減班->潛左新居民未等到,舊客比新班次嚇走晒->再減班,又無限Loop...呢招老九試過好多獲啦
而且,行欖隧對老九黎講係吸引既話,洪水橋堆特別線就唔駛行晒屯門走啦

強人所難,不可一不可再
paul2357paul 發表於 2015-6-8 04:21 | 顯示全部樓層

原帖由 m_rd08 於 2015-6-7 22:53 發表

元朗經紅隧好好玩?......

所有西隧線一年總會有幾日改行紅隧,又唔見得佢地一改行紅隧就一定唔見左好多客?
ccicoltd 發表於 2015-6-8 07:39 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2015-6-8 04:21 發表
所有西隧線一年總會有幾日改行紅隧,又唔見得佢地一改行紅隧就一定唔見左好多客?

紅日如何比較?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
m_rd08 發表於 2015-6-8 09:43 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2015-6-8 04:21 發表

一年總有幾日,個幾日都係星期日,塞車機會較細
mak5052 發表於 2015-6-8 09:54 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2015-6-7 18:41 發表
用佔中版本咪得

不過實現機會好微
一拆即刻比人嘈
原帖由 HF3204@243M 於 2015-6-7 18:38 發表
拆 168 慳隧道費做埋港東?

等中環灣仔繞道通車時拆線,如何?初擬方案如下:
968:延長至鰂魚涌,往港島經繞道出灣仔北,然後跟2A,往元朗跟2A到北海中心,然後直出告士打道(西隧到灣仔不停站),灣仔以西交由拆分出來的950處理

968X:來回經繞道
新設950:元朗公園—灣仔北,經元朗大馬路、大欖隧道,港島段如960(同時960延長至天后,未來950視元朗南發展規劃,可能再延長入去)
AVD1 發表於 2015-6-8 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-6-8 09:54 發表

等中環灣仔繞道通車時拆線,如何?初擬方案如下:
968:延長至鰂魚涌,往港島經繞道出灣仔北,然後跟2A,往元朗跟2A到北海中心,然後直出告士打道(西隧到灣仔不停站),灣仔以西交由拆分出來的950處理

968X:來回經繞道
新設950:元朗公園— ...

灣仔北?
而家灣仔北個站搞到 d 線疏哂,仲要行入去唔好啦掛 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ccchhhuuunnn 發表於 2015-6-8 14:41 | 顯示全部樓層
968 上下兩繁都可以單向拆下嘅
上繁一條跟969P, 一條只做到金鐘
下繁加多啲俢頓特車,原線天后開由盧押道走(邨巴都係咁行)

大搞就唔好喇, 行告士打道唔係快好多,但全拆就等車耐好多
yoho 發表於 2015-6-8 15:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2015-6-8 14:41 發表
968 上下兩繁都可以單向拆下嘅
上繁一條跟969P, 一條只做到金鐘
下繁加多啲俢頓特車,原線天后開由盧押道走(邨巴都係咁行)

大搞就唔好喇, 行告士打道唔係快好多,但全拆就等車耐好多 ...

其實點解大家一講分拆後一等車就會假設左要等最耐GEI班次?

968下晝非繁開12分鐘一班, 分拆左回車快左我估 (齋估) 天后/ 灣仔各開20分鐘一班

當分拆前後大家都等車實係送車尾要等12或20分鐘一班, 分拆後等多8分鐘, 但飛金鐘中上環快起碼10分鐘, 繁時可以快15分鐘以上 宜家仲有報時功能添.

若968灣仔行海傍銅鑼灣返元朗40分鐘攪掂, 絕對有競爭力

若然分拆左永吉街上車係輸家, 等車耐左但仍然係冇位坐. 但對銅鑼灣灣仔客絕對利多於弊