hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務

FBI2 發表於 2015-7-23 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 ahwo1933 於 2015-7-23 10:30 發表
A29P要報仇、搶攤,唔該都搶得好d啦。
而家咁既建議真係四不像......秀順都相當不滿,莫講將軍澳。
第一,秀順絕大部分都係公屋居民,幾乎無私樓,你收成42蚊,秀順人點俾得起啊?
第二,你開一個鐘一班,搵鬼搭咩? 中途壞車點算? 俾 ...

有幾以上問題呵?
1/ 去機場返放工既,有E22P搭,18蚊位.
2/ 去機場旅行既,唔會志在42蚊位,人地的士都係咁坐. 就算係坐廉航,機票平極都幾百蚊位啦,呢42蚊算係乜野?
3/ 中途壞車,巴士公司自然有應變機制,唔輪到乘客操心.你最後2點,我是同意的.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
SE7378 發表於 2015-7-23 11:55 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2015-7-22 22:01 發表
A29P出現之後
令到成個將軍澳都有A車直入機場(康城孤島除外)

區議員理論上唔會唔批呢條線出現(因為由冇變有)
不過要求就一定多多ga la
(例如要求加密,要求停部份車站等等)

之但係A29P開辦之後會唔會令到E22A同A29P ...

A29P 其實可以拉去康城站,反正順路 …

不過,恕我不同意城巴開 A29P 搶 290/290A 客的看法,
因為 290/290A 同 A29P 的價錢、班次係差成一截,
去程講緊 20 分鐘一班 + $9.2/10.7 VS 60 分鐘一班 + $42,
而回程更係講緊 20 分鐘一班 + $6.5 VS 60 分鐘一班 + $42 喎 …

而且,用 A12 的例子引作 point 又係不恰當,
因為響佢做東區 <> 西區流水的全盛時期,
沿途路段係無任何競爭對手的 ( 18X、MTR 未出現 ) …

但係,成份 plan 最令我匪夷所思的地方,
反而係點解 A29P 去程唔停尚德廣場同廣明苑囉 …

題外話 :
我好唔明點解當初新城要開 18X,
而唔係做大條屎忽線 A12 囉 …

FBI2 發表於 2015-7-23 12:37 | 顯示全部樓層
除E22A外,西貢區會已通過有關方案.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
JX9097 發表於 2015-7-23 13:23 | 顯示全部樓層

城巴訂咗66架80XX(已經全數到齊)
而嚟緊批15XX都會喺不久將來退役
唔知城巴會買咩車嚟行A10同A29P呢?

另外,之前又話A29會喺部份時段加密到20分鐘
點解唔喺呢次重組當中提出埋呢?

原帖由 ahwo1933 於 2015-7-23 10:30 發表
A29P要報仇、搶攤,唔該都搶得好d啦。
而家咁既建議真係四不像......秀順都相當不滿,莫講將軍澳。
第一,秀順絕大部分都係公屋居民,幾乎無私樓,你收成42蚊,秀順人點俾得起啊?
第二,你開一個鐘一班,搵鬼搭咩? 中途壞車點算? 俾著我會去返藍田/觀塘/彩虹轉E22,
又或者290A轉E32分分鐘都好過就咁坐A29P
第三,又要行秀明道同利安道又要停少幾個站快得幾多啊? 咁樣做對秀順簡直擾民,
e.g.如果住秀樂樓要去機場,要走到去秀茂坪商場坐A29P,坐上車發覺A29P經番自己樓下
果下真係好百痴
第四,點解可以唔停青馬收費廣場,俾人轉車去東涌或者廸廸尼番工都好吖,如果要去東涌既話A29P根本無用,仲點搶攤啊?

總而言之,唔解決以上問題,呢個建議通過機會好微。

一.公屋=冇錢? 恕小弟未敢苟同
     不論住邊,有錢去旅行,根本唔會care幾多車錢
     閣下試下長假期後去機場的士站睇睇,排到上T1太興都仲得
     唔通全部都係住私樓?
二.壞車一年會發生幾多次? 老實講,隨時一次都冇
     即使真係發生,巴士公司自自然然之會拉其他車嚟打仗
     (no matter A22又好,A29又好,甚至619都好)
三/四.呢個同意...站位可以再執執
         例如cut走秀茂坪商場,改停秀樂樓(因為相信絕大部份人都係由屋企直接出機場)
         加青馬收費廣場畀大眾轉車去迪士尼/東涌/後勤

原帖由 FBI2 於 2015-7-23 12:37 發表
除E22A外,西貢區會已通過有關方案.

咁快手?
基本上即係冇乜意見,直接拍板
siusiupeople 發表於 2015-7-23 13:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ahwo1933 發表於 2015-7-23 14:07 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015/7/23 13:48 發表

我就覺得A29P 呢個走線好有策略性,寶達落山後經寶康路直達將南,
針對緊九巴290A 流水客,如果呢段多人上車九巴都會幾頭痕。 ...

頭痕?一個鐘先得一班點頭痕?

就算A29P好似290A咁開20分一班,都只係影響秀順去將南既客

唔通將南客個個好似輕鐵哥上身俾42蚊坐A29P由將南去秀順咩

SE7378 發表於 2015-7-23 14:15 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-7-23 13:48 發表

城巴大可以加雙向分段既。

我就覺得A29P 呢個走線好有策略性,寶達落山後經寶康路直達將南,
針對緊九巴290A 流水客,如果呢段多人上車九巴都會幾頭痕。 ...

城巴有無可能俾將南、山上、秀順客上 A 線其中一程平過 $9.2/10.7 ?
GA6072 發表於 2015-7-23 14:30 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-7-23 14:15 發表

城巴有無可能俾將南、山上、秀順客上 A 線其中一程平過 $9.2/10.7 ?

有可能

A12就係其中一例
SE7378 發表於 2015-7-23 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-7-23 14:30 發表

有可能

A12就係其中一例

當佢而家因為西區堆線搞到自身難保時,今時唔同往日 …
111 發表於 2015-7-23 15:23 | 顯示全部樓層

邊有咁多陰謀論,除非A29P停埋荃灣先有野講。

只怪當初新城自已on居,講真290/A對新城極有戰略價值,冇理由咁保守。