hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城記單層過少?41A班次問題
開啟左側

[問題] 城記單層過少?41A班次問題

kmbodth 發表於 2015-7-22 18:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近來城記冇續到堆舊man,41A/95c常有雙層行走,想請問車隊數字是否足以應付派車需要?派短雙會否因為長青年兩門都有doorbrake,和煞車安全考慮?
而41A是何時減班至下繁華富開25~30mins/班?
與其派短雙減班,似乎加密到12~15mins/班派單層,更方便乘客。
歡迎討論謝點閱解答

neoplan720p 發表於 2015-7-22 19:43 | 顯示全部樓層
其實41A呢啲線,唔做又唔得,做又唔見得條數靚,全日大部分時間開20分一班,就已經盡左義務。
hadboy5 發表於 2015-7-22 20:53 | 顯示全部樓層
我好期待呢條線全日派雙層服務,呢條線的客量都幾尷尬,話多唔算多,話少就未至於
yunghin2004 發表於 2015-7-22 21:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 22-7-2015 18:40 發表
而41A是何時減班至下繁華富開25~30mins/班?

印象中係今年年頭嘅事
kay 發表於 2015-7-22 22:10 | 顯示全部樓層
下繁依家爬山返南區隨時仲慢,好多車係山上行

唔夠行車時間結果拉疏左班次

其實41A繁忙時間一程車計,總客量單層應該唔夠載,但派單層又岩岩好,始終係流水線

非繁又較多人搭佢英皇道上勵德,81係個幾個站唔係首選,返到南區有人當41A係48搭,比起條76,衰極有個譜
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| kmbodth 發表於 2015-7-22 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-7-22 20:53 發表
我好期待呢條線全日派雙層服務,呢條線的客量都幾尷尬,話多唔算多,話少就未至於
若閣下並非持有巴士公司乘車證,不妨在25-30mins/班時段試下送車尾,再決定期唔期待派雙層。雖則95c半獨市,巴士公司玩單轉雙減班唔夠客再轉單loop法維持15mins/班貼近車程,勉強仍能接受,但若41A跟住咁玩,過多排不夠車長/繼續唔加價降低成本派短單再減班兼唔夠載,仲要是繁忙時間開30mins/班,很無理。香隧有時塞車間封搭42北行車程可達60mins甚至更耐,但搭41A卻快則可以45mins到達。41A班次開到25-30,這班客無法預時間候車,若送車尾難道要搭返38/42陪塞?
真想知41A減班,對城新是否有好處。
hadboy5 發表於 2015-7-22 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2015-7-22 22:37 發表
若閣下並非持有巴士公司乘車證,不妨在25-30mins/班時段試下送車尾,再決定期唔期待派雙層。雖則95c半獨市,巴士公司玩單轉雙減班唔夠客再轉單loop法維持15mins/班貼近車程,勉強仍能接受,但若41A跟住咁玩,過多排不夠車 ...
其實閣下有無諗過呢類後備線應該用穏定班次去吸引乘客呢,我死都唔信佢唔申請加價,但本身已經疏車的路線送車尾係最慘,呢條線我最深刻印象就係上山前未滿,但到山頂就頂閘,係黃泥峽道十幾人係度望車興嘆,到勵德落一大批後又上返滿架車,我覺得疏車線仲要來架上唔到的車最令人討厭同刻人憎的事,無可否認,部份路線因為真係無需求攪到連小巴都夠載,但呢條線真係大把擁躉出等佢喎,仲要較啱時間果隻,我相信單層都有份趕走部分客,而且短雙只係88人姐,多廿個位兩軸的成本增加極有限掛,63又係,最繁忙時間出架單層仲要三十分鐘一班,沿途的人無得上,63非繁拍蚊都話情有可願,但41A平均每段路二三十人喎,仲要唔係得一批客,係幾批流水客

HR9710+KU1391 發表於 2015-7-22 23:01 | 顯示全部樓層
42經過好多塞車位,除左香港仔隧道,由高士威道至銅鑼灣一帶易塞車,41A行車時間相對穩定.
41A客有長程短程,就算派雙層也不會少人上上層,希望不要拉疏班次趕客.
請問41A繁時同非繁時大約有幾多架車?
cx734 發表於 2015-7-22 23:05 | 顯示全部樓層
在現時63半小時一班的時代,41A經已好頻密
每日在長命斜等車的乘客
 樓主| kmbodth 發表於 2015-7-22 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 cx734 於 2015-7-22 23:05 發表
在現時63半小時一班的時代,41A經已好頻密
下繁表列開25-30mins/班相對較密,但實際可能只開30mins/班呢,這樣是在趕客。
原帖由 hadboy5 於 2015-7-22 23:00 發表
其實閣下有無諗過呢類後備線應該用穏定班次去吸引乘客呢,我死都唔信佢唔申請加價,但本身已經疏車的路線送車尾係最慘,呢條線我最深刻印象就係上山前未滿,但到山頂就頂閘,係黃泥峽道十幾人係度望車興嘆,到勵德落一大批後又上返滿架車,我覺得疏車線仲要來架上唔到的車最令人討厭同刻人憎的事,無可否認,部份路線因為真係無需求攪到連小巴都夠載,但呢條線真係大把擁躉出等佢喎,仲要較啱時間果隻,我相信單層都有份趕走部分客,而且短雙只係88人姐,多廿個位兩軸的成本增加極有限掛,63又係,最繁忙時間出架單層仲要三十分鐘一班,沿途的人無得上,63非繁拍蚊都話情有可願,但41A平均每段路二三十人喎,仲要唔係得一批客,係幾批流水客

K81S才是後備線,而城記若能承諾咁25~30分鐘一班時段只派雙層而將來不會再減班,咁就ok。否則,減班然後派雙層再派回單層的loop,除了95c,還有m47甚至48.根本這公司對生意已半放棄,不去宣傳這線吸引更多客,就先去減班趕客,本末倒置。除了開新線/改特快派傳單,在42/38的用車上讓乘客取閱傳單/張貼海報/在報站/mmob播放/某些熱點欄杆掛橫額已很有效。