hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 改變觀塘區M線頹狀
開啟左側

[問題] 改變觀塘區M線頹狀

neoplan720p 發表於 2015-6-21 15:04 | 顯示全部樓層

我係唔反對如果有更快既代替品,1A、16拎黎做流水,然後不斷加雙向分段慢慢玩的。

但最重要既,係老九肯為呢啲線開雙向分段,去取消短途線。
ky927 發表於 2015-6-21 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-6-21 09:31 發表
其實大家有無諗過,如果取消呢堆m線,然後逼短程客搭長途線,其實係會拖慢長途線既車程,大大削弱長途線既吸引力?

而家既1A同16已經唔算快,除非呢堆長途線都玩重組(例如之前建議既16X),否則你推一堆短途客上呢 ...

不如講返觀塘M線啦,你個個968例子,又證明唔到落車個個係$2客;就算係,怡和街968係大站,係咪都要停車上客架啦,俾夠5個客長線短搭,啲客落完都未上得哂啲客啦。要咁講,係咪唔應該俾輪椅客上?佢地一樣$2,仲要司機開車板俾佢地上落?咁唔駛買低地台啦?

最重要係968無規定唔俾人港島落車,$2好,$22好,俾足錢就可以上落架啦。做乜要標籤$2客拖低行車時間呢?況且,個客可以係俾足$50蚊買個5線全日通呢?咁多個可能性,不如集中講返觀塘M線啦。

對於雙向分段,用長途線食短途客,我覺得理論上可行,甚至有利部分長途線係中途站落客,可騰出空間讓中途客易上車;但實際上要解決落車再拍卡呢點。如果集中車頭落車拍卡,唔多唔少係會影響上車時間,所以應該諗諗係非車廂地方設置回贈八達通機嘅可行性。

ksmbh 發表於 2015-6-21 15:29 | 顯示全部樓層
九記仲要宣傳單960/961/968轉乘,
遲早越來越多客港島上落
EH2674 發表於 2015-6-21 19:27 | 顯示全部樓層

[quote]原帖由 neoplan720p 於 2015-6-21 09:31 發表
其實大家有無諗過,如果取消呢堆m線,然後逼短程客搭長途線,其實係會拖慢長途線既車程,大大削弱長途線既吸引力?

而家既1A同16已經唔算快,除非呢堆長途線都玩重組(例如之前建議既16X),否則你推一堆短途客上呢 ... [/quote]

大把巴士公司員工$1都唔駛比見車就上搭一兩個站就落,要唔要杜絕埋佢地?

$2個原意係唔駛個班有需要既人唔駛等咁耐車同行太遠(揀車上另計),你個968例子無得講喎,你唔係想叫個客等到914先好上車,又或者行出大街搭流水線?你話後面有914跟尾都可以講下,而好多時,怡和個站968有排上客,E11同914係飛站,上968反而仲唔會拖長個車程...

強人所難,不可一不可再
hk20020062 發表於 2015-6-21 21:07 | 顯示全部樓層
荃灣區較接近例子係
53, 234B 往荃灣市中心方向加分段,同 34M 睇齊
34, 48X, 234X 往灣景加分段,同 34M 睇齊

呢個例子都可以應用喺觀塘 M 線身上吧?
bobbycheng 發表於 2015-6-21 21:08 | 顯示全部樓層
秀茂坪,藍田小弟唔係好熟悉唔評論
但係以順利既情況黎講
其實29M係有人搭佢黎轉MTR既
尤其係繁忙時間小巴根本載唔曬
至於23都一樣有人搵佢落觀塘站駁鐵
因為小巴47班次唔係密而且車程其實相若
但係揀係觀塘轉MTR既人本身就唔多
因為除非係過海去港島東, 如果唔係都會揀彩虹轉

原帖由 kmb71k 於 2015-6-21 07:40 發表
觀塘有D M線, 我覺得唔係旨在駁鐵, 我覺得係做觀塘通勤客居多
用23,23M,29M黎番工,番學,買餸既人應該佔左幾大比例
我諗個情況就好似31M,36M,235M都有d係落葵涌通勤客而唔只係駁鐵
busfunfun 發表於 2015-6-22 07:40 | 顯示全部樓層

短途線由長途車埋單...
姐係好似城記77, 99同新記2M咁
最後係攪到D老人邨民不聊生
transbus 發表於 2015-6-23 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2015-6-22 07:40 發表

所以1A 16 26 27 42食13M 16M 29M其實唔得.

29M本身算旺, 好應該做埋順天生意, 客量更穩健.

1A 13M就兩者本身繁忙時間都顧唔掂,
1A甩轆仲要搵13M填補.
轉13M兩味或者可以, 但安達村年尾就入伙, 唔值得縮時間.

16同16M仲有個藍田南差別, 基本上冇得只活一個.

我認為方針有二,
一係好似過往F1板各位朋友建議,
將o的線兩條頭尾駁,
好似3M咁, "兩個山頭一線齊駁一個地鐵站"模式.
舉例14B觀塘以東駁23, 14B觀塘以西駁13M,
[size=14.2471866607666px]28B彩福段駁16M,[size=14.2471866607666px] 28B啟業段駁23M等等.
不過唔知哩個聲音有冇曾經觸及有關當局.

另一個方法, 就係13M 16M拉晒去福淘街甚至彩虹,
1A 16就裕民坊至啟業飛站, 甚至出16x之類線等等.

一齊諗下,
始終喪輪綠色小巴, 時間其實同等短途巴士冇乜分別,
o黎架巴士清晒客, 點都好過望小巴龍打卦.
但先決條件係巴士唔可以再貴太多,
否則會又多條13s上山版吉車.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
kiwai 發表於 2015-6-23 07:57 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2015-6-22 07:40 發表

愚問: 點解好似城記77, 99同新記2M咁會攪到民不聊生?
Crotone 發表於 2015-6-23 12:29 | 顯示全部樓層

其實216M 同16M 兩者有無累鬥累
One Door Closes Another Door Opens