hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務

JX9097 發表於 2015-7-26 04:07 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2015-7-26 03:34 發表
a29P主打秀順既話,咁不如剩做秀順
咁放係將南嚟做咩?唒錢?變A26唔好?
你我也不能代表將南人,
但每個人如果去搭飛機都係要預岩時間先等啦
(10mins落樓等巴士>上機2hr前check in >上機)
而且A29P班次少+疏,E22A班次密, ...

再講多一次
A29P根本唔預將南人上車
只不過係咪都要用三架車嘅時候
做個順水人情擺將南,塞埋區議員把口

A29P嘅出現同當年A29類似
就係希望提供到合理服務畀康翠
(依家康翠要用兩粒鐘入機場根本就係零吸引力)
同時又可以搶東九龍半山錢
咁的話,放翠林,寶林定將南都要用三架車
咁why not放將南?
kuro 發表於 2015-7-26 05:41 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2015-7-26 05:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2015-7-26 05:41 發表
原來都係一個『順水人情』就有理由放落將南
理得佢幾迂迴,任人魚肉,欺上瞞下,馬虎了事就算
啲垃圾議員就真係讚成(佢哋有車洗鬼撘巴士,唔洗理居民感受)
290A又唔係預將南,A29P都唔係預將南
結果將南啲客都係繼續撘鐵其他特快巴士線
咁又係E22A都唔係預你將北既,796X都唔係預康城既
98A/C唔係預坑口既,59a唔係預屯碼既,30唔係預荃灣既
兜路真係無問題嫁,廢線繼續留係到囉!多謝

將南有E22A直出鑽石山其實已經好好
以將軍澳嘅地理位置睇,一個鐘入到機場絕對收貨
(坐的士都要七八個字啦...巴士收平幾多?)
A29P夾到咪上車,定唔到咪繼續坐E22A
將南人唔見得有任何損失,因為A29P嗰三架車係額外資源
原本係唔存在...亦都冇喺將南資源拎走任何嘢

其實巴士定線由總站區去另一個總站區普遍都係60-70分鐘
以將軍澳到機場嘅距離,做到85分鐘(其實應該預鬆咗)
絕對係可以收貨,對面海A10/A12 85分鐘都未入到機場
之不過依家將南有E22A做比較先顯得A29P唔夠怏
但係要定一條巴士線比E22A更快到機場的話,基本上只有將南直出
現實話畀你聽就係冇可能發生
因為搶A29就坑寶反枱,淨做將南根本唔會夠客

將荃線盤古初開只係得一條290咁大把290A係運吉爆出嚟安撫觀塘區
唔止將南,係成個將軍澳都冇預你上車
不過大家見車就上,叫做多個選擇咁解

E22A唔同,以前E22A的確係主力服務將北
只係拉咗入去將南之後變到頭輕尾重
咁先成就A29(甚至依家A29P)嘅出現

98A/C擺明主打山上特快
連寶林都唔入就知咩事
我都好想九巴肯開條坑口版296A
不過現實好難做到
053h4 發表於 2015-7-26 08:28 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kay 發表於 2015-7-26 08:37 | 顯示全部樓層
城巴係西區咁傷,開新線要包生仔唔會蝕,否則佢根本無意欲開

好似930X,計劃寫來回4班,開個陣係來回2班,之後見有支持先再加埋另外2班

開多條蝕錢線好好玩咩

要維皮,同一里數同行車時間,A線要維皮需要既客量唔係多

想城巴全日拆E線難度太高,E22A都係留返比將南獨享啦講真
只係其他將軍澳小區會唔會堅持要A又要E就另計,因為單方向縮短E22A,對坑寶黎講等同減左一半往機場班次
世界很簡單 人類很複雜
dennis28a 發表於 2015-7-26 09:07 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2015-7-26 04:07 發表

A29P嘅出現同當年A29類似
就係希望提供到合理服務畀康翠
(依家康翠要用兩粒鐘入機場根本就係零吸引力)
同時又可以搶東九龍半山錢
咁的話,放翠林,寶林定將南都要用三架車
咁why not放將南?

如果放翠林,條 A29P 跟 290 行,行一轉都係 60 分鐘既事,
放寶林仲好,只要同 A29 夾對跳飛機,兩部車根本夠做。

家陣 A29P,但預左將軍澳要兜 15 分鐘,再加 10 分鐘入順秀。
惡意回復是不道德的行為。
053h4 發表於 2015-7-26 09:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2015-7-26 09:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2015-7-26 09:20 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-7-26 08:28 發表
講㺫尾將南尾站30分鐘一班先收貨

根本將南頭站點行行觀塘道都唔快得過A29P準急上山
自己夠客先講啦

唔好玩啦,A29 係環保大道出,唔洗 60 分鐘到機場,
夠唔夠客?加停觀塘道,觀塘區非常樂意。

都講過,將南頭站點行觀塘道都快得過 A29P 「準急」上山,問題係將南上山要時間,入順秀又要時間,上山唔係耐,但你估係寶林?
無人一定要 30 分鐘一班,但 60 分鐘又同 E22A 一樣時間,我支持 290 上山,但完全唔支持 A29P 上山。
dennis28a 發表於 2015-7-26 09:24 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-7-26 09:15 發表

係lot, 將南夠客先講啦

有咩分別?A29P 上山賺多幾多?
唔夠客,去機場停觀塘道,照收佢 42 蚊,每個鐘賺既客點都夠搵過上山。

唔好忘記,有幾大批觀塘客係焗上 E22 都唔上 A22,但回程就立即比錢上 A29。
A29 客量差,係將軍澳點行都唔夠客。

我就唔反對索性唔好開 A29P 比將南(反正無著數),麻煩開條 A26 比番油塘同碧雲道,唔係賺得仲多咩?